logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić kulturę dyskusji na forum? Ośmieszanie i wykpiwanie użytkowników

lisek 31 Sie 2013 10:53 20532 82
REKLAMA
  • #1 12687438
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    Dzisiaj w jednym z tematów Link_oczywiściie Kosz napisano
    Cytat:
    Lisek, on zdania nie potrafi sklecić, a Ty mu każesz dokumentację techniczną czytać. W dodatku nie po naszemu.

Dlaczego przed próbą odpowiedzi i ustosunkowania sie do zarzutów przez autora tematu JEDNOZNACZNIE i w sposób dyktatorski Ocenia sie go_ wrzuca się autora do jednego worka jako głąba i nieuka.
    Historia niejednokrotnie pokazała, że osoby majace kłopot z pisownia były znakomitymi twórcami i * serwisantami (np. Ja co mi jednoznacznie zarzucano wielkorotnie są przykłądy)

Czy wiadomo w sposób jednoznaczny , że nie potrafi czytać w obcym języku. Skąd ta pewność.
    Te skandaliczne próby ośmieszania i wykpiwania poczatkujacych i nie tylko ( vide: patrz satgal (bez urazy kol.) bez zważania na wiek,zasługi...) nawet o zgrozo przez Moderatorów
    *co wielokrotnie pisalem i zarzucałem powoduja obniżanie kultury na forum osobistej (oczywiśćie regulamin jest dla maluczkich nie dla mod.)
    Nie pisze teraz o kuturze / jakości tematów
    Ostatnio nawet napisałem, że sięgnął mułu pod którym jest tylko dno ?!
    Ile tego mułu sam jeden Bóg wie (no może niektórzy wszystkowiedzący mod.).?!

(':!:') Napawa mnie to jako elektronika na tym forum od 2003r. OBURZENIEM czemu daję swój wyraz po raz kolejny.

Panowie mod. nie traktujcie nas jako stado baranów " .... do strzyżenia"

Ryba zawsze psuje się od głowy. (wędkarze to wiedza, ja tez ostatnio byłem dwa dni_rewelacja)

Gdzie tkwi problem?
    Po jednej stronie (uzytkownicy) czy po obu ?
    I don"t know.
    _ _ _ _ _
    (':!:') (':!:')
    To jest własciwy adres > z Kosza
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12687243#12687243
  • REKLAMA
  • #2 12687483
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    1. Dlaczego swoją żółć wylewasz na forum w tym akurat dziale - od tego jest "Hyde Park". Mam nadzieję, że post tam powędruje.
    "TV LCD Plazma Serwis" to nie jest chyba jego miejsce.
    2. Link pierwszy z twojego maila prowadzi do tworzenia nowego maila (a nie do kosza), więc sposób - w jaki pragniesz nam go wskazać jest zły.
    3. W poście tym masz szereg błędów. Nikt nieomylny nie jest - ale każdy podczas pisania/edycji tekstu ma przycisk "Pisownia" - prawda?
    4. Odnośnie utrzymania kultury na forum są do dyspozycji moderatorzy, a do kontroli moderatorów jest "moderator moderatorów" - czyli link "Kontakt" na dole strony.
    lisek napisał:
    Te skandaliczne próby ośmieszania i wykpiwania poczatkujacych i nie tylko
    Widzę, że chciałbyś świat zmienić - zamiast zacząć od siebie.
    W świecie pełno jest osób, którym zdaje się że zjadły wszystkie rozumy, albo po prostu zapomnieli - że "wół cielęciem był".
    Sami tworzą opinie o sobie - kim to nie są, i co gorsza - w nie wierzą i karzą wierzyć innym.
    Kto jednak będzie się zadawał z osobą, która wszystko wie lepiej, we wszystkim ma rację i tylko ona ma rację? Chyba nikt.
    Takie osoby nazywa się bufonami (z francuskiego "błazen").
    Zostaw więc ten zły świat i zajmijmy się elektroniką. Niech się inni "tłuką" - skoro lubią.
  • #3 12687627
    lisek
    Serwisant RTV
    Ja nie chcę zmieniać świata, tego się nie da (popatrz wokół siebie).

Czy nie może być TAK jak było w latach poprzednich?
    Ostatnie póltora roku na tym Forum SERWIS TV dzieje się żle.
    NIE dział mikrokomputery ! czy inne : Komputery, Satelitarny....

I to nie jest wina uzytkowników. Bo to nie oni się zepsuli od pewnego czasu!
    Napisałem: ryba psuje się od głowy!!!

______
    Gdzie trafi ten temat czy Hyde park, czy pozostanie, czy Kosz to już problem mod.
    Ja tylko po raz kolejny zasygnalizowałem problem (który rozwija się w złym kierunku).

To jest właściwy adres > z Kosza
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12687243#12687243
  • #4 12687903
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Lisek, przypominam, że na tym forum obowiązuje regulamin. A oprócz tego są określone konkretne wymagania, opisane w Zasadach działu TV - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1796351.html
    I jedno, i drugie obowiązuje jak na razie. Wszystkich. A doświadczonych, starych użytkowników w szczególności.
    Udzielając się w takich tematach najzwyczajniej w świecie dajesz przyzwolenie ich autorom na olewanie reguł, lenistwo, bezmyślność.
    Może to Ty byś poczekał, aż moderator zareaguje, a autor spełni wymagania tego Forum?!

Ja zadam inne pytanie - czy czasami to nie jest odwrotnie i taki ktoś, jak z Twojego przykładowego linku, sam się najbardziej ośmiesza, zakładając temat w takiej postaci.
    Chciałbym też zauważyć, że nie jest to jakiś nowicjusz, który wczoraj się zarejestrował, a dziś ma "problem", ale użytkownik, który reguły tego forum powinien znać - "Dołączył: 29 Gru 2006".

To, że jego "twórczość" była/jest/będzie tolerowana w innych działach, nie znaczy, że w TV ma robić to samo!

Jak widzisz, on jest podobnie niereformowalny, jak Ty. ;)
    Po tym https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12682618&highlight=#12682618
    potrafił tylko zrobić kopiuj/wklej i założyć nowy temat, dopisując kilka słów. A może się uda! I prawie, prawie by się udało. ;)
  • REKLAMA
  • #5 12687955
    lisek
    Serwisant RTV
    Widzisz kol. mirex
    -jesli Ja mam sprawdzać czy autor nie zalozył wcześnie dwa dni j podobnego tematu (wylądował w Koszu) , potem go skopiował
    -załozył ten sam temat ponownie o 1-ej" w nocy zaś moja odpowiedz była po 8h czyli po 9-tej rano

To Sorry , ale działaność na tym forum (udzielanie odpowiedzi ) mija sie z celem
    Nie Tędy droga

Zapewne z grupy X-mod.tego forum są pełnione 24h dyzury i ich obowiązkiem jest "nadzorowanie forum", wyłapywanie tematów i ...niezgodnych z Regulaminem.

Skoro przez 8h temat pozostaje , opis jaki jest taki jest (bez pomiarów) dostał wskazówkę o serwis manualu, gdzie algorytm zmusi go do ich wykonania.
    Musi się znać na elektronice ? skoro naprawia konsole )(to wie może i język)

Pisanie zaś
    Cytat:
    Lisek, on zdania nie potrafi sklecić, a Ty mu każesz dokumentację techniczną czytać

jest delikatnie mówiąć :niegrzeczne i niestosowne. BEZ SZANSY na obronę. ':D')
  • REKLAMA
  • #6 12688049
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2906
    lisek napisał:

Czy wiadomo w sposób jednoznaczny , że nie potrafi czytać w obcym języku. Skąd ta pewność.
    Te skandaliczne próby ośmieszania i wykpiwania poczatkujacych i nie tylko ( vide: patrz satgal (bez urazy kol.) bez zważania na wiek,zasługi...) nawet o zgrozo przez Moderatorów
    *co wielokrotnie pisalem i zarzucałem powoduja obniżanie kultury na forum osobistej (oczywiśćie regulamin jest dla maluczkich nie dla mod.)
    Nie pisze teraz o kuturze / jakości tematów
    Ostatnio nawet napisałem, że sięgnął mułu pod którym jest tylko dno ?!
    Ile tego mułu sam jeden Bóg wie (no może niektórzy wszystkowiedzący mod.).?!

(':!:') Napawa mnie to jako elektronika na tym forum od 2003r. OBURZENIEM czemu daję swój wyraz po raz kolejny.
    A mnie napawa oburzeniem to co ty robisz. Czy ty nie masz innej roboty tylko klepać wszystkim.... ? Jak ktoś tak opisuje problem tzn. że nie ma zielonego pojęcia i nie widzę powodu aby każdy, za darmo, naprawiał sobie i innym sprzęt RTV. Właśnie wielokrotne pisanie przez tych co nie mają pojęcia powoduje zaniżanie naszej, mojej, kultury. Czytam i myślę - następny ...sęp co za darmo chce, nie chce mu się szukać i zakłada temat i oczekuje podpowiedzi bo po to jest forum.
    Tu na tym forum jeszcze to jako tako jest pilnowane ale w działach użytkowy , sat, to prawdziwe kpiny. Od czytania jak się ustawia antenę już się chce..... . Ostatnio założył temat, że kolega przeprowadził się i on mu ma założyć installację antenową. I co robi???????? Zakłada temat jak to zrobić? Kompletna paranoja.
    Czytanie tematów autora postu jest bardzo wskazane abyś wiedział co i komu zaczniesz podpowiadać i wtedy nie będziewsz się dziwił, skąd oni wiedzą.
    To aby ci rozjaśnić: https://www.elektroda.pl/rtvforum/search.php?search_author_id=453268&mode=onlytopics
    Cytat:
    Musi się znać na elektronice ? skoro naprawia konsole )

Co on robi? Poczytaj - link.
  • #7 12688184
    mirex
    Poziom 43  
    lisek napisał:

Pisanie zaś
    Cytat:
    Lisek, on zdania nie potrafi sklecić, a Ty mu każesz dokumentację techniczną czytać

jest delikatnie mówiąć :niegrzeczne i niestosowne. BEZ SZANSY na obronę. ':D')

Lisku, ja - w przeciwieństwie do Ciebie - mam zwyczaj najpierw zapoznać się z działalnością kogoś na forum, zanim wyrażę o nim swoją opinię.
    I jest to tylko opinia o tym, co jest jego na forum, a nie o człowieku rzeczywistym. Jeśli ktoś lubi mieś dwa oblicza, to jego problem raczej.
    Stwierdzenie prawdy nie jest - moim zdaniem - niestosowne. A czy niegrzeczne? Zależy od formy. Cytat powyższy jest stwierdzeniem faktów i niegrzecznych zwrotów tam nie ma. Po prostu nie potrafi (bo jeśli nie chce, to jeszcze gorzej dla niego) napisać poprawnego zdania w polskim języku.

A już podnoszenie kwestii, że nie ma szans na obronę jest śmieszne co najmniej.
    Obronę czego? Pytanie retoryczne oczywiście.
  • #8 12688205
    markoz7874
    Poziom 31  
    Ocena: 208
    Bez zagłębiania się w treść tematu, to chyba nie właściwe miejsce na tego typu posty.
    Jeżeli się kogoś krytykuje, samemu warto by było stosować się do regulaminu forum.
  • #9 12688468
    mirex
    Poziom 43  
    markoz7874 napisał:
    Bez zagłębiania się w treść tematu, to chyba nie właściwe miejsce na tego typu posty.

Ale to też nie do Ciebie należy ocena.
    Temat dotyczy działu TV Serwis i od moderatorów tego działu oraz jego Admina zależy, co się z nim stanie.
    Po co ma być gdzie indziej? W HP lub Elektroda.pl? Żeby "swoje żale" wylewali ludzie nie związani w żaden sposób z tym działem?
    Pytanie retoryczne - Ty i mickpr musieliście swoje dwa słowa tu wtrącić? Imperatyw pisania, jak u liska? ;)
    Wiem, wiem ... forum jest dla wszystkich i wszyscy mogą swoje zdanie wyrazić. ;)
  • #10 12688994
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    mirex napisał:
    Ty i mickpr musieliście swoje dwa słowa tu wtrącić?

mirex napisał:
    Wiem, wiem ... forum jest dla wszystkich i wszyscy mogą swoje zdanie wyrazić.
    Sam sobie kolega odpowiedział. Nie muszę nic dodawać.
  • #11 12689265
    markoz7874
    Poziom 31  
    mirex napisał:
    ..Pytanie retoryczne - Ty i mickpr musieliście swoje dwa słowa tu wtrącić?..

Załóżcie towarzystwo wzajemnej adoracji, ograniczcie dostęp do wybranych osób i nie będzie problemu.
    Technicznie jest przecież możliwość stworzenia zamkniętego publicznie działu forum.
    Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie mam prawa zabierać głosu w tej dyskusji?
    Odbiję piłeczkę "..od moderatorów tego działu oraz jego Admina zależy.." czy moją wypowiedz zostawi, czy umieści je w koszu. Więc po co zabierasz głos? Z tych samych powodów które nam zarzucasz? ;)
  • #12 12689270
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    markoz7874 napisał:
    Załóżcie towarzystwo wzajemnej adoracji, ograniczcie dostęp do wybranych osób i nie będzie problemu.

Udział w forum nie jest obowiązkowy.
  • #13 12689304
    markoz7874
    Poziom 31  
    bmserwis napisał:
    ..Udział w forum nie jest obowiązkowy.

Ale zabierać głos można?
  • #14 12689367
    mirex
    Poziom 43  
    markoz7874 napisał:
    Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie mam prawa zabierać głosu w tej dyskusji?

Nie powiedziałem, że nie masz prawa, tylko pytam - ponownie, jaśniej - w jakim celu podejmujesz dyskusję o czymś, co Ciebie nie dotyczy.
    Masz nieprzepartą chęć podyskutować na taki lub podobny temat, obejmujący użytkowników forum komputerowego na przykład, to po prostu załóż temat i dyskutujcie sobie o swoich problemach.
    Musisz koniecznie tutaj? Nie ma sprawy - byle merytorycznie.
    Powstrzymaj się więc od bezsensownych komentarzy. Po co to komu?

------------------
    I to by było na tyle, jeśli chodzi o mój udział w tym temacie. Autor tematu też pewnie się nie odezwie, bo po co mu to. Ale może się mylę.
    Nie to miejsce. Tutaj nie mam nic więcej do napisania. Miłej wymiany zdań.
  • #15 12689405
    markoz7874
    Poziom 31  
    mirex napisał:
    ..Nie powiedziałem, że nie masz prawa, tylko pytam - ponownie, jaśniej - w jakim celu podejmujesz dyskusję o czymś, co Ciebie nie dotyczy..

Skoro uważasz, że aby podjąć dyskusję trzeba koniecznie być bezpośrednio zainteresowanym, to wymieńcie się mailami na PW. Sprawa dotyczyła bardzo zawężonej grupy osób.
    Ja w takich przypadkach pisze na PW.
    Ale skoro ktoś uznał, że forum jest lepszym miejscem, to musi być przygotowany, że nie tylko bezpośrednio zainteresowani będą czytać i wypowiadać się.
    Ponadto do takich wypowiedzi są inne działy forum o czym też przypomniałem.
  • #16 12689635
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 12689850
    lisek
    Serwisant RTV

Widzę ,że jak zwykle w "polskim piekiełku"
    delikatnie mówiąc jałowa dyskusja, a sedno pytania uciekło.

Mimo to ... będe nadal utrzymywał trend udzielania na forum odpowiedzi możę nie tak często i raczej selektrywnie.
  • #18 12689888
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    Mam nadzieję, że jednak się powstrzymasz. Bo odpowiadasz często nie na temat, nie dbasz o poziom działu (pytających), wrzucasz zbędne schematy itd itp. A moderatorzy już mają Cię dość, bo źle wykorzystujesz swoją wiedzę. Masz przecież opiekuna, który jednak nic nie robi, żeby było lepiej... Ale (miejmy nadzieję) wszystko do czasu. Chyba, że poziom działów TV (i forum) ma upaść jeszcze niżej.
  • #19 12690438
    LeDy
    Poziom 43  
    lisek napisał:

1. Widzę ,że jak zwykle w "polskim piekiełku"

2. Mimo to ... będe nadal utrzymywał trend udzielania na forum odpowiedzi możę nie tak często i raczej selektrywnie.

Ad.1 Nie pomyślałeś , że ty do tego piekiełka się przyczyniasz? Siedzisz w tym swoim N.Wales'ie i masz gdzieś to komu podpowiadasz bo ciebie to nie dotyczy. Wygląda na to, że robisz co możesz aby jak najwięcej osób, którzy sobie lub innym, bo tego nie wiesz, "naprawiało", grzebało w sprzęcie. Nowe kadry chcesz w ten sposób szkolić? Pamiętaj, że ludzie w kraju z tego żyją i muszą opłacać ZUS i podatki. Sprawdź przed napisaniem - profil na dole postu, komu masz zamiar wylewać swe wiadomości i będzie mniej nalotów na ciebie.
    Ad.2 Już lepiej ty się na wszystkich obraź i ten trend sobie daruj.
    P.S. Przypomniało mi się powiedzenie Leszka z "Daleko od szosy" o sztuce i kulturze.
    Tu na elektrodzie są codziennie dziesiątki takich sztuk co piszą " nie wiem, nie znam się, nie mam pojęcia, kolega mnie prosił a ja nie wiem jak to się robi " itd. ale forum jest od tego aby mu podpowiadać więc coraz trudniej o kulturę..
    Aby oddzielić ziarno od plew czytaj profil.
    Link czytałeś?
  • #20 12696781
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    Pamiętaj, że ludzie w kraju z tego żyją i muszą opłacać ZUS i podatki.

Kol. szanowny ja Też płacę podatki i to niemałe
    -10% Tax czyli skarbówka
    -11% ubezpieczenie za posiadanie nr. NI (National Insurance) czyli leczenie w pastwowej subie zdrowia NHS
    -wspomnę jeszcze Tobie o moim Obowiazkowym Niskim ubezpieczeniu jak na warunki UK _na samochód 32_funy/miesięcznie
    - 200_rok funów za poruszanie sie po drogach w UK

Wspomnę jeszce o takim kuriozum
    - owe dodatkowe ubezpieczenie na sprzęt TV kupiony w sklepach UK (max. kilkanaście-do 100 Funów/ na dwa -trzy lata podnad fabryczne gwarancje _zazwyczaj dwa lata) co daje 5_lat! Gwarancji
    Sprzęt pada > dzwonisz i przywożą Tobie nowy _zbliżony egz.

(':D') (':D') Ciekawe !
    Potem sie ludziska dziwią,że nie ma wielu serwisów w UK.
    Ja sie wielokrotnie "przebranżowywałem na rodzaje sprzętu elektronicznego i szukałem co naprawiać" i jakoś żyję ( Samokształcenie > mówi to Tobie coś)
    Nie siedziałem z palcem w nosie (czekajac na benefit) czy manne z nieba .. ciągle sie uczyłem i uczę dalej

Wszak dawno już temu pewien przewidujący poeta napisał
    Cytat:
    Trzeba z żywymi naprzód iść,
    Po życie sięgać nowe,
    A nie w uwiędłych laurów liść
    Z uporem stroić głowę

Wy nie cofniecie życia fal!
    Nic skargi nie pomogą:
    Bezsilne gniewy, próżny żal!
    Świat pójdzie swoją drogą!

Adam Asnyk

Warto się zastanowić dlaczego od ponad roku zaczęło sie dziać zle na forum Serwis TV. ?
    Mniej więcej od czasu wymiany_"nowy garnitur " moderatorów czy mniej więcej w tym samym czasie .... pojawienia sie na forum kol. z Belfastu.
    To była moja pierwsza riposta_zwrócenie uwagi na "ostrą jazdę " kóltóry na forum

I nikt mi nie powie ,że to nie prawda.
    Czy to uzytkownicy forum od tego czasu sie zepsuli?
    Czy może nowa generacja sprzętu (lcd i plasma) bowiem ludzie kupili w Aldi.Ada, Biedronka i i inne promocje ... problem dyskusyjny o jakośći tych wyrobów pzreznaczonych na rynek PL
    - ceny w serwisach i ceny na części zamienne = koszt naprawy
    - pomijam ceny w serwisach FIRMOWYCH bo to już kosmos
    - niskie pensje i wysokie koszty utrzymania w PL
    - ???
    nie spowodowały ,że pojawil sie trend "naprawy tanim kosztem_własnymi rekoma + zasoby forum
    Dlatego pojawiło sie całe mnóstwo poczatkujących czy jak tu mówią "pseudo_naprawiaczy"=modułowcy
    A,że szkolnictwo elektroniczne padło na pysk to ...mamy to co mamay: serwsanci stali sie królami rynku, swoistymi dyktatorami.

Ponadto co jest ciekawe na forach podobnych i innych tematycznie :
    -po pewnym czasie (zmanierowanie ?) moderatorzy czując Power_władzę staja się jakby_czuja się właścicielami i dyktuja co ma być na forum , a co nie?!
    Co jest przez nich tolerowane lub nie?
    Itp...itd

A tak mamy
  • #21 12696945
    mirex
    Poziom 43  
    lisek napisał:
    Warto się zastanowić dlaczego od ponad roku zaczęło sie dziać zle na forum Serwis TV. ?
    Mniej więcej od czasu wymiany_"nowy garnitur " moderatorów czy mniej więcej w tym samym czasie .... pojawienia sie na forum kol. z Belfastu.

"Garnitur" modów w TV jest stareńki lisku. Nie ma żadnego nowego. Znowu pleciesz.
    Raptem dwóch ubyło i wielkie halo! ;)
    Kolega z Belfastu ma trochę za uszami. ;) Nie warto wspominać. Zrozumiał, pomaga, zakłada tematy, jemu pomagamy. Coś nie tak??
    lisek napisał:
    I nikt mi nie powie ,że to nie prawda.

Jak widzisz z powyższego - ja mówię. ;)
    lisek napisał:
    Czy to uzytkownicy forum od tego czasu sie zepsuli?

Owszem, również. I masz w tym zakresie niebagatelne "zasługi". ;)
    lisek napisał:
    Czy może nowa generacja sprzętu (lcd i plasma) bowiem ludzie kupili w Aldi.Ada, Biedronka i i inne promocje ... problem dyskusyjny o jakośći tych wyrobów pzreznaczonych na rynek PL

Co Ty możesz o tym wiedzieć? Po co znowu dyrdymały opowiadasz? Dowody masz jakieś?
    lisek napisał:

I jedno i drugie relatywnie niskie! Nie masz pojęcia - nie pisz.
    lisek napisał:
    - niskie pensje i wysokie koszty utrzymania w PL

Fakt, wysokie nie są pensje. Koszty jak koszty. Jakoś dajemy radę.
    Tylko .... za co ludziska kupują te samochody, te telewizory i całą resztę ...? Za kredyty? One za darmo??
    lisek napisał:
    A,że szkolnictwo elektroniczne padło na pysk to ...mamy to co mamay:

No noooo! Kolejna brednia. Wyhamuj lepiej.

Ogólnie szkoda gadać. Miałem się nie odzywać, ale - imperatyw - na Twoje banialuki odpowiedzieć trzeba.
    Tym razem naprawdę finito.
  • #22 12697353
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    "Garnitur" modów w TV jest stareńki lisku. Nie ma żadnego nowego. Znowu pleciesz.

Obecnie NIE. Wrócił " stary garnitur"
    kol. szanowny byli nowi, potem zniknęli (np. kol.lamer)

(':!:') Mnie wciąż intryguje :
    Dlaczego przedtem było dobrze...a od 1,5 roku zle się dzieje z ową "kóltórą" na forum
    czyli "człowiek człowiekowi Wilkiem"

I nie zwalaj to na mnie ja jestem od 2003r., że to moje posty "zepsuły ludzi" czy ludzie są zepsuci.
    Poczytaj posty i zastanów skad / z jakiej strony jest owa agresja.

p.s

lisek napisał:
    Cytat:

Twoje kol. mirex

Cytat:
    I jedno i drugie relatywnie niskie! Nie masz pojęcia - nie pisz.

Tylko dla porwnania
    T-con Sharp 42_46_52" - CPWBX4023TP
    z UK 15funw
    http://flattvparts.co.uk/index.php?main_page=product_info&products_id=4899
    W PL : allegro i Mikromegoa ponad 200pln (czyli cirka 40 funow)

Bez komentarza.

I nie mam na myśli tego

p.s
  • #23 12701716
    LeDy
    Poziom 43  
    lisek napisał:

To stare porzekadło znajduje szczególnie smutne zastosowanie w naszej polskiej rzeczywistości jak ulał..
    Tylko nie myśl , że podpowiadanie każdemu..............cwaniakowi co chce sobie , innym , jest kulturą. Ty tak , niestety, myślisz. Napisał więc należy mu się podpowiedź.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2642469.html Wygląda na to, że jesteś
    " zbyt kulturalny ".
  • #24 12709074
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1732
    Na wstępie przepraszam, że się ośmieliłem napisać w tym temacie, ponieważ nie jestem serwisantem RTV i (co wynika z niektórych wypowiedzi w tym temacie) mnie on nie dotyczy. Jednak całkowicie popieram kolegę @lisek, ponieważ nie tylko w dziale RTV istnieje grupa moderatorów, którym wydaje się, że są wszechwiedzący (nie twierdzę, że nie mają wiedzy, bo akurat mają, zapewne dlatego są moderatorami) i piszą tak jakby chcieli całą tą wiedzę zachować dla siebie. I dlatego jadą równo po początkujących użytkownikach. Oczywiście są tacy, którzy nie potrafią podłączyć żarówki do baterii tak żeby jej nie spalić a zakładają tematy jak naprawić telewizor, a ze sprzętu mają do dyspozycji tylko neonówkę. Dlatego jeszcze jestem w stanie zrozumieć jazdy po takich użytkownikach. Ale nie mogę zrozumieć takiego czegoś: ja też jestem elektronikiem tylko w trochę innej branży. Umiem posługiwać się miernikiem, oscyloskopem i innymi przyrządami, znam podstawowe informacje na temat działania odbiornika TV, ale jakbym założył temat jak naprawić przetwornicę to od razu poleciałby do kosza, tylko dlatego, że się nie znam. A ja po prostu nie jestem na bieżąco z z najnowszymi konstrukcjami odbiorników i dlatego pytam co należy sprawdzić w takim czy takim modelu. I nie jest to żadne sępienie jak to ktoś wcześniej nazwał, tylko próba zdobycia nowych doświadczeń. Zupełnie nie rozumiem co taki moderator sobie wtedy myśli. Czy to, że jak pomoże mi naprawić ten TV to odbiorę mu zarobek? Tym bardziej, że często jest tak, że osoba doradzająca mieszka kilkaset km ode mnie i przecież jeżeli mi nie podpowie co i jak to nie pojadę do niego z telewizorem pod pachą. Dlatego uważam, że takie praktyki nie powinny być propagowane. Jak ktoś nie chce pomóc to niech nie pisze i tyle, a nie wyzywa innych.
  • #25 12709314
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 12709333
    karol
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Grzegorz! Za co Ty przepraszasz? Forum ,to forum.Forum jako takie powinno służyć wszystkim użytkownikom.Ja jestem "starej daty" elektronikiem,i uważam ,że dzielenie się wiedzą to nic złego.Nawet wtedy gdy pytanie jest nieco niefortunnie sformułowane. Poczytaj posty,i napisz na PW do ludzi "NORMALNYCH".Wiesz o co chodzi!
    To ,że "wszechwiedzący" umieszczą Twój post w koszu to dość pewne. Nooo.... to tak w myśl zasady "lepszego ode mnie nie ma"Ja tak po prawdzie zgadzam się z liskiem.Tu dzieje się coś nie tak.Hm.... zasadniczo to nie mój problem.To problem "Admina". Coraz więcej ludzi opuszcza to forum.Hmmm... i trudno się dziwić.
  • #27 12709341
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    Grzegorz_madera napisał:
    Jak ktoś nie chce pomóc to niech nie pisze i tyle, a nie wyzywa innych.
    Najwyraźniej zapominasz, po co i dla kogo jest to forum. Dlaczego w regulaminie jest punkt 3.1.17? To powinno być jasne.

Ha! następny nie rozumie prostych zasad. I nie wie, dlaczego wielu dobrych pomagających już nie ma. Bo o tych skarżących się na innych forach nie warto wspominać.
  • #28 12709345
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    karol napisał:
    Coraz więcej ludzi opuszcza to forum.Hmmm... i trudno się dziwić.

Może podasz źródła tej informacji, jakieś liczby, statystyki..... Chyba że tak sobie to napisałeś, żeby było fajnie, strasznie i poważnie.
  • REKLAMA
  • #29 12709459
    karol
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    jankolo napisał:
    karol napisał:
    Coraz więcej ludzi opuszcza to forum.Hmmm... i trudno się dziwić.

Może podasz źródła tej informacji, jakieś liczby, statystyki..... Chyba że tak sobie to napisałeś, żeby było fajnie, strasznie i poważnie.

Szanowny Kolego! Liczby,statystyki,etc.Tak to nie,ale ludzie ,których znam, jako "Fanów" ELEKTRODY ,"olali sprawę" i nie zawracają sobie głowy.Teraz wymieniamy info via e-mail.Ja cały czas wierzę , że nastanie taki czas ,że to forum będzie przyjazne wszystkim użytkownikom.Nawet wtedy gdy zapytanie wydawać się będzie nieco infantylne.
  • #30 12709756
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja na forum dotyczy problemu kultury dyskusji, szczególnie w kontekście ośmieszania i wykpiwania użytkowników, zwłaszcza początkujących. Użytkownicy podnoszą kwestie dotyczące regulaminu forum, roli moderatorów oraz jakości odpowiedzi udzielanych przez bardziej doświadczonych członków społeczności. Wiele osób zauważa, że niektórzy moderatorzy i użytkownicy stosują nieodpowiednie podejście do nowych członków, co prowadzi do obniżenia kultury dyskusji. Wskazują na potrzebę większej empatii i wsparcia dla początkujących, a także na konieczność przestrzegania zasad forum. Pojawiają się również głosy krytyki wobec osób, które nie wykazują chęci do samodzielnego poszukiwania informacji przed zadawaniem pytań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA