logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KIA Cee'd - 1.6 i instalacja LPG - warto czy to błąd

SATAn_ 23 Mar 2014 16:36 80421 13
REKLAMA
  • #1 13434830
    SATAn_
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Zamierzam kupić Kia Cee'd z okolic 2007-2008 r. z silnikiem 1.6. Zacząłem szukać w google nt. instalacji LPG i jej awaryjności w tym modelu. Czy ktoś ma, montował LPg do Kia i może napisać coś więcej. Warto w ogóle zawracać sobie głowę gazem do tego modelu czy też dać sobie spokój z samochodem ?
  • REKLAMA
  • #2 13435368
    wojtek91edek
    Poziom 16  
    Ocena: 163
    Samochód dobry, godny polecenia. Wady według mnie to: lubią lecieć w nim łączniki stabilizatora, tylna klapa może korodować, oryginalne radio może się wieszać no i notoryczne trzeszczenie deski rozdzielczej, ale montażu gazu to ja bym Ci nie polecił, generalnie nawet Kia Motors Polska odradza montowanie gazu. Problemy po zamontowaniu gazu są z głowicą a raz spotkałem się w sportage z LPG z nadmiernym luzem pomiędzy tłokami a cylindrem, ponoć wina gazu.
    Pozdrawiam
  • #3 13435417
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 575
    STAG ma KIA swoje na LPG i sobie chwalą. Jak się partaczy robotę a 99% gazmenów tak robi to wszystko leci. Toyoty z VVTi też lecą a ja jeżdżę i jest ok, na razie tylko 35kkm na LPG, zobaczymy co będzie po kolejnych 35kkm, niektórym po 100km padała głowica :D
  • #4 13435665
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1681
    psooya napisał:
    Toyoty z VVTi też lecą a ja jeżdżę i jest ok, na razie tylko 35kkm na LPG, zobaczymy co będzie po kolejnych 35kkm, niektórym po 100km padała głowica :D

Ja też jeżdżę już 127 kkm i myślę, że jeszcze długo pojeżdżę, ale trzeba dbać o luz zaworowy (sprawdzać i ewentualnie korygować).
  • REKLAMA
  • #5 13435805
    psooya
    Poziom 38  
    No powodzenia z regulacja luzu w VVTi low cost w których nie ma płytek a są tylko szklanki na wymiar. Obecnie toyota poszła w samoregulatory hydrauliczne a przynajmniej w Yarisach bo takimi jeżdżę.
    Tak więc ja nawet nie sprawdzam luzu bo jak przyjdzie szlifować szklanki to koszt przewyższy wymianę silnika a drugi mam na zapas. Może kiedyś sprawdzę luzy, za kolejne 35kkm ;-p albo poczekam aż padnie.
  • #6 13436148
    SATAn_
    Poziom 14  
    Czytałem o klapie i stabilizatorach, ale to mozna przebolec. Na poczatku myslalem na wersja z gazem (jest 1szt. z Niemiec z gazem BRC 7 lat) jednak odeszlem od tego pomyslu.

Obecnie mam gofera 3 z 1.4 AEX, i sadzac po Tym co ludzie pisza, Kia spala praktycznie identycznie jak moj.
    Mysle nad gazem w niedalekiej przyszlosci ale nie jest to jakies 100% pewne wiec pytam na zapas.
  • #7 13436177
    psooya
    Poziom 38  
    Szczerze, jak masz zakładać gaz lub kupić z gazem to tylko polskie systemy, kupisz BRC będziesz psioczył jak nie będzie działać a czakram wystawi ci rachunek na 1500 i nadal nie będzie działać, do tego butla ma homologację na 10 lat więc powiem szczerze, wolałbym sam zakładać niż kupić z. Jest tego jeszcze druga strona medalu, polscy gazmeni to w większości partacze patrzący na to by szybko zarobić więc też cie czeka jazda jak źle trafisz. Tylko sprawdzone warsztaty polecane na forum, najlepiej partnerskie byś ewentualnie nie został na lodzie.
    Pozdrawiam
  • #8 13436220
    SATAn_
    Poziom 14  
    Doszlem do tego samego wniosku i odpuscilem sobie auto z juz zainstalowanym gazem.
  • REKLAMA
  • #9 13436238
    psooya
    Poziom 38  
    Jedyny plus auta z gazem, jest wpis w dowodzie rejestracyjnym który to pozwala na samoistne modyfikacje, więc jest taniej niż u gazmena ale wtedy musisz się znać na gazie lub nauczyć, do tego auto najlepiej by miało polski sterownik wtedy ewentualne zmiany to wtryski może reduktor jeśli było u partacza i oczywiście gaz nie ma 7 lat a powiedzmy dwa trzy, wtedy butla jest lux i można się bawić.
  • #10 13500392
    marco123
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Znam kilka Kia ceed które mają po 100k+ przejechane na gazie i nic, niektórzy polecają gaz z lubryfikacją ale jaki to ma wpływ na te silniki nie wiem. A co do stuków (luzów zaworowych) warto unikać takich objawów przy kupnie równie dobrze może to być łańcuszek lub poważniejsza usterka.
  • #11 13538566
    inoja
    Poziom 2  
    Ocena: 11
    Kia ceed sw 2007 1,6 . Gaz 50 k . Instalacja STAG 300 + lubra . Podstawa to dobry montaż . Działa idealnie spalania gazu + 15 % . W Krakowie mogę polecić gazownika który montował instalację we wszystkich moich samochodach . Z żadnym nie było problemu , a miałem ich kilka . Ogólnie samochodzik super kilka małych niedogodności można przeboleć . Najlepiej kupić czysty samochód i zamontować instalację . Wtedy wiadomo co się ma pod maską .
  • REKLAMA
  • #12 13645133
    SATAn_
    Poziom 14  
    Kupilem Ceeda z 2010 w 1.4 benzyna. Autko juz po lifcie, jak narazie moge tylko zachwalac :-)
  • #13 13646083
    romkoski
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Gratulacje, bardzo fajne auto. Możesz spokojnie do niego staga włożyć, przy obecnych cenach gazu jeździ się bardzo tanio.
  • #14 13648267
    SATAn_
    Poziom 14  
    Gdy sie juz zdecyduje na gaz, wspomne o Tym mojemu zaufanemu gazownikowi

Dzieki za informacje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują na temat zakupu Kia Cee'd z silnikiem 1.6 z lat 2007-2008 oraz instalacji LPG. Wiele osób odradza montaż LPG, wskazując na potencjalne problemy z głowicą silnika oraz innymi awariami, które mogą wystąpić po instalacji. Zwracają uwagę na znaczenie dobrego montażu oraz jakości systemu LPG, polecając polskie systemy, takie jak STAG, zamiast BRC. Wskazują również na konieczność dbania o luz zaworowy oraz na ryzyko związane z nieodpowiednim montażem przez nieprofesjonalnych gazowników. Niektórzy użytkownicy podzielili się pozytywnymi doświadczeniami z jazdy na gazie, podkreślając, że przy odpowiednim montażu i konserwacji, Kia Cee'd może dobrze funkcjonować na LPG.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA