Witam dostałem ostatnio małą lampkę samochodowa (2x świetlówki ultrafioletowe) z małym układzikiem którego zrysowany schemat zamieszczam w załączniku. Niestety nie było to w żaden sposób podłaczone (brak przewodów i widocznych miejsc w które mogły byc wlutowane wsszystkie "popaprane" lutownicą) Mozliwe ze na schemacie zamieniłem baze z emiterem (tranzystor T1) ale po grubości ścieżek na płytce powinno byc tak jak na schemacie. Podobno w pozycji pierwszej przełącznika zapalała się jedna świetlówka a w drugiej druga świetlówka -jak na mój gust to wygląda dosć dziwnie.
Jak by ktoś miał pomysł jak to podłączyć (może ma podobne urządzenie samochodowe). Byłbym bardzo wdzięczny za udzielenie wskazówek. A jezeli do czegośc się to przyda to dodam ze uzwojenie to po lewej ma najwięcej zwojów. tamte dwa obok siebie mają mniej ( porówno przy czym górne ma grubszy drut).
PS zapomniałem dodać ze rezystor R1 moze mieć inna wartosć np ~5kΩ
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki
Jak by ktoś miał pomysł jak to podłączyć (może ma podobne urządzenie samochodowe). Byłbym bardzo wdzięczny za udzielenie wskazówek. A jezeli do czegośc się to przyda to dodam ze uzwojenie to po lewej ma najwięcej zwojów. tamte dwa obok siebie mają mniej ( porówno przy czym górne ma grubszy drut).
PS zapomniałem dodać ze rezystor R1 moze mieć inna wartosć np ~5kΩ
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki