logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Abit NF7 2.0 i Pentagram 120 Cu+ - czy zmieści się zasilacz w obudowie?

yaarek 08 Kwi 2005 13:23 1767 23
REKLAMA
  • #1 1386269
    yaarek
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam.
    Przymierzam się do nowego sprzętu: min Abit NF7 2.0 i Pentagram 120 Cu+
    Czy ktoś ma taką konfiguracje i moze mi powiedzieć jak ma się do niej miejsce na zasilacz ?
    Cooler z radiatorem jest dość duży i obawiam się, czy nie będę musiał wyrzucić zasilacza z obudowy przez to.
    Dzięki z góry za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1386278
    Gremlin@@@
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    Najlepiej chyba będzie jak wytniesz sobie kółko o średnicy tego Pentagrama 120 Cu+ i przyłożysz do procesora. Zobaczysz czy ci sie zmieści, chociaż szczerze wątpię :-( bo to taki kolos że w mało której obudowie się mieści.
  • Pomocny post
    #3 1386693
    Exodos
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Na bank Ci nie wejdzie, wiem że chyba MSI miało taką płytę główną z socketem w środu i ten pentagram tam wchodzi z palcem w tyłku
  • Pomocny post
    #4 1386730
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Mam Asusa A7N8x-E deulue i pentagrama 100CU+. W mojej obudowie zasilacz siedzi "w poprzek" i odległość pomiędzy nim a radiatorem to ok 1,5cm. Wycięcie kółka z kartonu jest dobrym pomysłem. Ja przed zakupem przyłożyłem linijke do płyty głównej i zmierzyłem ile jest pomiędzy zasilaczem a procesorem (tak szacunkowo oczywiście).

No i wnioski:
    Cooler jest zaprojektowany tak, że nie koliduje np. z kondensatorami na płycie głównej, jednak gdybym miał 120Cu+ mógłby zahaczać o jeden slot pamięci (pamięć wiadomo troche odstaje).

Ważne jest żeby przy instalacji wiatraka posmarować styk dobrą pasta termoprzewodzącą (srebrną ?).
    Mam Durona 800 (kręconego na 1100), wentylator zasilam z +5V. Jest w miarę cichy...

Kupując swój dogadałem sie ze sprzedawcą że przymierze go do płyty i jakby coś haczyło - po prostu przyniose i wymienie na mniejszy (lub zwróce).
  • REKLAMA
  • #5 1387322
    yaarek
    Poziom 11  
    Narazie mam tylko kupionego procka (Athlon XP 2000+) i właśnie ten cooler.
    Płyta NF7 bardzo pasuje mi parametrami, więc jestem jeszcze w stanie jakos inaczej zamotować zasilacz. Ale problem z pamięcią RAM mnie troche zmartwił. Na zdjęciu porty na pamięć są dość daleko od procesora.
    W ostatecznosci trzeba będzie sprzedać cooler.
    Dzięki za odpowiedź wszystkim.
    Pozdrawiam. Jarek
  • Pomocny post
    #6 1387471
    mrrudzin
    Poziom 39  
    No w przypadku mojej płyty odległość jest troche mniejsza
    http://www.hardocp.com/image.html?image=MTA3NDIyMjQzMGl1Q0NwRzdrRnpfMV8xMF9sLmpwZw==

więc może będzie ok
  • Pomocny post
    #7 1387483
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1709
    Witam! Mo|esz miec duzy problem ze zmieszczeniem 120-stki Freezona ze wzgldu na kondensatory po lewej stronie socketu... Wczoraj montowalem 80-tke i ledwo co weszla...

Pozdrawiam
  • #8 1387727
    yaarek
    Poziom 11  
    DjMapet napisał:
    Wczoraj montowalem 80-tke i ledwo co weszla...

Ale problem był w tym ze ledwo pod radiatorem się mieściły, czy są tuż obok niego ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1387859
    DjMapet
    Poziom 43  
    Sa tuz obok, mozna powiedziec ze radiator ich dotyka...
  • #10 1388014
    yaarek
    Poziom 11  
    Pozostaje mieć nadzieje ze 120+ będzie wyższy.
    Nic to, byle do wypłaty i na zakupy ;)
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #11 1388122
    DjMapet
    Poziom 43  
    Nie zrozumiales mnie. Ten coller u podstawy jest wezszy i wlasnie tam haczy o kondensatory.
  • #12 1388821
    yaarek
    Poziom 11  
    Aha, no to za 2 tygodnie dam znac, jak już będę miał płyte główną.
    Ostatecznie trzeba będzie sprzedać pentagram'a
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #13 1388843
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Wydaje mi się że będzie ok
    Jak zmieści się z zasilaczem i wejdzie w obudowe to powinno działać...

One są tak projektowane żeby nie haczyły o żadne elementy. Dlatego radiator u podstawy jest wąski, a dopiero później robi sie z niego "kobyłka".
    W ostateczności można wymienić kondensatory, albo je położyć...
    Niestety wiąże sie to z utratą gwarancji...
  • Pomocny post
    #14 1388916
    Kropaske
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam!
    Mam zamontowany Pentagram Freezone QC-92 na tej płycie, kondensatory nie są problemem ale zasilacz może być w przypadku twojej 120...
    Załączm foto z moją 92 i sam oceń...
    [/img]

Pozdrawiam...
    Załączniki:
    • Abit NF7 2.0 i Pentagram 120 Cu+ - czy zmieści się zasilacz w obudowie? HPIM0747.jpg (75.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1389179
    yaarek
    Poziom 11  
    Kropaske napisał:
    Witam!
    Mam zamontowany Pentagram Freezone QC-92 na tej płycie, kondensatory nie są problemem ale zasilacz może być w przypadku twojej 120...

No ten luz który Ty masz od coolera do zasilacza, u mnie musialby wynosić 2 cm, wiec faktycznie moze byc ciezko.
    A moglbys mi podac jeszcze wysokość swojej obudowy. Wezme to pod uwage przy kupnie nowej, może to coś da.
    Dzięki za zdjecie.
  • Pomocny post
    #17 1389386
    Kropaske
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Wysokość obudowy to 42,5cm, między wentylatorem a zasilaczem jest jakie 1,5-2cm ty potrzebujesz jakieś 1,4cm a pentagram 120 ma wycięte kilka blaszek po obu stronach w miejscu położonym najbliżej zasilacza więc na 99,9% powinien się zmieścić...

Pozdrawiam...
  • #18 1389701
    yaarek
    Poziom 11  
    Poszukam na wszelki wypadek jakiejś wyższej, może się uda.
    Dzięki za pomoc jeszcze raz.
  • Pomocny post
    #19 1445414
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Na zdjęciach - Pentagram 100Cu+, ASUS A7N8X-e deluxe i zasilacz ATX.
    Żeby był jakiś punkt odniesienia... ;)
    Załączniki:
    • Abit NF7 2.0 i Pentagram 120 Cu+ - czy zmieści się zasilacz w obudowie? afreezone.jpg (40.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Abit NF7 2.0 i Pentagram 120 Cu+ - czy zmieści się zasilacz w obudowie? 1odudowa z przodu.jpg (43.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 1446773
    yaarek
    Poziom 11  
    Hej.
    Szczerze to nie bardzo widze zasilacz. Rozumiem, że wyladował na zewnątrz?
    Ja właśnie kupiłem płyte i niestety nie wejdzie, brakuje ze 2 cm. Zasilacz (modecom 300GTF) niestety ma za krótke kable zeby go calkiem na zewnatrz wywalić, więc prawdopodobnie będę poszerzał otwór na zasilacz i wysunę zasilacz o połowę z obudowy. Będzie w sam raz na radiator miejsca.
  • #21 1446913
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    a nie lepiej go dac tam gdzie cdki ?
    rozumie po co piszecie jakie macie psu skoro to zalezy od budy ?
  • Pomocny post
    #22 1447031
    mrrudzin
    Poziom 39  
    No jakieś wyjście jest - żeby wysunąć...
    Wrzucenie zasilacza tam gdzie są napędy... No dobra - ale gdzie je wywalić? Przecież taki zasilacz zajmie z 3 sloty z przodu (albo lepiej). Do tego musuałby być skierowany wentylatorem na zewnątrz - więc przewód zasilający przychodziłby z przodu zasilacza....
    Jakoś nie bardzo to by wyglądało...
    A każde PSU ma praktycznie te same wymiary... Bo jest to puszka określona standardem ATX (tylko w zasilaczach z chłodzeniem pasywnym radiatory są wywalone na zewnątrz - ale wewnątrz i tak zajmuje tą samą objętość ;)).

=> yaarek Na zdjęciu 1odudowa z przodu.jpg umieszczonym przezemnie dwa posty wcześniej widać wyraźnie zasilacz. U mnie się zmieścił - i zostało nawet troche miejsca. Zdjęcie afreezone.jpg zrobiłem po wyjęciu zasilacza - żeby było widać ile miejsca na płycie cooler zajmuje. Ale tak jak piisałem wcześniej - u mnie PSU ułożone jest na węższym boku...
    Załączniki:
    • Abit NF7 2.0 i Pentagram 120 Cu+ - czy zmieści się zasilacz w obudowie? tył kompa.jpg (43.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 1447783
    yaarek
    Poziom 11  
    No tak. U mnie zasilacz jest poziomo, u góry obudowy. Już sobie dokladnie poobliczałem i biore sie za ciecie blachy. Wysunięcie o połowe będze w sam raz. Jak skończe, wrzuce kilka zdjęć mojego dzieła.
  • #24 1449562
    yaarek
    Poziom 11  
    4 godziny zabawy, ale juz jest jak chciałem.
    Może jeszcze nie wygląda za ładnie, kiedyś w wolnej chwili będę musiał wyrównać odgięte fragmenty blachy i zeszlifowac krawędzie.
    Zasilacz jest przykręcony 2 śrubami od góry (nawiercałem po 2 małe otworki w obudowie zasilacza i odgiętej blasze).
    Jakby ktoś chciał montować taki zestaw jak ja, to będzie miał punkt odniesienia.
    Obudowa ma wysokość 43cm (ModeCom Winner).
    Dzięki wszystkim za pomoc.
    Załączniki:
    • Abit NF7 2.0 i Pentagram 120 Cu+ - czy zmieści się zasilacz w obudowie? 2.jpg (42.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Abit NF7 2.0 i Pentagram 120 Cu+ - czy zmieści się zasilacz w obudowie? 1.jpg (35.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kompatybilności chłodzenia Pentagram 120 Cu+ z płytą główną Abit NF7 2.0 oraz problemów z montażem zasilacza w obudowie. Pentagram 120 Cu+ jest dużym coolerem, który może kolidować z kondensatorami i slotami pamięci na płycie, co utrudnia montaż w standardowych obudowach. Użytkownicy sugerują wykonanie szablonu z kartonu, aby sprawdzić fizyczne dopasowanie chłodzenia do procesora i przestrzeni wokół zasilacza. Wskazano, że radiator u podstawy jest węższy, co ma zapobiegać kolizjom z elementami płyty, jednak w praktyce może zahaczać o kondensatory lub pamięć RAM. W przypadku problemów z miejscem na zasilacz, proponowano modyfikacje obudowy, takie jak wysunięcie zasilacza poza obrys lub wycięcie otworów, co wymagało ingerencji w konstrukcję blachy. Przykładowo, użytkownik z obudową ModeCom Winner o wysokości 43 cm wykonał takie modyfikacje, aby zmieścić zestaw. W dyskusji pojawiły się także porównania z innymi modelami chłodzeń (np. Pentagram 100 Cu+) i płyt (Asus A7N8x-E deluxe), gdzie problem z miejscem był mniej dotkliwy. Ogólnie, montaż Pentagram 120 Cu+ na Abit NF7 2.0 wymaga dokładnego pomiaru i ewentualnych przeróbek obudowy, zwłaszcza w kontekście miejsca na zasilacz i pamięć RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA