logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyregulować instalację LPG BRC w Peugeot 450 1.6? Wysokie spalanie i słaba moc

10 Kwi 2005 20:13 4258 8
REKLAMA
  • #1 1393540
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1393682
    dino57
    Poziom 12  
    Witam.
    Elektronika zastosowana u Ciebie nie należy do pierwszej klasy.
    Sprawdź na ile jest przykręcony register na przewodzie gazowym tzn. ten zawór ręczny.
    Następnie ustaw go na pół odkręcony i sprawdź jak samo. jeździ.
    Antek
  • REKLAMA
  • #3 1393778
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 1393825
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1098
    Skoro masz świeżo założoną instalację to masz również gwarancję, więc gnębić trzeba twojego instalatora, ewentualnie w książce gwarancyjnej możesz mieć wykaz warsztatów świadczących usługi gwarancyjne. Natomiast co do jakości instalacji pozwolę się nie zgodzić z moim przedmówcą, chyba że za wadę atuatora chce uznać to ,że w przeciwieństwie do silnika krokowego nic tam się nie zaciera i w zasadzie są bezawaryjne.
  • #5 1393890
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 1394096
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Cytat:
    Właśnie z gwarancją jest problem bo mieszkam w Szczecinie a instalacja zakładana była w Poznaniu.

Było sporo o regulacji na http://autokacik.pl w dziale "gaz na ulicach".

Wyregulujesz zwyklym woltomierzem, przylaczajac nawet do stykow attatora, ale lepiej do gniazda din5 w sterowniku, bo masz sygnal z sondy lambda. Zalczam serwisowke.
    Załączniki:
    • BRC Blitz.rar (228.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1394308
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 1394894
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Cytat:
    Czy mógłbyś opisać dokładnie sposób regulacji za pomocą woltomierza?
    Ja na razie znalazłem tylko opisy z użyciem boxa.

Box to jest to samo co woltomierz, mierzy napiecia i zamienia na odczyt diodowy (zrobisz na LM3914 i 10 LED). Schemat znajdziesz na autokaciku.
    Ja uzywam woltomierza analogowego na zakresie 3V (napiecia na DIN5 sa od 0 do ok. 3,5V). W din5 od lewej masz pokolei:
    1) sygnal o otwarciu attuatora od 0 do 100% (miernik wskazuje od 0 do 3,5V)
    2) sygnal z sondy lambda (0 - 1V) przeskalowany na 0 do 3,2V.
    3) masa
    4)obroty 0 do 5000 rpm (1V to ok. 1000rpm, mozna sobie wyskalowac)
    5)+12V

Tak w duzym skrocie to nalezy tak regulowac, aby w calym zakresie obrotów napiecie sondy lambda zmienialo sie od 0 do 3V z okresem ok. 1 s a takze, zeby otwarcie attuatora bylo miedzy 1,5-2V na (1) DIN5.
    W zakresie niskich obrotów reguluje się śrubką na reduktorze od wzbogacenia minimum (ta wystająca, u mnie całkowicie wkręcona) i od czułości reduktora (na imbus, ja tą regulowałem). Później jak wyregulujesz na niskich to sprawdzasz na wysokich, jak za uboga/bogata to kręcisz śrubką na przewodzie do miksera (a jak nie masz to tym pierścieniem na attuatorze). Później trzeba jeszcze skorygować w czasie jazdy. Póżniej trzeba jeszcze sprawdzić czy emulacja sondy lambda jest włąściwie wyregulowana i ustawić sobie obroty przy których ma przełączać na gaz (u mnie 3000rpm).
    To tak w duzym uproszczeniu, wszystko masz w dolumentacji, przeczytaj uwaznie ze 2 razy, pozniej poszukaj jeszcze na autokaciku i wszytsko Ci sie wyjasni, to jest bardzo prosta instalacja i regulacja nie jest skomplikowana,, ale trzeba poswiecic jej troche uwagi.
  • #9 1395223
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem wysokiego spalania i słabej mocy w Peugeot 450 1.6 z nowo zamontowaną instalacją LPG BRC na pełnym wtrysku. Instalacja zawiera parownik BRC AT90E, lambda gaz model Blitz 0-1V, emulator wtrysku Sokrates oraz magnetyczny aktuator przykręcony do parownika. Użytkownik zauważył, że samochód ma słabe przyspieszenie do 2000 obr./min i zużywa około 13 l gazu na trasie. Pojawiła się wątpliwość co do konieczności stosowania dodatkowego zaworu ręcznego (registera) za aktuatorze, gdyż instrukcja BRC zaleca jego pominięcie przy obecności aktuatora. Wskazano, że regulację instalacji można wykonać za pomocą woltomierza, najlepiej podłączając go do gniazda DIN5 w sterowniku, gdzie mierzy się sygnały: otwarcia aktuatora (0-3,5 V), sygnał sondy lambda (0-1 V przeskalowany do 0-3,2 V), masę, obroty silnika oraz napięcie +12 V. Regulacja polega na ustawieniu napięcia sygnału sondy lambda zmieniającego się w zakresie 0-3 V z okresem około 1 sekundy oraz otwarcia aktuatora na poziomie 1,5-2 V. Dodatkowo, na niskich obrotach reguluje się śrubką na reduktorze wzbogacenie mieszanki i czułość reduktora. Zalecane jest skorzystanie z gwarancji lub serwisu instalatora, jednak problemem może być odległość od miejsca montażu. Wskazano również źródło wiedzy i schematy na stronie autokacik.pl w dziale "gaz na ulicach".
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA