logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie macie wrażenia, że merytoryczny poziom dyskusji na tym forum upadł?

yogi009 11 Gru 2022 11:47 2397 62
  • #1 20329312
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2649
    Coraz mniej konkretnych porad, za to kwitną dyskusje o przysłowiowej d... panny Maryni. Ciekaw jestem Waszych obserwacji, może macie jakieś propozycje, jak ten stan rzeczy poprawić... Proszę o wypowiedzi konstruktywne, specjaliści od wyżej wymienionej Maryni mają tu już sporo otwartych tematów.
  • #3 20329442
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1168
    yogi009 napisał:
    Coraz mniej konkretnych porad, za to kwitną dyskusje o przysłowiowej d... panny Maryni. Ciekaw jestem Waszych obserwacji, może macie jakieś propozycje, jak ten stan rzeczy poprawić... Proszę o wypowiedzi konstruktywne, specjaliści od wyżej wymienionej Maryni mają tu już sporo otwartych tematów.

To proste. Jesteśmy jednym z większych, nadal otwartych polskich for.
    Kiedyś fora były bardzo popularne, dziś wyparły je grupy facebookowe i inne socjal media. Fora się pozamykały, albo ich tematyka zniknęła z życia sieciowego.

I ciężko wielu osobom znaleźć miejsce, gdzie mogą się po prostu, w miarę anonimowo, wypowiedzieć lub zapytać na interesujące je tematy.
    A wiele z nich jest dla autora po prostu wstydliwych lub żenujących.

Ciężko się np. zapytać na "fejsie", pod własnym kontem, gdzie wszyscy znajomi nas odwiedzają - jak poprawnie zakładać skarpety, albo czemu w nocy jest ciemno a woda jest mokra. Albo chcą się wypowiedzieć o czymś, co na social mediach, może skończyć się banem za naruszenie regulaminu.

Stąd, wiele osób po prostu z tematami, których wolą nie poruszać tak, by być rozpoznanym, ucieka między innymi do nas.
    Jak zauważysz, wielu użytkowników z dziwnymi pytaniami, to nowe konta. Często jest to pierwszy post.

Social media odebrały ludziom coś, co bardzo było kiedyś cenione - anonimowość w Internecie. Anonimowo, możesz powiedzieć rzeczy, których nie powiedziałbyś nawet bliskiej rodzinie. Możesz przyznać się do żenującej niewiedzy czy wstydliwego problemu. Możesz opowiedzieć o swoich problemach z grzybicą pachwiny, czy nietrzymania moczu podczas drapania świerzba. Choć też przyznać się do rasizmu lub wypluć żale na nielubianych przez siebie ludzi.
    Zrobić to, czego normalnie, jako Jan Kowalski czy Ania Nowak - po prostu za żadne skarby nie powiedziałbyś publicznie, bo narusza normy społeczne, albo postawiłoby cię w złym świetle.

I to przyciąga ludzi do nas - Możliwość zrobienia z siebie głupka, bez obciążania tym swej własnej osoby. W razie czego - pojawi się tylko napis "Użytkownik usuną konto" i tajemnica znika w mroku dziejów.

A im więcej takich osób, tym niższa jakość. Zatem z naszej strony, jako stałych użytkowników forum, możemy tylko starać się, żeby poziom naszych wypowiedzi nie był tak niski i wymagać tego od innych.
  • #4 20329565
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5146
    Madrik napisał:
    Zatem z naszej strony, jako stałych użytkowników forum, możemy tylko starać się, żeby poziom naszych wypowiedzi nie był tak niski i wymagać tego od innych.
    Natomiast od Moderatorów warto by wymagać natychmiastowe usuwanie idiotów i trolli którzy zakladają tu konto tylko po to, by je założyć dla zabawy.
  • #5 20329729
    Madrik
    Ocena: 1168
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Madrik napisał:
    Zatem z naszej strony, jako stałych użytkowników forum, możemy tylko starać się, żeby poziom naszych wypowiedzi nie był tak niski i wymagać tego od innych.
    Natomiast od Moderatorów warto by wymagać natychmiastowe usuwanie idiotów i trolli którzy zakladają tu konto tylko po to, by je założyć dla zabawy.

A co, jeżeli ty zostaniesz uznany za trolla (lub idiotę)? Usuwamy od razu czy poczekamy do kolacji?

Według jakich kryteriów? Z jakiego powodu, mamy komuś ograniczać możliwość wypowiedzi? Jeśli złamiesz regulamin - oczywiście, kara będzie.
    Jeżeli zaś tylko nie podobasz się komuś innemu - to mamy problem. Czyją stronę wziąć? Komu zabronić się wypowiadać? Kto kogo krzywdzi? Kto ma rację?

Szczególnie jest to kłopotliwe, gdy okazuje się, że wszyscy uczestnicy dyskusji, kwalifikują się do twoich kryteriów.
  • #6 20329746
    yogi009
    Poziom 43  
    Chłopaki, trzymajmy się tematu. Z Waszym doświadczeniem na forum na pewno to rozumiecie.
  • #7 20329899
    Marek_Skalski
    Ocena: 1044
    @Madrik Opisałeś tutaj jakąś patologiczną część forum, ale kulturalnym milczeniem pominąłeś to co stanowi rdzeń. I w pewnym sensie rozumiem takie podejście, ponieważ jest to doktryna obowiązująca na forum od pewnego czasu. Pytanie tylko ile tego czasu zostało do zamknięcia? ;)

@yogi009 To forum jest jak okręt na pełnym morzu. Ale brak tutaj kapitana, sternika i nawigatora. Będąc jednym z marynarzy pytałem wiele razy dokąd płyniemy, jaką drogą i kiedy tam dotrzemy. Odpowiedzi nigdy nie dostałem.
    Z drugiej strony, mamy tutaj Polskę w pigułce - pytasz o coś albo chcesz coś zrobić, a w odpowiedzi jesteś oceniany, zniechęcany, krytykowany, wyśmiewany i albo robisz sam, albo rezygnujesz.
    Ponadto, jeżeli zamiera inwencja i pytania są z poziomu piaskownicy, to specjalistom szkoda czasu na takie rzeczy. A jeżeli HP jest działem priorytetowym dla administracji, to jak można mówić o przydatności, funkcji edukacyjnej czy informacyjnej. Ilu z nas widzi marazm i stagnację w swoich ulubionych działach? A przecież ostatnie lata prosperity i siedzenia w domach były chyba dobrym momentem do nauki, działania, tworzenia?

Kolejni administratorzy odpowiedzialni za kształtowanie działów zrezygnowali nie mogąc realizować swoich planów, a moderatorzy też tracą motywację. Jak kota nie ma, to myszy harcują i pojawiają się różne "mądre" tematy, "wybitne" umysły lub "kontrowersyjne" wypowiedzi w tematach. Sam już tutaj zaglądam bardziej dla śmiechu, z sentymentu. Z braku sensownych tematów i z nudów zaglądam do HP. Mniej i rzadziej.
  • #8 20329936
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    Skoro kol. Yogi martwi się o poziom - proponuję sobie ustawić jakiś filtr /jest taki?/ i czytać tylko moje posty - będzie kolega zadowolony z poziomu :sm9:

Dodano po 2 [minuty]:

Marek_Skalski napisał:

Z drugiej strony, mamy tutaj Polskę w pigułce - pytasz o coś albo chcesz coś zrobić, a w odpowiedzi jesteś oceniany, zniechęcany, krytykowany, wyśmiewany i albo robisz sam, albo rezygnujesz.

Ja mam inną metodę - jak potrzebuję pomocy - to prawie na pewno znajdę ją przeglądając setki postów z danego podforum /zresztą zgodnie z regulaminem który to zaleca :D
  • #9 20330074
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20330114
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20330242
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 736
    Mnie najbardziej denerwuje, jak dyskusja jest na dany temat, ale pojawia się jakiś wątek poboczny w małym stopniu związany z tematem, a następnie zaczyna się kłótnia 2-3 osób trwająca przez nawet kilkanaście komentarzy, aż do śmierci tematu. A główny problem zostaje nierozwiązany.
  • #12 20330250
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 20330312
    yogi009
    Poziom 43  
    Marek_Skalski napisał:
    Sam już tutaj zaglądam bardziej dla śmiechu, z sentymentu. Z braku sensownych tematów i z nudów zaglądam do HP. Mniej i rzadziej.

Marku, właśnie dlatego założyłem ten temat. Po prostu mam to samo.

r103 napisał:
    Skoro kol. Yogi martwi się o poziom - proponuję sobie ustawić jakiś filtr /jest taki?/ i czytać tylko moje posty - będzie kolega zadowolony z poziomu

Twoje czytam na bieżąco :-)

RitterX napisał:
    Skoro na prezydenta kraju jest wybierany najbardziej uśredniony ze wszystkich uśrednionych obywatel...

To jest bardzo dobry przykład na to, że moje pytanie jest zasadne. Twoja wypowiedź nie wnosi nic konstruktywnego do wątku, szkoda czasu.

arekb81 napisał:
    Mnie najbardziej denerwuje, jak dyskusja jest na dany temat, ale pojawia się jakiś wątek poboczny w małym stopniu związany z tematem, a następnie zaczyna się kłótnia 2-3 osób trwająca przez nawet kilkanaście komentarzy, aż do śmierci tematu. A główny problem zostaje nierozwiązany.

Arek, zgadzam się z Tobą w 120%!
  • #14 20330590
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1101
    Madrik napisał:
    Kiedyś fora były bardzo popularne, dziś wyparły je grupy facebookowe i inne socjal media.

Obecnie to już wprost aplikacje, skonkretyzowane oprogramowanie powodujące różnego typu ograniczanie używania wyszukiwarek internetowych i docierania w ogóle do witryn www.

Madrik napisał:
    Fora się pozamykały, albo ich tematyka zniknęła z życia sieciowego.

Zamykanie się for internetowych to jest stały proces trwający od około dwudziestu lat.
    Osobiście nie dziwię się temu zjawisku, spora część to były fora pod wieloma względami mało atrakcyjne.
    Część tejże tematyki to były też tematyki ogromnie niszowe, a w części przypadków nawet wydumane.
    Na koniec prawie nie było nic co warto było poczytać, więc i koniec był nieunikniony.

Madrik napisał:
    Social media odebrały ludziom coś, co bardzo było kiedyś cenione - anonimowość w Internecie.

Przebija tu inna kwestia: punktem wyjścia jest używanie realnych osób mających te profile społecznościowe w tworze zwanym przemysł reklamowy. To już nie jest coś w rodzaju plakatu czy folderu reklamowego produktu, a wplecenie konkretnego Kowalskiego jako firmującego swą osobą dany produkt promowany. Taka "wyższa szkoła marketingu z udziałem konkretnych osób mających świetną okazję na posiadanie swego osobistego konta w prestiżowych socjal media".

@yogi009
    Odczuwam wysyp wątków i postów niezwiązanych tematycznie i intencjonalnie z próbami naprawy, skonstruowania lub choć zrozumienia zasady działania danego urządzenia.
    Trudno nawet odnosić się do takich treści.
  • #15 20330594
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7742
    od Moderatorów warto by wymagać natychmiastowe usuwanie idiotów i trolli którzy zakladają tu konto tylko po to, by je założyć dla zabawy.

Nie jest wcale tak łatwo szybko wyłapać takich osobników/osobniczki (choć kobiety znacznie rzadziej trollują). Nawet taki przyłapany, zaraz idzie "do góry" i wylewa dla Kamila swe żale jaki to mod zły bo mu konto zablokował. Kolejna sprawa to (o co już od dawna zabiegam u Kamila) wprowadzenie automatycznej blokady na wstęp do HP dla użytkowników poniżej np. 2 lat stażu na forum czy mniej jak 200 postów. Kolejna sprawa to ogólne "chciejstwo" i wręcz żądania rozwiązania przez pytającego, jak nie wytłumaczysz "jak krowie na rowie" to zaraz odpowiedzi w stylu; -Nie masz nic do powiedzenia to nie bierz udziału w dyskusji! Nic dziwnego iż userzy z dużym doświadczeniem mogący pomóc się zniechęcają, skoro user pyta o rzeczy które powinna mu szkoła podstawowa wyjaśnić to przecież nikt nie będzie od zera takiego gościa edukował. Podziękujmy MEN za takie produkowanie "pożytecznych idiotów/wyborców". Z drugiej strony, ktoś kto będzie chciał się nauczyć i właściwie chwyci wędkę to rybę sam złapie.
    yogi009 napisał:
    Coraz mniej konkretnych porad, za to kwitną dyskusje o przysłowiowej d... panny Maryni.

Akurat HP jest działem na dyskusje nietechniczne, więc tu jest to dopuszczalne w pewnych granicach. :D
  • #16 20330792
    yogi009
    Poziom 43  
    ArturAVS napisał:
    Nie jest wcale tak łatwo szybko wyłapać takich osobników/osobniczki

Dokładnie tak. Gdybyś miał się tym zajmować, nie byłoby czasu na tak zwaną elektronikę praktyczną :-)
  • #17 20330820
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2932
    yogi009 napisał:

Bez przesady. Dramatu nie ma :lol:
    Z drugiej strony jak widać, regulaminy do regulaminów niewiele w tym pomagają.
    Zaś z trzeciej strony lepiej się nie odzywać, bo możesz bez ostrzeżenia zostać zbanowanym na np. 3 miesiące. Więc nawet gdybyś chciał się merytorycznie wypowiedzieć, to lepiej siedzieć cicho i nic nie pisać. Są działy, w których lepiej nie pisać, bo tam mogą tylko pisać niektórzy, którzy mają przepustkę na możliwość pisania. :lol:
  • #18 20330898
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20330957
    yogi009
    Poziom 43  
    ^ToM^ napisał:
    Bez przesady. Dramatu nie ma

No właśnie jest. Efektywność jest podła. Popatrzyłem sobie w statystyki własnych tematów, sprawdziłem ile z nich doczekało się pozytywnego wsparcia skutkującego rozwiązaniem problemu. I wnioski są smutne.
  • #20 20331030
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2932
    yogi009 napisał:
    ^ToM^ napisał:
    Bez przesady. Dramatu nie ma

No właśnie jest. Efektywność jest podła. Popatrzyłem sobie w statystyki własnych tematów, sprawdziłem ile z nich doczekało się pozytywnego wsparcia skutkującego rozwiązaniem problemu. I wnioski są smutne.

Mogę Ci coś podpowiedzieć. Jaki temat masz nierozwiązany?
  • #21 20331119
    yogi009
    Poziom 43  
    ^ToM^ napisał:
    Jaki temat masz nierozwiązany?

Mam całą paczkę, jeden wysłałem Ci na [PW].
  • #22 20331165
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    od Moderatorów warto by wymagać natychmiastowe usuwanie idiotów i trolli którzy zakladają tu konto tylko po to, by je założyć dla zabawy.

Kolega wpierw pomyśli: dwudziestoczterogodzinne warty na sam początek?
    Kto i jak miałby temu sprostać?

W ogóle zaś: jak ktoś miałby natychmiastowo wyłapywać wymienionych przez Kolegę osobników?

ArturAVS napisał:
    Kolejna sprawa to (o co już od dawna zabiegam u Kamila) wprowadzenie automatycznej blokady na wstęp do HP dla użytkowników poniżej np. 2 lat stażu na forum czy mniej jak 200 postów.

Kolega prezentuje niezdrowe zapędy, to byłoby jednocześnie pod wieloma względami rozwiązanie koślawe i szkodliwe dla całości Forum.

ArturAVS napisał:
    skoro user pyta o rzeczy które powinna mu szkoła podstawowa wyjaśnić to przecież nikt nie będzie od zera takiego gościa edukował.

Tym sposobem to Forum służyłoby nie dzieleniu się wiedzą i doświadczeniem z osobami mającymi braki w jednym lub drugim, a tworzeniu społeczności osób posiadających te wiedzę i doświadczenie z zastrzeżeniem dzielenia się nimi pod warunkiem ograniczenia do tej konkretnej i celowo utworzonej społeczności.
    Kolokwialnie rzecz ujmując: pytający ma prawo do pomyłek w fachowym nazewnictwie i np. oznaczeń używanych na schematach czy nazw podzespołów.
  • #23 20331232
    yogi009
    Poziom 43  
    Mateusz_konstruktor napisał:
    Tym sposobem to Forum służyłoby nie dzieleniu się wiedzą i doświadczeniem z osobami mającymi braki w jednym lub drugim...

Tutaj chodzi raczej o liczne nadużycia (temat wałkowany 1000 razy). Jeżeli można wpisać w wyszukiwarkę frazę "prawo Ohma" i po prostu przeczytać to dwa razy, nie ma potrzeby zaśmiecania forum. Z drugiej strony są tematy słabiej rozpoznane i opisane, wtedy wiedza praktyczna Forumowiczów jest nieoceniona.
  • #24 20331246
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    @yogi009
    Po części chodzi o to, że założyciel wątku ma prawo do braku orientowania się co do potrzeby odniesienia się do tego przykładowego prawa mimo jego znania i rozumienia.
    To jest sytuacja w jakiś sposób analogiczna do pytania o możliwość rozcieńczania farby tzw. olejnej zwykłą wodą.
    Ktoś mógł pomalować sufity i ściany farbą rozcieńczaną wodą, a teraz nie wie jak postąpić z farbą używaną do malowania metalowych futryn.
    Z jednej strony pytanie może być idiotyczne, ale też nie może z automatu powodować określania osoby pytającej pejoratywnie z blokowaniem konta włącznie.
  • #25 20331265
    yogi009
    Poziom 43  
    założyciel wątku ma prawo do braku orientowania się co do potrzeby odniesienia się do tego przykładowego prawa mimo jego znania i rozumienia

Czy mi się wydaje, czy właśnie napisałeś, że nikt ne musi wpisywać w oknie wyszukiwarki frazy "prawo Ohma"? Łatwiej zadać to pytanie na forum? :-) I żeby było jasne, ja nie stoję po stronie modów, po prostu logika podpowiada, że szybciej rozwiązujemy wiele tematów szukając w już odbytych dyskusjach. Przykładem są powtarzające się cyklicznie tematy typu "Jaki miernik kupić?". Szybciej taką frazę wpisać w okno wyszukiwarki na forum, albo wyszukiwarki ogólnej.
  • #26 20331273
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Nie rozumiesz.
    Autor nie ma pojęcia o tym, że w konkretnym przypadku do rozwiązania problemu jest potrzebne takie czy inne odwołanie się do prawa Ohma.

Tematy "jaki miernik kupić" to już poboczny, o ile nie zupełnie odmienny temat.
  • #27 20331284
    ArturAVS
    Moderator
    Kolega prezentuje niezdrowe zapędy, to byłoby jednocześnie pod wieloma względami rozwiązanie koślawe i szkodliwe dla całości Forum.

Jak nie szarżuję to mam niezdrowe zapędy, dobre sobie. To raczej Ty jako user z niewielkim stażem i dorobkiem na forum powinieneś powstrzymać się od zbędnych komentarzy nie znając całości problemu.
    Nie wiem jak takie rozwiązanie którym wspomniałem miałoby być szkodliwe? Jeśli ktoś zakłada konto aby uzyskać jakieś informacje czy porady to poszanuje punkty które dostał na starcie i założy temat we właściwym dziale, a jeśli zamierza trollować w HP to tam dostępu nie dostanie. Proste. Niestety ale winne tu są wszystkie media społecznościowe które są jednym wielkim HydeParkiem, spójrzmy tylko na np. Youtube. Mnóstwo filmów o zerowej wartości merytorycznej ale dużo "łapek", są i rzeczowe ale ciężko na taki trafić. Wynika to z tego że nikt nie weryfikuje materiałów pod względem merytorycznym w przeciwieństwie do elektroda.pl. Kolejna rzecz to to że forum elektroda.pl to forum techniczne i jako takie wymaga choć minimalnej podstawowej wiedzy (co jest całkowicie zrozumiałe). Także porównywanie do śmietnika jakim są media społecznościowe w ogóle nie ma sensu. Kto będzie chciał zdobyć wiedzę to ją zdobędzie, z kolei forum jest takie jak jego użytkownicy. Starsi już tracą cierpliwość a młodzi nie mogąc się doczekać gotowych rozwiązań specjalnie trollują.
  • #28 20331315
    yogi009
    Poziom 43  
    Tematy "jaki miernik kupić" to już poboczny, o ile nie zupełnie odmienny temat.

Mateusz, jeśli to pytanie jest powtarzane po raz dwusetny, to mamy w końcu zapewniony śmietnik. Czyli jest to dokładnie ten sam temat, co jakieś bzdury wypisywane w bardzo konkretnych, merytorycznych tematach. Popatrz chociażby na zupełnie niepotrzebne polityczne, albo światopoglądowe "dodatki" w zupełnie neutralnych tematach technicznych. To też są śmieci na elektronicznym forum. Wszystko, co zaśmieca naszą bazę wpisów obniża efektywność mechanizmów forum, jego użyteczność i łatwość docierania do poszukiwanej informacji.
  • #29 20331339
    ArturAVS
    Moderator
    yogi009 napisał:
    Wszystko, co zaśmieca naszą bazę wpisów obniża efektywność mechanizmów forum, jego użyteczność i łatwość docierania do poszukiwanej informacji.

Oraz całkowicie zbędnie zapycha serwery generując koszty. Osobiście tematów stricte technicznych założyłem niewiele, głownie dotyczyły jakiejś specyficznej rzeczy która sprawiała mi problemy. Zawsze uzyskałem odpowiedź, może czasem niezbyt satysfakcjonującą (jak dla mnie) ale jednak (nie mam podejścia do programowania i najczęściej o coś z tym związanego pytam). Także tu w głównej mierze chodzi o sprecyzowanie czego chcemy się dowiedzieć
  • #30 20331342
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja na forum dotyczy spadku merytorycznego poziomu rozmów, co jest spowodowane m.in. dominacją mediów społecznościowych, które zastępują tradycyjne fora. Użytkownicy zauważają, że wiele pytań jest trywialnych, a specjaliści odchodzą, co prowadzi do stagnacji. Wskazują na potrzebę lepszej moderacji, eliminacji trolli oraz wprowadzenia ograniczeń dla nowych użytkowników, aby poprawić jakość dyskusji. Wiele osób podkreśla, że forum staje się miejscem dla prostych pytań, a bardziej zaawansowane tematy są rzadziej poruszane. Wskazują również na zmiany w technologii i edukacji, które wpływają na poziom wiedzy użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA