logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzeszczenie i zanikanie dźwięku w prawym kanale SONY MHC-RG330 - co robić?

Żelazo 08 Kwi 2005 16:41 1745 5
REKLAMA
  • #1 1386843
    Żelazo
    Poziom 11  
    Witam.
    Problem przedstawia się następująco: mam wieżę SONY MHC-RG330. Zakupiona ponad rok temu. Po pewnym czasie słuchania na jednakowym poziomie głośności prawy kanał zaczyna trzeszczeć i powoli zanikać, aż w końcu praktycznie całkiem cichnie i tylko sobie "poharkuje". Jak wyłączę wieżę i włączę ją ponownie, jest ok. Pomaga też, choć nie zawsze, duże zwiększenie głośności. Nie jest to problem głośnika, bo zamieniałem je miejscami i było to samo. W lutym dałem ją do naprawy (nieautoryzowany serwis bo gwarancja się skończyła:) ). Koleś nic nie wykrył, poprawił tylko wszystkie luty na płycie. No i aż do dziś było ok. I znowu się zaczęło. Może ktoś ma pojęcie co może powodować tę usterkę? Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
    Żelazo
  • REKLAMA
  • #2 1386987
    cx19
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Tak na szybko trudno zdiagnozować taką usterkę. Niewątpiliwie jakoś punktów lutowniczych ma tu kluczowe znaczenie i raczej trzeba by to powtórzyć biorąc namiar na kondensatory elektrolityczne od zasilcza do wyjściowych włącznie.Następnie przyjrzeć się połączeniom elastycznym itd... Zdarzyła mi się kiedyś taka historia, że powodem podobnych dolegliwości okazał się układ końcowy mocy, problem tkwił w jego wnętrzu, a właściwie w połączeniach pinów wyprowadzonych na zewnątrz. wystarczyło przelutować ten układ i problem na jakiś czas znikał. w konsekwencji układ jednak trzeba było wymienić.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1387137
    Żelazo
    Poziom 11  
    Ale w przypadku zanieczyszczonego potencjometru głosu problem raczej objawiałby się w obu kanałach a nie tylko w prawym, czyż nie?
  • REKLAMA
  • #6 1387934
    Żelazo
    Poziom 11  
    OK. W przyszły weekend będę w domu, to przeczyszczę go. Zobaczymy czy to pomoże.
    Dzięki.
REKLAMA