logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch wor16151pl/05 - Jakie łożyska i uszczelniacze do wymiany?

ttt 02 Kwi 2014 00:44 1692 7
  • #1 13467163
    ttt
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Witam
    Pisałem już w sprawie rzeczonej pralki półtora roku temu w tym temacie. Pojawił się kolejny problem, a ja znów nie mam zamiaru się poddać ;).

Tym razem luzy na łożyskach - pewnie koło 3mm i spory hałas. Łożyska trzeba wymienić, wobec tego zwracam się o pomoc jakie to mają być łożyska. Mogę co prawda kupić na przykład tutaj cały zestaw z blokami łożyskującymi, ale po co skoro mogę kupić w specjalistycznych sklepach łożyska i simmeringi pewnie koło 15zł wszystko.

Wiem, że to nie polecane wymieniać łożyska w relatywnie nowych pralkach, ale mimo wszystko do stracenia wiele nie mam a z zadaniem sobie poradzę.

Proszę tylko o podanie rozmiarów i typów łożysk i ich uszczelniaczy, bo niestety nie mogę znaleźć nigdzie tej informacji...
  • Pomocny post
    #2 13467180
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    6203, V-ring VA22
  • #3 13467185
    viiking
    Poziom 26  
    Ocena: 421
    Kup w sklepie z częściami AGD zestaw naprawczy
  • #4 13467440
    ttt
    Poziom 11  
    zhudomel dziękuję za pomoc
    Pozwolę sobie mieć jeszcze pomocnicze pytanie dla pewności: mocowanie w pralce jest symetryczne i trzeba po prostu 2 komplety łożysko i v-ring?

Kolejna rzecz to kwestia czy one są do wymienienia? Wymianę jakoś ogarnę chyba że producent przygotował na mnie jakieś specjalnie wyszukane pułapki i utrudnienia ;).

viiking, zestaw naprawczy taki jak w linku z pierwszego posta?
  • #5 13467483
    Stefciu_B
    Specjalista AGD
    Ocena: 1222
    ttt napisał:
    mocowanie w pralce jest symetryczne i trzeba po prostu 2 komplety łożysko i v-ring?

Tak
    ttt napisał:
    Kolejna rzecz to kwestia czy one są do wymienienia?

dla chcącego nie ma nic trudnego ;)
  • #6 13467677
    viiking
    Poziom 26  
    Ocena: 421
    To jest komplet tylko zamiennik a nie oryginał. Miałem na myśli V-ringi, łożyska, ślizgi i oringi bez tej blachy. Są takie w sprzedaży i kosztuje ok 40 PLN
  • #7 13467788
    ttt
    Poziom 11  
    dziękuję, zamawiam wobec tego, może uda się zrobić fotorelację ;)
  • #8 13540928
    ttt
    Poziom 11  
    Stefciu_B dziękuję za dodanie otuchy a zhudomel za info o typie łożysk :). Powiem szczerze, że wymiana była dużo prostsza niż się spodziewałem.
    Każdy kto choć raz w życiu zmieniał łożyska w czymkolwiek sobie spokojnie poradzi. Koszt części to mniej niż 10zł. Wymieniłem oba v-ringi i jedno łożysko (drugie było ok). Trochę żałuję że łożyska nie kupiłem jakiegoś lepszego, ale jak się zrobią luzy to za pół roku wymienię znów ;). Strasznie pasek jest napięty i wydaje mi się iż to niszczy tak łożyska - zobaczymy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Bosch wor16151pl/05, polegający na luzach na łożyskach oraz hałasie, co sugeruje konieczność ich wymiany. Prosi o informacje dotyczące rozmiarów i typów łożysk oraz uszczelniaczy. Otrzymuje odpowiedzi, że potrzebne są łożyska 6203 oraz uszczelniacze V-ring VA22. Użytkownicy sugerują zakup zestawu naprawczego w sklepie z częściami AGD, jednak niektórzy wskazują na możliwość zakupu pojedynczych komponentów w niższej cenie. Po wymianie łożysk, użytkownik stwierdza, że proces był prostszy niż się spodziewał, a koszt części wyniósł mniej niż 10 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA