logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf II 1.8 GTI 1988/89 - trudności z odpalaniem i dławienie silnika

08 Kwi 2005 16:32 3577 8
REKLAMA
  • #1 1386823
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1387506
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1092
    Sprawdż szczelność przewodu między kolektorem ssącym a przepłwomierzem. Oraz sprawdź czy klapka pzrepływomierza przemieszcza się bez zacięć.
  • REKLAMA
  • #3 1387516
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Sprawdź czy nie przeskoczył pasek rozrządu.
  • REKLAMA
  • #4 1919567
    gkrystian
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam ten sam problem z moim GTI z 90. Zatankowałem pół zbiornika benzyny żeby dać mu odpocząć od LPG, po przejechaniu ok 40km zgasiłem silnik i nie chciał już zastartować na benzynie. Ponieważ wtedy nie wiedziałem jak go odpalać od razu na gazie to był poważny problem. Jak silnik jest ciepły to mogę go podciągnąć do 2000-4000 obr/min na benzynie. Na gazie jest wporządku. Wymieniłem pasek rozrządu z napinaczem, filtr paliwa i nic. szczelność pomiędzy kolektorem ssącym i przepływomierzem jest. Nie wiem co jeszcze mam wymienić. Ktoś poradził mi żeby sprawdzić błędy w sterowniku wtrysków ale nie starczyło mi kasy na serwis:-) Pozdrawiam
  • #5 1919651
    manim
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    dajcie wtryski do sprawdzenia ew wyczyszczenia
  • REKLAMA
  • #6 1919728
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Jaki jest system wtrysku benzyny? K czy KE-Jetronik. Jaśli K to sprawdź regulator termiczny. Jeśli KE to sprawdź czy pracuje sterownik i czujnik temperatury silnika . Miliamperomierzem, ablo po prostu bezpieczniki od sterownika choć jeśli będą dobre trzeba będzie miliamperomierzem sprawdzić jak pracuje regulator ciśnienia paliwa. Sprawa dla laika niełatwa.
  • #7 1955809
    rzodkiew
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    jak masz dalej ten problem to sprawdz jeszcze wtrysk rozruchowy , jest on sterowany czujnikiem na kruccu przy bloku silnika( jest on dosc duzy ten czujnik) druga sprawa ten wtryskiwacz dostaje impuls z rozrusznika posprawdzaj wszsytkie kable przy rozruszniku te cienkie, na kostce wtrysku jeden kabel to masa a drugi idzie do rozrusznika. Jezeli problem zostal wczesniej rozwiazany to gratuluje.

Pozdro
  • #8 1957980
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Przepływomierz powietrza się nie zakleszczył? Przejrzyj układ zapłonowy (pod względem przebić, silnik po nagłym wciśnięciu gazu potrzebuje 30 kilowolt, przy normalnej pracy 5 do 15), kable powinny mieć opór w granicach 5 do 10 kiloomów.
  • #9 9231698
    navents
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    koledzy mam ten sam problem silnik jest z golfa 2 gti a buda golf 1 gti pomóżcie co to może być ja podejrzewam czujnik wału i jutro go sprawdzę wtryski były sprawdzane są dobre pompa paliwa nowa ale co dalej robić rozrząd też podejrzewam
    auto pali od strzała silnik o oznaczeniu Pl palec i kopułka nowa kable też

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy VW Golf II 1.8 GTI z lat 1988/89 z silnikiem 1.8 na wielopunktowym wtrysku, który nie odpala za pierwszym razem, a po uruchomieniu pracuje nierówno i dusi się przy gwałtownym dodaniu gazu, z wybuchami w okolicy filtra powietrza oraz czarnymi, kopcącymi świecami. Wymieniono świece, kopułkę i sondę lambda bez poprawy. Wskazano na konieczność sprawdzenia szczelności przewodu między kolektorem ssącym a przepływomierzem oraz prawidłowego działania klapki przepływomierza. Zalecane jest także zweryfikowanie stanu paska rozrządu, wtryskiwaczy (czyszczenie lub test), systemu wtrysku (K lub KE-Jetronik), regulatora termicznego, sterownika wtrysków, czujnika temperatury silnika oraz wtrysku rozruchowego sterowanego czujnikiem przy bloku silnika i impulsami z rozrusznika. Dodatkowo sugerowano kontrolę układu zapłonowego, w tym przewodów wysokiego napięcia i ich oporu. Jeden z użytkowników z podobnym modelem GTI z 1990 roku potwierdził problem i wymienił pasek rozrządu z napinaczem oraz filtr paliwa, jednak bez efektu. Inny przypadek dotyczył silnika z Golfa 2 GTI w nadwoziu Golfa 1 GTI, gdzie podejrzewano czujnik wału i rozrząd, mimo że pompa paliwa i wtryski były sprawne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA