logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myjka ciśnieniowa Karcher 410 - uszkodzenie komutatora.

tur73 24 Lut 2007 23:09 5515 11
REKLAMA
  • #1 3613982
    tur73
    Poziom 10  
    Przepraszam bardzo dzieciak mi kliknął i zamknął temat :(więc ponawiam
    ,uszkodzenie polega na tym że zostały obluzowane dwie płytki komutatora,jest to wirnik od małej myjki ciśnieniowej Karcher 410,czy można to naprawić ewentualnie czy jak to oddam do naprawy czy będzie się opłacało,i jaka cena może być takiego wirnika

Moderowany przez Jaś Kula:

Proszę zapoznać się z https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php W oparciu o punkt 7 poprawiłem tytuł tak aby spełniał wymogi punktu 11.

Myjka ciśnieniowa Karcher 410 - uszkodzenie komutatora.
  • REKLAMA
  • #2 3614083
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3614097
    tur73
    Poziom 10  
    Bleble napisał:
    Zadzwoń do serwisu i zapytaj ile kosztuje wirnik

a ile w przybliżeniu może kosztować taki wirnik?bo mam możliwość poszukać na giełdzie takiej samej myjki z Niemiec,mają tego full tylko właśnie nie mam gwarancji czy znowu nie będzie uszkodzona:(
  • Pomocny post
    #4 3614134
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3614167
    pablox11
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    identyczny wirnik jest w podkaszarce do trawy za 35zł:)
  • #6 3614177
    tur73
    Poziom 10  
    pablox11 napisał:
    identyczny wirnik jest w podkaszarce do trawy za 35zł:)

mógłbyś rozwinąć temat tej podkaszarki,czy są identyczne?!
  • #7 3614184
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 3614196
    pablox11
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    podaj wymiary to sprawdzę czy są identyczne bo u mnie to leży na stole wczoraj wyciągnąłem z kosiarki :)
  • #9 3614216
    tur73
    Poziom 10  
    pablox11 napisał:
    podaj wymiary to sprawdzę czy są identyczne bo u mnie to leży na stole wczoraj wyciągnąłem z kosiarki :)

raczej mierzenie nic chyba nie da,karcher ma pobór prądu 1,6a a podkaszarka raczej nie i złego co wyczytałem na obudowie silnika jest on włoski
  • REKLAMA
  • #11 3614303
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 359
    przezwojenie i wymiana przy tym nowego komutatora kosztuje ok. 100 - 150zł
  • #12 3614574
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    pablox11 napisał:

Kolego wymiary nie decydują o tym,czy wirnik nada sie do tego sprzętu-wążne są dane nawojowe(φdrutu.liczba zwoi oraz łączenie uzwojeń z komutatorem)Jeśli w danym tamacie nie masz pojęcia,to nie wypisuj bzdur i nie wprowadzaj w błąd innych.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzenia komutatora wirnika w małej myjce ciśnieniowej Karcher 410, gdzie dwie płytki komutatora zostały obluzowane. Rozważano możliwość naprawy oraz opłacalność wymiany wirnika. Części takie jak wirnik dostępne są głównie w serwisach Karcher, a ich cena nie jest jednoznaczna i wymaga kontaktu z serwisem. Pojawiła się sugestia, że identyczny wirnik może występować w podkaszarce do trawy, kosztującej około 35 zł, jednak podkreślono, że ważne są dane nawojowe, takie jak średnica drutu, liczba zwojów i sposób łączenia uzwojeń z komutatorem, które decydują o kompatybilności. Przezwojenie i wymiana komutatora mogą kosztować około 100-150 zł. Wymiary wirnika nie są wystarczające do oceny zgodności części, gdyż kluczowe są parametry elektryczne i konstrukcyjne uzwojenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA