Nie jestem zbyt aktywnym użytkownikiem tego forum, ale paradoksalnie może to własnie ten fakt sprawia, że szczególnie rzuca mi się w oczy obniżenie merytorycznej jego zawartości. Pamiętam jak dobre kilka lat temu człowiek który chciał się dowiedzieć czegoś konkretnego na nurtujący go temat i zadał tu pytanie praktycznie zawsze mógł liczyć na pomoc, nawet jeżeli jego pytanie bywało głupie (choć podobno nie ma głupich pytań), a on sam był kompletnym laikiem w tej dziedzinie. Dzisiaj przeglądając od czasu do czasu różnego typu wątki coraz częściej natrafiam na falę prostactwa połączonego z buractwem, które objawia się tym iż "specjalista" zajmujący głos w danym wątku raz że nie pomaga, a dwa stara się udowodnić niewiedzę pytającego w tym temacie. Efektem tego coraz trudniej na tym forum uzyskać rzeczową odpowiedź, zamiast tego mamy masę wpisów wezwij/idź do specjalisty. Idąc tym tokiem rozumowania, należałoby zlikwidować 3/4 działów na tym forum, bowiem od rozwiązywania problemów przecież mamy specjalistów których w Polsce nie brakuje. Albo idźmy dalej i polikwidujmy w ogóle fora specjalistyczne w polskim internecie, bo przecież zawsze można wezwać specjalistę.
Nie wiem czy to ja jestem przewrażliwiony, czy może faktycznie coś się stało z ludźmi że coraz rzadziej chcą dzielić się swoją wiedzą, ale mam wrażenie że dysonans pomiędzy tym co było a tym co jest jest ogromny. Nie wiem może administracja tego forum powinna zastanowić się nad jakimś dodatkowym promowaniem osób które mają coś rzeczowego do napisania, bo w innym przypadku może się okazać, że za kolejne parę lat człowiek zadający pytanie będzie mógł tu liczyć jedynie na odpowiedź, "Nie masz pojęcia o czym piszesz....wezwij fachowca".
A jakie są wasze odczucia w tej materii?
Nie wiem czy to ja jestem przewrażliwiony, czy może faktycznie coś się stało z ludźmi że coraz rzadziej chcą dzielić się swoją wiedzą, ale mam wrażenie że dysonans pomiędzy tym co było a tym co jest jest ogromny. Nie wiem może administracja tego forum powinna zastanowić się nad jakimś dodatkowym promowaniem osób które mają coś rzeczowego do napisania, bo w innym przypadku może się okazać, że za kolejne parę lat człowiek zadający pytanie będzie mógł tu liczyć jedynie na odpowiedź, "Nie masz pojęcia o czym piszesz....wezwij fachowca".
A jakie są wasze odczucia w tej materii?