logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion dv6 - Laptop z i7 a pracuje jak żółw

przemkiel 10 Kwi 2014 01:47 3156 14
REKLAMA
  • #1 13494024
    przemkiel
    Poziom 9  
    Witam szukałem problemu na forum jednak nie został rozwiązany.

Kupiłem laptop HP Pavilion dv6 po okazyjnej cenie, nie ma sensu szukać benchmarków bo pavilion robi tak że obsługa na ich stronie sama się gubi kto ma jaki laptop (tysiąc takich samych laptopów na jednym oznaczeniu).

Laptop ma procesor i7 Q720 i 4gb RAM'u a grafike Radeon HD 5650, Przy takim Diablo III na najniższych ustawieniach garfiki grzeje się do 60+ stopni aż do momentu załączenia zabezpieczenia termicznego. Sam komputer pracuje cicho jednak praca na nim jest praktycznie nie możliwa, nadaje się jedynie do przeglądania internetu i to z bardzo niska płynnością. Photoshop w miare ale zrobienie cokolwiek w Premiere lub innych programach do edycji wideo odpada. Dziewczyna kupiła sobie Asusa z Pentium'em na win8 i w porównaniu do mojego pracuje jak komputer kwantowy Google'a. Facet od którego kupowałem był studentem informatyczno-cośtamblala i sam dokonał czyszczenia wiatraków, wymiany padów(?) na karcie graficznej. Wydaje sie że zrobił to dobrze bo nic nie odstaje, wszystko ładnie wygląda a aluminiowa obudowa nie wybacza wygięć.

dodam że z autostartu nie wywalałem nic, gdy zaobserwowałem że kupiłem żółwia a nie rakietę, odinstalowałem te programy od HP które nie odpowiadały za nic, były tylko do personalizacji lub napędu (który jest uszkodzony).

Czym może to być spowodowane? Ktoś mi mówił że mogłem trafić na podróbkę lub uszkodzony, stąd niska cena.
  • REKLAMA
  • #2 13494040
    dr.hannibal
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    przemkiel napisał:
    garfiki grzeje się do 60+ stopni aż do momentu załączenia zabezpieczenia termicznego

Już samo takie działanie nie jest normalne, tym bardziej że:
    przemkiel napisał:
    i sam dokonał czyszczenia wiatraków, wymiany padów(?) na karcie graficznej.

Moim zdaniem coś tu jest mocno nie tak.
    O ile faktycznie system nie jest niepotrzebnie zaśmiecony i jest "czysty" to powinien laptop hulać aż miło. Dla pewności przejrzyj BIOS'a, czy coś przypadkiem nie zostało zmienione lub źle ustawione.
    PS
    przemkiel napisał:
    Ktoś mi mówił że mogłem trafić na podróbkę

Czy laptop ma normalnie wszystkie naklejki na obudowie, typu HP, Microsoft, Intel itp...?
    PS.
    przemkiel napisał:
    lub uszkodzony

Wysoce prawdopodobne, ja na Twoim miejscu już bym go oddał i domagał się zwrotu gotówki.
  • REKLAMA
  • #3 13494042
    przemkiel
    Poziom 9  
    Zwrot pewnie nie wchodzi w gre to od prywatnej osoby na Tablicy.pl także pewnie każe mi się walić lub coś w ten deseń. No jesli nic tutaj nie wynajde na forum to zaniose do jakiegoś serwisu niech przejrzą go...
  • #4 13494046
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Uruchom program OCCT -> PowerSupply:OCCT test i wklej uzyskane po teście wykresy. 10 minut testu.
    Daj także screen z programu HWMonitor podczas wykonywania testu.

Zamieść screen z programu CrystalDiskInfo.
  • REKLAMA
  • #5 13497474
    przemkiel
    Poziom 9  
    @U.P. Laptop ma naklejke z kodem dla win7 pod spodem, oraz na nim od i7 i Windows, i ślad po jednej odklejonej, zgaduje że po grafice jednak właściciel usunął bo zdrapywała sie.

Wstawienie wykresu z OCCT jest niemożliwe. Po ~90 sekundach temperatura rdzeni procesora osiąga krytyczną temperature 70 stopni. To chyba coś oznacza skoro test miał trwać 10 minut, jednak dodaje screen z CrystalDiscInfo:

HP Pavilion dv6 - Laptop z i7 a pracuje jak żółw

Dodam że przed testem wykorzystałem patent do zwiekszenia przepływu powietrza pod laptopem i podniosłem mu ,,tyłek", mimo wszystko wyniki mówią same za siebie. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #7 13497608
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6895
    Ostatnio widziałem,że w naprawie był HP DV6 na takim procku i7 i były podobne symptomy.(grzanie procka)

Ta seria HP była na platformie od Quanta LX6
    *na HM55 + grafika od ATI Mobility Radeon HD 5650 (ATI 216-0772000)
    - na płycie MB powino pisac coś w stylu DAOLX6MB6H1

Problem był w zasilaniu procka,tworzenie jego napięć CPU Core / 1.05V VTT=VCCP
    (':idea:') raczej polecam SERWIS.
  • #8 13497858
    przemkiel
    Poziom 9  
    Grzanie się przeżyje, gorzej z tym że ten laptop jest tak wolny że nie nadaje się do niczego. Samo kliknięcie prawym przyciskiem myszy na folder skutkuje ~2 sekundowym kursorem wczytywania.

Ile mniej więcej powinna kosztować naprawa? Nie chce przepłacać zwłaszcza że kupiłem złom...
  • #9 13497911
    lisek
    Serwisant RTV
    Spisz dane z stickerów ,ważny model, Podaj
    np.
    HP Pavilion dv6-2019 to np. QUANTA UT12 na AMD
    HP Pavilion dv6-1040 to np. była platforma Quanta QT6/ czyli inaczej
    ...
    tak jak pisałem
    HP Pavilion Dv6-6XXX ( procek i7- Q720)
    HP Pavilion DV6-7xxx (procek i7-3610QM / chipset UM77)

Tak to "wrózenie z fusów"
  • #10 13497971
    przemkiel
    Poziom 9  
    Na stronie HP podają że powinienem mieć naklejkę z modelem, jednak mam tylko tą od windowsa.

HP Pavilion dv6 - Laptop z i7 a pracuje jak żółw HP Pavilion dv6 - Laptop z i7 a pracuje jak żółw
  • #11 13498006
    przerabiarka
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Kolega sprawdzi jeszcze na innym zasilaczu....
  • #12 13498078
    lisek
    Serwisant RTV
    Tak patrząc na te opisy ze stickerów (DV6 XE079EA) co zamieściłeś to jeśli to prawda za Link
    Cytat:
    HP Pavilion dv6-3104et Entertainment Notebook PC

To na końcu wazne!
    i7-720QM +HM55

porównaj swoje MB z ta płytą Link

MB opisywany jako DAOLX8MB6D1
    North AMD RS880M ( 216-0752001)
    South SB820M (218-0697014)
    grafika ATI Mobility Radeon HD 5650 (216-0772000)
  • #13 13498095
    Poprostujakub
    Poziom 17  
    Ocena: 74
    1. Maksymalna temperatura pracy tego procesora to 100 stopni. Mobilne procesory mają zawsze wyższą od przeznaczonych do stacjonarnych.
    2. Cała seria dv6 miała problem z przegrzewaniem się, nic tu czyszczenie nie pomoże. Wszystkim gorąco odradzam kupowanie jakichkolwiek Pavilionów.
    3. Zacznij od formatu dysku i postawienia czystego systemu, masz numer aktywacyjny więc nie powinno być z tym problemu.
  • #14 13498545
    przemkiel
    Poziom 9  
    @U.P. Komputer dostałem po przeinstalowanym systemie, do tego usunałem zbędne oprogramowanie.

Wpisałem na stronie HP SN i NP w zakładce do sprawdzania gwarancji, wyskoczyło mi że mój laptop to HP Pavilion dv6-3104et Entertainment Notebook PC. A co do płyty głównej to powinna pasować jeśli obrócimy ją na drugą strony (większość portów po lewej stronie).
    HP Pavilion dv6 - Laptop z i7 a pracuje jak żółw HP Pavilion dv6 - Laptop z i7 a pracuje jak żółw

Nie wiem w jaki sposób sprawdzić to inaczej, nigdzie w spoecyfikacji nie moge znaleźć nic o płycie głównej którą mam.
  • #15 13504560
    Nazwaijuz
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    przemkiel napisał:
    Grzanie się przeżyje, gorzej z tym że ten laptop jest tak wolny że nie nadaje się do niczego. Samo kliknięcie prawym przyciskiem myszy na folder skutkuje ~2 sekundowym kursorem wczytywania.

Ty może przeżyjesz ale laptop nie :D brak właściwego chłodzenia szybko zabija układ graficzny [zwłaszcza geforce] mosty północny/południowy wysoka temperatura wew. obudowy jest szkodliwa także dla HDD...

Czysty i dobrze poskładany układ chłodzenia to podstawa sprawnego laptopa
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z laptopem HP Pavilion dv6, który ma procesor i7 Q720, 4 GB RAM i grafikę Radeon HD 5650. Laptop działa bardzo wolno, nawet podstawowe operacje, takie jak otwieranie folderów, trwają długo, a temperatura procesora szybko osiąga krytyczne wartości podczas testów obciążeniowych. Użytkownik podejrzewa problemy z chłodzeniem, ponieważ laptop przegrzewa się, co prowadzi do automatycznego wyłączania. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie wentylatora, wymiana pasty termoprzewodzącej oraz przetestowanie zasilacza. Wskazano również, że seria dv6 ma znane problemy z przegrzewaniem, co może wymagać wizyty w serwisie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA