logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co z tą Elektrodą - przemyślenia na temat poziomu forum...

kortyleski 11 Sty 2008 17:49 10019 57
Najlepsze odpowiedzi

How can the forum’s overall quality be improved and low-value, repetitive posts reduced?

Poziom forum można podnosić przez konsekwentne wyłapywanie i zgłaszanie powielanych lub bezsensownych tematów, zamiast je ignorować [#4682957] Trzeba też stosować ostrzejszą moderację: kasować wątki łamiące regulamin, odbierać punkty za posty wyrzucone do kosza, a w rażących przypadkach usuwać konto zamiast tylko banować [#4683828] Kilku uczestników proponuje dodatkowe filtry dla nowych użytkowników, np. test z podstaw elektroniki przy rejestracji albo ograniczenie pisania do działu dla początkujących, zanim dostaną dostęp do całego forum [#4685007][#4687786] Padł też pomysł systemu opiekunów/mentorów dla nowych kont, którzy szybko wychwytywaliby pyskówki i odsyłali do właściwych tematów, ale bez robienia z forum zamkniętego getta dla „wtajemniczonych” [#4685007][#4686432] Najbardziej praktyczna zasada powtarzająca się w dyskusji brzmi: odpowiadać tylko tym, którzy pokazują wkład własny i chęć nauki, a leniwe gotowce po prostu odsyłać do wyszukiwarki albo do kosza [#4687786][#4689803]
REKLAMA
  • #1 4682867
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Witam
    Korzystając z możliwości działu chciałbym przedstawić moje przemyślenia...
    Jestem tu już trochę czasu, czytam, uczę się i staram się pomagać.
    Od około pół roku obserwuję RAŻĄCY spadek poziomu elektrody.
    Pojawiło się mnóstwo nowych użytkowników, wszystkie działy powoli stają się śmietnikami, pojawia się po kilka pytań na ten sam, wałkowany dziesiątki razy temat. Niektóre dzieciaki są wręcz beszczelne - na propozycję skorzystania z wyszukiwarki odpowiadają pyskówką itp.
    Czy wy - użytkownicy ze stażem też macie podobne odczucia?
    Ja gdy widzę kolejny temat : Jaki wzmak do jakiego głośnika - zaczynam wymiotować.

I TU MÓJ APEL: Nie pomagajcie ludziom po których widać że problemem nie jest brak wiedzy i chęć jej zdobycia a po prostu lenistwo i ignorancja...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4682904
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Witam, na forum jestem niecały rok, lecz zupełnie się z kolegą zgadzam, często odsyłam do magicznego przycisku "szukaj" zwłaszcza nowych forumowiczów, z którego to osobiście często korzystam. Nowy temat zakładam tylko gdy nie mogę znajść konkretnej odpowiedzi.
    Pozdrawiam vcc.
  • REKLAMA
  • #3 4682920
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    Twoje odczucia nie są osamotnione. Takich tematów już było wszyscy widzą co się dzieje jednak nikt jeszcze nic z tym nie zrobił. OK my nie będziemy pomagać jednak znajda sie osoby które maja kilkanaście postów i będą udzielać im fachowych odpowiedzi w ten sposób i tak nie zatrzymasz tego zalewu fachowców.
  • #4 4682957
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6362
    No cóż panowie, zaszczuwanie moderatorów swoje zrobiło, dzieci neo naczytają się głupot i głupoty wypisują. Korzystanie z wyszukiwarek jest dla nich zbyt męczące ( albo zbyt trudne). Raportujmy powielane wątki, posty nic nie wnoszące albo wręcz łamiące regulamin forum. Ile razy można pisać o tym jaki kto ma sobie wzmacniacz kupić, czy jak podłączyć niebieską diodę w samochodzie na 12V ?.
  • REKLAMA
  • #5 4683032
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Niestety coraz częściej wchodzi się tylko na subfora. Pytania jak pytania. Ale te super odpowiedzi.
    DVHK jak wprowadził dużo ostrzejsze sankcje za łamanie regulaminu to stało się tam o wiele czyściej.

A o dziale DIV to po prostu nie ma co mówić. Czekam tylko na diodę podłączoną do baterii ogórków kiszonych albo cytryn.
  • #6 4683264
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6068
    Forum tworzą użytkownicy. Oprócz narzekania na poziom do tej pory nie pojawiła się ŻADNA sensowna propozycja pozwalająca na zwiększenie tego poziomu (poza zamknięciem forum dla ogółu). Raportów dotyczących poziomu i bezsensowności wiadomości także coraz mniej...
  • #7 4683291
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4683330
    robokop
    To tak nie do końca Towarzyszu Administratorze.
    Sam raportuję i widzę czasami z jakim skutkiem. Moderatorzy nie chcą/nie mogą/nie mają czasu/kłóci sie to z przyjętą polityką wywalać wątków do kosza czy karcić co niektórych użytkowników ?. Forum zajmuje wysokie miejsce w wyszukiwarkach, ale jak widzę kosztem zawartości.
    Zauważ co z tego że przybywa zarejestrowanych użytkowników i napisanych wiadomości, jeśli ich poziom dawno już osiągnął poziom dna ?.
    Co do działów zamkniętych. Tu akurat zachodzi sprzeczność interesów, wielu użytkowników żyje z elektroniki ( ja na szczęście nie), samodzielna naprawa urządzenia przez domorosłego magika to jeden klient i parę groszy w kieszeni mniej. Zajrzyj w link który umieściłem w poście wyżej - chłopak nie ma pojęcia o obsłudze multimetru a chce naprawić zasilacz ATX. Ręce opadają. Jak zaczynałem swoją przygodę z elektroniką musiałem naczytać sie książek, schematy urządzeń trzeba było kupować papierowe, uczyć się od podstaw.
    A teraz? Wejdzie koleś na "Elkę", zada 1001 pytań i może telewizor naprawi, ale trzeba mu wytłumaczyć jak działa dioda, rezystor, kondensator.
    Co do likwidacji "Elektroda. Pl."
    Administrator jako właściciel forum powinien mieć nad nim pełną kontrolę i decydujący głos we wszelkiego rodzaju starciach. Likwidacja tego działu to chowanie głowy w piasek przez kolegę, jeśli problemu nie widać, to znaczy że go nie ma. Nie wiem jakie są kulisy działania forum, może tak należało postapić, ale wychodzę z założenia - administracja ( moderatorzy, administratorzy) jako właściciele forum powinni mieć rację, pisałem niejednokrotnie zabierając głos w dyskusjach, że pisanie i uczestnictwo w forum nie jest obowiązkowe, jeśli komuś coś sie nie podoba, może iść gdzie indziej ( tu akurat chodzi mi o trolli, dzieci neo i innych jednopostowców mających wszelkie gwarantowane Konstytucją prawa i swobody obywatelskie).

Elektronika Hobby ?
  • #9 4683455
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4683601
    pyton
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Witam

Czy nie dało by sie zrobić tak by Nowi użytkownicy którzy nie osiągnęli przykładowo progu minimalnego 200-postów lub 20-pomógł będą karani znacznie surowiej np:
    Za powielanie tematów,
    Złe zachowanie,
    Ortografia itd...

Przykładowo po 3 złamaniach regulaminu blokada konta na określony czas...
    Jeśli osoba niczego sie nie nauczyła i dalej będzie "przeginać" zablokować całkowitą możliwość pisania na elektrodzie.

Można by jeszcze zrobić tak, że moderator dając upomnienie zabiera przykładowo 30pkt. z konta gdy na koncie będzie mniej niż 1pkt, możliwość pisania zostanie zablokowana, natomiast odblokowana gdy doładuje punkty...

Może i to nie najlepsze rozwiązanie ale przynajmniej próbuje podrzucić jakiś pomysł.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 4683828
    robokop
    Pyton wydaje mi się że troszkę nie w tę stronę idziesz.
    Blokada konta - przy zmiennym IP nic nie daje, łobuz założy sobie nowe .
    Surowsze karanie nowych użytkowników - to też mało wychowawcze, czasami nowy umie się zachować lepiej niż niejeden stary.
    Widziałbym to troszkę inaczej:
    - brak przyznawania punktów za założenie nowego wątku,
    - przyznawanie punktów za udział w dyskusji dopiero po zaakceptowaniu wypowiedzi przez moderatora, na zasadzie "pomógł" ( oczywiście "pomógł" przyznawane przez założyciela topica zostaje).
    - odliczanie punktów za posty wyrzucone do kosza,
    - trwałe usunięcie konta zamiast banowania, w przypadku rażącego złamania regulaminu, pyskówek itd.
    - banowanie za prośby o punkty na forum - jest jasno określone jak je zdobyć, cwaniakom mówimy stanowcze "nie",
    - usunięcie konta w przypadku nie logowania się użytkownika przez np. dłużej niż miesiąc,
    - w przypadku założenia topica, z jawną niechęcią do wyszukiwarki forum , tudzież gogli zerowanie dorobku punktowego, blokowanie tematu i do kosza,
    - mozliwość pisania tylko dla osób mających minimalna ilość punktów ( czyli wykazujących się jakąś wiedza lub finansowo),
    - nie naliczanie punktów założycielom tematów w których sami piszą ,
    - weryfikacja użytkowników za pomoca np. kodu aktywacyjnego do rejestracji wysyłanego via SMS ( pozwoli uniknąć podwójnych kont zabanowanym).
    - zwiększenie ilości moderatorów , wybieranych spośród najbardziej pomocnych użytkowników forum,

No i co na to Administrator Systemowy ?

Ps. Zapomniałem o najważniejszym. Lekceważenie zasad pisowni i ortografii języka ojczystego zamiast grożenia palcem i proszenia o poprawienie, kosz, a do tego określona ilość punktów z konta.
  • #13 4683839
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Panowie,

Forum pelni pewna wazna funkcje spoleczna i edukacyjna.
    Funkcja moderatora to nie jakas bajka czy wyroznienie ( tylko w pewnym sensie ) ale ciagle uzeranie sie z obydwiema stronami barykady.
    Prawie nigdy nie jest tak, ze cos jest albo biale albo czarne. Zwykle jest to cos pomiedzy, czyli na przyklad kolor g...a ( czyli "shit" w jezyku language ) . Mod nie jest zawodowym sedzia wiec tnie wedle swojej najlepszej wiedzy i czasem mu sie uda trafic a czasem nie.
    Z innej strony patrzac, czy to ma znaczenie co Mod wycial ? Czy walczymy tu o punkty, slawe, niesmiertelnosc ?
    Jesli wytnie moj post to co z tego. Nazbieralem ponad 1000 punktow i i tak nic mi to nie daje. Nie czuje sie przez to lepszy od kogos kto ma 5 postow i 10 punktow. Mam w nosie punktacje. na forum jestem po to by sie uczyc czegos nowego i czasem dzielic sie wiedza z tymi, ktorzy na to zasluza forma i trescia pytan. Jesli osadze, ze ktos jest abnegatem czy kreciworem, lub chce cos tylko na sepa, to po prostu go ignoruje.

Pozwolmy by na forum dzialaly prawa rynku i by ci "niepotrzebni" wykruszyli sie sami na skutek braku reakcji ze strony powaznych forumowiczow.

Nie trzeba zadnych sztucznych kar i nadmiernego ostracyzowania czy sekowania niechcianych. Z czasem sie rozniesie, ze Elektroda nie gada z przyglupami i lamerami. Wtedy bedzie tylko powazne towarzystwo do powaznych dyskusji.

W ostatecznosci mozna sie spodziewac, ze za jakis czas wszyscy z wiecej niz 100 punktami beda moderatorami i nastapi totalna wojna. Kazdy kazdego bedzie cial, poprawial, banowal i zabieral punkty.

Kiedys bylem Modem na Elektrodzie i szczerze mowiac nie zazdroszcze tej roboty nikomu.
    To sa same problemy i ZERO przyjemnosci.
    Dziwie sie, ze jeszcze sa tacy, ktorzy chca sie uzerac z gowniarzami, abnegatami i notorycznymi dyslektykami ( bez obrazy dla tych prawdziwych ) za damski c..j.

To jest chyba dziesiata dyskusja na ten sam temat i jako powtorzenie tematu, ktory juz byl powinna zostac zmoderowana a uczestnicy zbanowani za jakalstwo i gderliwosc ( nie wylaczajac autora tego postu oczywiscie ) ;)

Nie oszukujmy sie, nic tu nie wygadamy i nie osiagniemy satori, wiec moze juz lepiej zamknac temat i zostawic sprawy prawom rynku ??

Pozdrawiam wszystkich ktorym jeszcze zalezy na powszechnej szczesliwosci .
  • #14 4683912
    robokop
    Elektroda nie gada z przygłupami i lamerami, kiedy widzisz wszystko idzie w tą stronę że te dwie grupy ( społeczne ?, etniczne? ) zaczynają mieć przewagę, a niestety liczniejsza grupa zawsze będzie górą w takich przypadkach. Tym którzy traktowali to forum tak jak Ty, ja, czy inni nieliczni w końcu znudzi się użeranie z matołami i co ?. Pójdą sobie, może założą nowe forum ?. A pozostałe tutaj dzieci neo jak "crittersi" zniszczą dorobek kilku lat i kilkuset ludzi.
  • #15 4683973
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Z faktami nie da sie dyskutowac.
    Moj dorobek to to co mi zostanie w glowie.
    Dorobek Elektrody to nie posty tylko uzytkownicy.
    Jesli oni sobie pojda to i dorobek sobie pojdzie.

A co do postepujacej degrengolady, to niestety ten proces jest wspolbiezny z rosnaca konsumpcja i konsumentami.
    Coraz mniej jest tych ktorzy tworza a coraz wiecej tych, ktorzy tylko konsumuja. Tu tez to widac i nic sie na to nie poradzi.
    W koncu ten swiat sam sie zezre i pozostana ci ktorzy potrafia sobie radzic wlasnymi silami bez porad i podpowiedzi z elektrody.

Wtedy nastapi prawdziwy test na najlepszego forumowicza :)
  • #16 4683977
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4684179
    dariusz dubinski2
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    A czy nie da sie tak zrobic tej Elektrody zeby np. po wpisywaniu czegokolwiek podawala podpowiedzi tak jak to robi GOOGLE czy FIREFOX?
  • #18 4684237
    szaleniec
    Ocena: 199
    kortyleski napisał:

Jestem tu już trochę czasu, czytam, uczę się i staram się pomagać.
    Od około pół roku obserwuję RAŻĄCY spadek poziomu elektrody.

Krótko tu jesteś, mało widziałeś...
  • #19 4684339
    kosmita
    Ocena: 136
    robokop - Niektórym się nie znudzi. I nie patrz teraz na moją rangę.. jak się tu rejestrowałem nie byłem moderatorem. W moim dziale raczej nie ma lamerstwa :P

norbert.s. - trzeba być twardym a nie miętkim.
    Ps Celowo napisałem "miętkim" :P -
  • #20 4684435
    dariusz dubinski2
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Ja na przyklad mieszkam w Belgii i probowalem zdobyc jakies informacje z tego forum. Wiec telefon do znajomego- co i jak? i odpowiedz- ty sie lacz ze mna ja ci wszystko powiem. Tylko ze jakos nie odbiera moich telefonow, a nie wiem na forum jak sie okresla? Zarejestrowalem sie i jest ok. chociaz pewien problem z tv nikt nie rozwiazal. Pozdrawiam! DD
  • #21 4684603
    Faces
    Ocena: 157
    Witam.
    Ja zauważyłem pewną prawidłowość, a mianowicie poziom forum zmienia się okresowo. Raz jest niski, a raz wysoki.
    Jak patrzę ilu jest zarejstrowanych użytkowników to aż "gały" wychodzą na wierzch :), ale prawda jest taka, że na forum jest mała grupka ludzi dla których Elektroda "to coś".
    Osobiście jestem dumny z tego, że mogę być na elektrodzie i w miarę możliwości pomagać ludziom i nie tylko (można też dowiedzieć się dużo ciekawych rzeczy od bardziej doświadczonych kolegów).
    Też bym chciał aby poziom forum był jak najwyższy, ale co zrobić jak znajdzie się kilku "userów" którzy zaniżają poziom forum. Zakładają tematy w nieodpowiednich działach (a przeczytanie regulaminu to 15 minut) itp. Druga sprawa to lenistwo, czasami zdarzają sie tak banalne pytania, że szkoda gadać. wystarczy użyć google, encyklopedii, książki itp.
  • #22 4684635
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 4684723
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Nie sądziłem że jest taki odzew... Znaczy że nie tylko mnie boli :) To miłe

Dodano po 2 [minuty]:

gulson napisał:
    Forum tworzą użytkownicy. Oprócz narzekania na poziom do tej pory nie pojawiła się ŻADNA sensowna propozycja pozwalająca na zwiększenie tego poziomu (poza zamknięciem forum dla ogółu). Raportów dotyczących poziomu i bezsensowności wiadomości także coraz mniej...
    A koło końca listopada zgłosiłem chęć bycia moderatorem w najbardziej zaśmieconych działach - i co? Poproszono mnie o cierpliwość... 7.12.2007 Więc???
  • #24 4684796
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Mysle że za zakładanie tematów powinno się punkty odejmować a za odpowiedzi dodawać.
    I są tacy co jak im się nie odpisuje to zakładają następny temat w innym dziale.
    Dobrze że są działy dla vipów spawarki itp, bo tam jest ok.
  • #25 4684839
    arekb81
    Poziom 31  
    Ocena: 741
    Proponuję aby każdy, kto chce zarejestrować się na Elektrodzie wypełniał test z podstaw elektroniki i elektrotechniki, ewentualnie z podstaw budowy i działania niektórych urządzeń.
    Osoby które już są zarejestrowane, a piszą posty typu jak podłączyć diodę pod 12V, komputer mi się zawiesza/restartuje itp. również byłyby kierowane na test. Dopóki by go nie zdały, miałyby zablokowaną możliwość pisania postów.
  • #26 4685007
    magik128
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Ja mam taki głupi pomysł...a do tego pracochłonny...A więc z dnia na dzień widzę pełno postów napisanych przez użytkowników z poziomem 1:) A więc mój pomysł jest taki aby wybrać z naszego grona X osób o wyższym poziomie (sprawdzić ich X postów czy piszą z sensem) i oni byli by opiekunami początkujących. Np jeden użytkownik z większym stażem miałby pod opieką 2-3 początkujących i kontrolował by ich wypowiedzi.A po co? Można by wprowadzić rangi: zielony :) , początkujący, uczeń, itp.Chodzi o to żeby użytkownik nadzorujący wystawiał rangę załóżmy po 2-3 tygodniach. Poza tym najszybciej by reagował na rażące wypowiedzi i obrażanie innych użytkowników, oraz mógłby coś robić z postami podobnymi do tych o zasilaczu ATX.Ewentualnie gdyby całkowicie początkujący zakładał posty bez sensu (jak z tą diodą) to zadaniem opiekuna było by zgłoszenie tego do usunięcia,a początkującego nakierować na podobne posty np przez PW. Myśle że mogło by to w znaczny sposób podnieść poziom elektrody w krótkim czasie.

Liczbowo jest to chyba do zrobienia wystarczy 100-200 opiekunów (tylu się chyba znajdzie). Ta liczba mogła by opiekować sie prawie 1000 początkujących.Przydał by się do tego jeszcze jakiś panel opiekuńczy...ale to już raczej nie dziś:)

Pozdrawiam
  • #27 4685012
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    Fakt - 'jak podłączyć diodę LED do bateryjki' lub 'podłonczyłem diode LED do bateryjki' przewija się na okrągła (że nie wspomnę o 'czy ten wzmacniacz uciągnie taki głośnik')...

Mam "pomysła" podpatrzonego na Travian'ie ;)) - może użytkownik poniżej np. 100-200 postów nie mógłby pisać w dowolnie wybranym dziale, a tylko w czymś co byłoby 'akademią' elektrody - czyli dział dla początkujących (funkcjonuje taki, ale bez żadnych restrykcji - i czy klient tam napisze, czy gdzie indziej zależy tylko od niego)... Po takim "stażu" i odpowiedniej ilości punktów automatycznie dostawałby prawo do pisania gdzie chce. Ostrzeżenia i inne kary odejmowałyby punkty - czyli gościu musiałby osiągnąć odpowiedni poziom - może wiedzy, a może tylko obycia na forum.
    Oczywiście problemem jest, że jak się zarejestruje wybitny fachowiec, to będzie musiał praktykować, ale to można rozwiązać specjalnymi glejtami od administratora (wydawanymi na wniosek moderatora lub osób rekomendujących).
    Rozumiem, że jest to dodatkowa praca dla kogoś, kto musiałby wprowadzić takie (lub podobne) zmiany, ale wydaje mi się, że beż żadnego nakładu takich czy innych środków, poziom sam się nie podniesie.
  • #28 4685238
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Tak server powinien przydzielać z urzędu opiekunowi delikwenta który sie dopiero co zalogował.
    I nie było by bezpańskich postów.
  • #29 4685273
    magik128
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Co do użytkowników którzy są naprawdę specjalistami,albo naprawdę znają sie na elektronice to nie było by żadnych problemów. Wystarczy przecież że opiekun przeczyta 2-3 posty takiego użytkownika i mógłby już dać rangę-normalnego użytkownika. Chodziło mi właśnie o selekcjonowanie użytkowników względem ich wiedzy,po to żeby mieć takie grono "elektroników o mniejszej wiedzy" pod opieką. No przecież mod nie da rady nadążyć za każdym postem...

Co do odejmowania punktów za założenie postu...wydaje mi się że to by tylko pogorszyło sprawę. Przykład: jestem nowo zarejestrowanym użytkownikiem.Chce o coś zapytać ale nie mam punktów.Wiec pisze jakieś bzdety w innych postach żeby mieć kilka pkt i założyć temat...Błędne koło
  • #30 4685364
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    Nie miałem na myśli założenia postu tylko jakieś przewinienia - jak złamanie regulaminu...
    A dział 'dla początkujących ' po to aby klient mógł się wykazać, że coś wie lub coś robi żeby wiedzieć - czytać mógłby oczywiście wszystko, ale pisanie tylko w tym dziale i tu nabywanie punktów (bądź ich tracenie za złamanie regulaminu)..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zauważalnego spadku poziomu merytorycznego forum Elektroda.pl, szczególnie w kontekście powielania banalnych tematów, braku samodzielności nowych użytkowników oraz problemów z moderacją. Uczestnicy wskazują na nadmiar powtarzających się pytań, często o podstawowe zagadnienia, takie jak dobór wzmacniacza do głośnika czy podłączenie diody LED do baterii 12V. Proponowane rozwiązania obejmują wprowadzenie testów kwalifikacyjnych dla nowych użytkowników, ograniczenia w zakładaniu tematów do działu dla początkujących, system punktacji premiujący pomoc i karzący powielanie tematów, a także nadzór doświadczonych użytkowników pełniących rolę opiekunów początkujących. Wskazuje się na konieczność aktywniejszej i merytorycznej pracy moderatorów, jednak podkreśla się ograniczenia kadrowe i brak wsparcia ze strony administracji, która zdaniem części uczestników faworyzuje ilość użytkowników i kliknięcia reklam kosztem jakości treści. Dyskusja podkreśla także społeczny i edukacyjny charakter forum oraz potrzebę zachowania równowagi między dostępnością dla początkujących a utrzymaniem wysokiego poziomu fachowości.
REKLAMA