logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć lampkę samochodową 12V z dwoma świetlówkami UV?

Muerte 09 Kwi 2005 14:14 5007 4
REKLAMA
  • #1 1389130
    Muerte
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam dostałem ostatnio małą lampkę samochodowa (2x świetlówki ultrafioletowe) z małym układzikiem którego zrysowany schemat zamieszczam w załączniku. Niestety nie było to w żaden sposób podłaczone (brak przewodów i widocznych miejsc w które mogły byc wlutowane wsszystkie "popaprane" lutownicą) Mozliwe ze na schemacie zamieniłem baze z emiterem (tranzystor T1) ale po grubości ścieżek na płytce powinno byc tak jak na schemacie. Podobno w pozycji pierwszej przełącznika zapalała się jedna świetlówka a w drugiej druga świetlówka -jak na mój gust to wygląda dosć dziwnie.

Jak by ktoś miał pomysł jak to podłączyć (może ma podobne urządzenie samochodowe). Byłbym bardzo wdzięczny za udzielenie wskazówek. A jezeli do czegośc się to przyda to dodam ze uzwojenie to po lewej ma najwięcej zwojów. tamte dwa obok siebie mają mniej ( porówno przy czym górne ma grubszy drut).

PS zapomniałem dodać ze rezystor R1 moze mieć inna wartosć np ~5kΩ

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki
    Załączniki:
    • Jak podłączyć lampkę samochodową 12V z dwoma świetlówkami UV? świetlówka.jpg (44.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1390512
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    aby powyzszy uklad nabral sensu:

- zamien na schemacie baze z emiterem T1 (2SD1437) - wtedy baza bedzie polaczona z Z1
    - do punktu Z4 doprowadz mase zasilania; SW1/b (wydaje mi sie ze jest sprzezony mechanicznie z SW1/a) odlacza zasilanie przy przelaczaniu swietlowek
    - na schemacie na dole jest jedna swietlowka a mialy byc dwie - więc zakladamy ze sa tam dwie: jedna o wyprowadzeniach -> A1,B1(jeden żarnik),C1(drugi żarnik) oraz druga swietlowka o wyprowadzeniach A2,B2 (jeden żarnik),C2(drugi żarnik)
    - do punktu polaczenia (+) C1, rezystora R1 oraz jednego z wyprowadzen uzwojenia pierwotnego transformatorka (te co ma mala ilosc zwoi grubszym drutem) -> zasilanie +12V
    - rezystor R1 -> daj 1kΩ
    - pierwsze żarniki obu swietlowek laczysz szeregowo -A1-B1-A2-B2- - jeden koniec tego polaczenia do punktu Z1 a drugi do dolnej koncowki prawego uzwojenia na schemacie (musisz je odlaczyc od punktu 1 SW1/a)
    - punkt Z2 laczysz z ktoryms z wczesniej polaczonych zarnikow (-A1-B1-A2-B2-)
    - zostaly nam drugie zwarte konce zarnikow (C1 , C2) i SW1/a oraz punkt Z3 -> Z3 polacz z C1 a C2 z wczesniej odlaczona koncowka 1 przelacznika SW1/a.

Wydaje mi sie nic nie pominąłem i bedzie OK.
    Ciekawe czy sie w tym wszystkim powyzszym połapiesz 8-)
  • REKLAMA
  • #3 1391613
    Muerte
    Poziom 12  
    Dzieki za pomoc. Wczesniej udalo mi sie tez zrobic podobny uklad (tylko na piechote bez przelacznika ) na podstawie projektu Pana Antoniego Białoszewskiego https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=64540.
    Wszytko działa jak trzeba tylko pojawia sie jeszcze jedno pytanie. Jak to połaczyć zeby w drugiej pozycji przełącznika zapalały się obie swietlówki? No powiedzmy zeby wogóle paliły sie obie swietlówki. Bo samo połaczenie punktow C1 i C2 świetlówek nic nie daje zawsze będzie się zapalała tylko jedna z nich.
  • REKLAMA
  • #4 1392037
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    obie na raz ? - probowales polaczyc obie swietlowki szeregowo ?
    i tak jak poprzednio z przerwaniem obwodu bazy przy wyjetej swietlowce (chodzi o blokade przetwornicy bez dolaczonych swietlowek czego zdaje sie nie ma w ukladzie do ktorego link podales)
    Z przelaczaniem jedna/dwie w tym prostym ukladziku tez pewnie by dalo sie cos wykombinowac ale lepiej wiedziec czy bezproblemowo zadzialaja dwie szeregowo.
  • #5 1397177
    Muerte
    Poziom 12  
    Wklejam to tak na wszelki wypadek jak by się miało komuś do czegoś przydać. W pierwszej pozycji przełącznika świeci jedna świetlówka w drugiej świecą dwie swietlówki.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć lampkę samochodową 12V z dwoma świetlówkami UV? świetlówka2.jpg (43.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA