logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sygnalizacja wykrycia puszki w promieniu 30-50m - jak zrobić takie urządzenie

mmario33 18 Mar 2014 21:33 1359 5
REKLAMA
  • #1 13418942
    mmario33
    Poziom 10  
    Witam,

Zacznę od tego, że jeśli umieściłem temat w złym dziale to bardzo przepraszam i proszę moderatora o przeniesienie do właściwego działu.
    Odnośnie mojego problemu sprawa wygląda tak czy ktoś orientuje się jak zrobić następujące urządzanie:
    Coś na wzór radaru miało by to wyglądać tak jeden element (puszka) miała by wydawać dźwięk oraz migać dioda w momencie kiedy drugi element (puszka) pojawi się w promieniu 30-50m lub bliżej od pierwszego elementu. Tak więc potrzebuję zrobić dwa urządzenia jedno by odbierało sygnał drugie go nadawało, zależy mi na tym aby urządzenia były możliwie jak najmniejsze.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi i poświęcony mi czas.

EDIT.
    Zależy mi przede wszystkim aby urządzenia były małe , i tanie w wykonaniu. Jeśli chodzi o rodzaj fal na jakich ma działać jest mi to obojętne ale radiowe wyjdą chyba najtaniej. Co do przenikania przez ściany to jak najbardziej tak zależy mi aby sygnał przenikał przez karoserie samochodu, urządzenie ma też działać na otwartej przestrzeni .
  • REKLAMA
  • #2 13419011
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2802
    Generator ultradźwięków w jednej puszce (z modulacją), w drugiej odbiornik z demodulatorem i dekoderem.

30-50m - ciężko będzie z metodami dźwięlowymi, chyba że puszki będą tubami kierunkowymi dla przetworników.
  • REKLAMA
  • #3 13419308
    Euzebiusz23091998
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    Ja bym brnął w stronę radionadajników i radioodbiorników z chińskich zabawek zdanie sterowanych. Ich zasięg to przeważnie kilkadziesiąt metrów na terenie otwartym. Można by zewrzeć którykolwiek przycisk pilota. Wtedy jak nadajnik znajdzie się w zasięgu odbiornika to ten odbierze sygnał i da nam napięcie w punkcie wpięcia silniczka napędowego zabawki.
  • REKLAMA
  • #4 13427166
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Określ:
    - sposób zasilania urządzeń
    - co w tym wypadku oznacza "tanie"
  • REKLAMA
  • #5 13818648
    Polfast
    Poziom 2  
    podepnę się tutaj bo mam podobny problem.
    Często zdarza mi się zostawić klucze w drzwiach, i tak sobie wymyśliłem żeby stworzyć coś co by mi np piszczało jak klucz w drzwiach będzie...
    np:
    -jakieś urządzenie przy drzwiach które będzie wykrywało obecność klucza powiedzmy jakiś 1m od drzwi
    -i oczywiście coś przy kluczach zęby się mieściło w wielkości jakiegoś breloczka coś jak pilot do samochodu
REKLAMA