logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karcher 520M - wymiana silnika na K5.20, co sprawdzić przed montażem?

mjtrap 18 Mar 2014 19:42 8043 7
REKLAMA
  • #1 13418363
    mjtrap
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam
    Mam myjkę Karcher 520M - czy ktoś się orientuje czy można by podmienić wirnik lub silnik od K5.20 ?
    Jeśli tak to co sprawdzić żeby ustrzec się przed szybkim upaleniem następnego wirnika.
    W tym temacie jest mowa że przyczyną była awaria przekaźnika kondensatora, czy coś jeszcze sprawdzić ?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Link
  • REKLAMA
  • #2 13459468
    oj13
    Poziom 2  
    Witam czy udało się wymienić wirnik? Mam podobny problem i w autoryzowanym serwisie powiedzieli mi, że muszę wymienić cały silnik a to koszt ok 850zł. pozdrawiam

Dodano po 12 [minuty]:

Witam czy można dostać namiary gdzie można kupić wirnik i jaki to jest koszt
  • REKLAMA
  • #3 13459537
    mjtrap
    Poziom 13  
    Mnie za naprawę powiedzieli w Rzeszowie 600 zł, w tym przewinięcie silnika, wymiana łożyska silnika, uszczelek i robocizna.
    Kupiłem k5.20 za 150 zł na części (którą znalazłem na allegro) ale z dobrym silnikiem (sprzedający potwierdził że silnik sprawny) zamieniłem cały silnik z napędem, łożysko pompy, sama pompa, włącznik i kondensator od mojego bo tam nie było, wpakowałem do swojej obudowy (tamta nie kompletna) i działa bardzo dobrze.
    Niestety nie rozbierałem silników bo nie miałem klucza do zablokowania napędu, a chyba trzeba go rozkręcić żeby dostać się do silnika.
    W sumie to chyba nie wirnik się upala tylko stojan (nie wiem nie znam się ale tak mi się wydaje. U mnie mogła to być wina długiego ale kiepskiego przedłużacza.
    Przewinięcie jakieś 250 zł kosztuje, no i zawsze to już masz przewijany.
    Miałem ochotę sprzedać serwisowi za 200 zł (taką ofertę dostałem) i kupić serię K5 za 900 zł, gdzie pompa miała być aluminiowa, jednak kiedy jeszcze podzwoniłem okazało się że jednak nie cała jest aluminiowa, coś tam ma z kompozytu.
  • REKLAMA
  • #4 13462833
    oj13
    Poziom 2  
    Witam sory że nie wyjaśniłem do końca . Ja nie mam spalonego wirnika tylko wyrobione miejsca pod łożyskami i dlatego przesuwa się wzdłuż swojej osi i dlatego brak wysokiego ciśnienia
  • #5 13463339
    mjtrap
    Poziom 13  
    Czyli ciebie interesuje też w sumie silnik i obudowa napędu - bo z jednej strony łożysko siedzi w obudowie napędu pompy a z drugiej w obudowie silnika.
    Szukaj takiego na allegro na części, albo kup za 400 jakiś sprawny w okolicy, ewentualnie zorientuj się czy da radę stojan przełożyć do innej obudowy. Ja resztę części co mi została już zhandlowałem - i w sumie naprawa wyniosła 70 zł.
  • REKLAMA
  • #6 13465798
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    oj13 napisał:
    Witam sory że nie wyjaśniłem do końca . Ja nie mam spalonego wirnika tylko wyrobione miejsca pod łożyskami i dlatego przesuwa się wzdłuż swojej osi i dlatego brak wysokiego ciśnienia

Nie ma to nic do ciśnienia jak nie ma tłoków ze sprężynami w każdym tak się przesówa. Jak się kręci to jest ok brak ciśnienia wynika z zaworów bloku regulacji itp.
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • #7 13486586
    mjtrap
    Poziom 13  
    Jeszcze jedno pytanko - bo kondensator mam z mojej myjki - czy może być on uszkodzony ?
    Wszystko działa poprawnie, startuje bez problemu, ale zastanawia mnie czego w serwisie chcieli to wymienić - z racji tego że to po prostu wymieniają, czy też z racji tego że mógł być przyczyną awarii silnika, np bo nie trzyma pojemności albo coś podobnego ?
  • #8 13608707
    mjtrap
    Poziom 13  
    Niedawno wpadłem na to co było przyczyną spalenia silnika w myjce.
    Objaw przed spaleniem był taki, że po chwili pracy z dyszą obrotową (innej nie miałem), myjka po puszczeniu spustu pistoletu zatrzymywała się z takim rytmicznym stukaniem, jak się chwilę odczekało znowu cicho się wyłączała.
    Teraz obserwuję to samo po zmianie silnika, ale tylko z dyszą rotacyjną, po założeniu innej myjka już może długo pracować bez takiego efektu.
    Dysza do 140 bar, więc albo coś z nią jest nie tak albo pompa podaje większe ciśnienie.
    Piszę o tym, bo ktoś może mieć podobny objaw i zaoszczędzi sobie spalonego silnika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość wymiany wirnika lub silnika w myjce Karcher 520M na komponenty z modelu K5.20 oraz o to, co należy sprawdzić przed montażem, aby uniknąć uszkodzenia nowego wirnika. W odpowiedziach pojawiają się informacje o kosztach naprawy, które wahają się od 250 zł do 850 zł, oraz o konieczności wymiany całego silnika w przypadku awarii. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z zakupem części na Allegro oraz wskazują na potencjalne problemy z kondensatorem, który może być przyczyną awarii silnika. Wskazują również na znaczenie stanu łożysk i pompy w kontekście ciśnienia w myjce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA