logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restarty komputera pod obciążeniem - MSI B75A-G43, Chieftec BPS-650C2 650W

Maad92 19 Kwi 2014 21:43 1947 22
REKLAMA
  • #1 13526195
    Maad92
    Poziom 9  
    Jako, że to mój pierwszy post, pragnę się przywitać z forumowiczami.

Mój komputer dopadła dziwna przypadłość. Niedawno wymieniłem w nim prawie wszystkie podzespoły, poza zasilaczem i obudową, które były w dobrym stanie i tego nie wymagały. Oto jak prezentuje się obecny zestaw:

- MSI B75A-G43
    - Core i5 3350P
    - GeForce GTX 660
    - Kingston HyperX 4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM (KHX1600C9D3/4G)
    - Chieftec BPS-650C2 650W
    - obudowa Chieftec Libra LF-01B
    - dysk WD Caviar Blue, 1TB (WD10EZEX)

Zacznę może od tego, że w zasilaczu, odkąd go mam, coś skwierczy (cewki?) przez jakieś 20 minut jego pracy, później jest spokój. Po przeszukaniu sieci i przeczytaniu wskazówek doszedłem do wniosku, że to tylko mój pech i nic z zasilaczem stać się nie powinno.

Nowy zestaw działał około dwóch miesięcy bez problemów. Wtem komputer zaczął restartować się pod dużym obciążeniem. Dla pomiarów "męczyłem" go grą Batmam Arkham Origins (na najwyższych możliwych ustawieniach) i programem OCCT (test PSU). Dziwność sytuacji polega na tym, że restart następuje w różnych odstępach czasowych od rozpoczęcia obciążania. Jeśli komputer jest zimny (a cewki skwierczą), test w OCCT trwa nawet do 10 minut do restartu. Później restartuje się natychmiast po uruchomieniu testu.

Napięcia wyglądają w porządku:
    12V - 12,23 (spoczynek); 12,22 (stres);
    5V - 5,07 (spoczynek i stres);

Temperatura procesora nie przekracza 60 stopni C (w stresie).
    Temperatura karty graficznej nie przekroczyła 50 stopni C (również w stresie).

Żaden z podzespołów nie był nigdy podkręcany. Pamięć przetestowałem memtest86+, nie wyświetlił żadnych błędów. BIOS przywróciłem do domyślnych ustawień, bezskutecznie. Podejrzewając przegrzewanie się zasilacza, dokładnie wyczyściłem go sprężonym powietrzem. Również bezskutecznie.

W razie pytań służę wszelką informacją.

Jeśli pomiary są niewystarczające, proszę wskazać co jeszcze powinienem zmierzyć, wtedy wynik zamieszczę tutaj. Za wszystkie pomysły z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 13526231
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Witaj,
    Maad92 napisał:
    Zacznę może od tego, że w zasilaczu, odkąd go mam, coś skwierczy (cewki?) prazez jakieś 20 minut jego pracy, później jest spokój.

Podmień zasilacz na jakiś "nie skwierczący". Pomiary napięć są zrobione miernikiem czy są to odczyty BIOS'u lub innego programu?
  • REKLAMA
  • #3 13526249
    Maad92
    Poziom 9  
    Pomiary wykonane oczywiście miernikiem, jeśli to ważne to jest to UNI-T UT203.

W tej chwili nie mam pod ręką innego zasilacza. Dziwi mnie tylko fakt, że zasilacz skwierczał od początku, a problemy zaczęły się dopiero niedawno. Ale jak tylko poświąteczny tydzień się zacznie, sprawdzę zestaw z jakimś innym.
  • #4 13526320
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2519
    Jak widać nieraz pomiary miernikiem też nie gwarantują pełnego testu :-( skoro wymieniono wszystko poza psu a on wydaje dziwne dzwieki to jeszcze kontrola tętnień na oscyloskopie.
  • #5 13526367
    radex324
    Poziom 24  
    Ocena: 206
    W moich komputerach resety najczęściej były spowodowane pamięcią RAM, innej przyczyny nigdy nie miałem.
  • #6 13526515
    darkomanta
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Maad92 napisał:
    Dziwi mnie tylko fakt, że zasilacz skwierczał od początku, a problemy zaczęły się dopiero niedawno.
    Zapewne zmodernizowany zestaw ma większy apetyt na energię i marnej jakości zasilacz ledwie dycha. Starym bebechom dawał radę. Elki kiepskiej jakości zastosowane w zasilaczu tracą parametry (pojemność, stratność) i puchną. Zgon zasilacza jest bliski. Oby nie pociągnął za sobą nowych podzespołów :D.
  • #8 13526620
    Razor509
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Maad92 napisał:
    - MSI B75A-G43
    - Core i5 3350P
    - GeForce GTX 660
    - Kingston HyperX 4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM (KHX1600C9D3/4G)
    - Chieftec BPS-650C2 650W
    - obudowa Chieftec Libra LF-01B
    - dysk WD Caviar Blue, 1TB (WD10EZEX)

darkomanta napisał:
    Maad92 napisał:
    Dziwi mnie tylko fakt, że zasilacz skwierczał od początku, a problemy zaczęły się dopiero niedawno.
    Zapewne zmodernizowany zestaw ma większy apetyt na energię i marnej jakości zasilacz ledwie dycha. Starym bebechom dawał radę. Elki w zasilaczu tracą parametry (pojemność, stratność) i puchną. Zgon zasilacza jest bliski. Oby nie pociągnął za sobą nowych podzespołów :D.

Niech kolega nie pisze głupot. Ten zasilacz jest w stanie dostarczyć 53A / 636W dla linii 12V i łyknie bez problemu nawet dwa takie zestawy na raz. Do tego jest to jeden z lepszych modeli Chiefteca, co nie znaczy że nie może być wadliwy. Co ciekawe jego parametry są identyczne jak XFX PRO650W XXX Edition Semi Modular, którego sam posiadam.. Nie wiem nawet czy to nie jest ta sama konstrukcja, chociaż XFX to wytwór Seasonica.. W każdym razie u mnie też wyją cewki, ale bardzo cicho :).
    Joker. napisał:
    Jaki masz ten zasilacz?
    I zobacz na czarną listę zasilaczy https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Wszystkie parametry masz podane w pierwszym poście...

@Maad92
    Jeżeli masz możliwość to po prostu sprawdź zestaw na innym zasilaczu, wtedy będzie można stwierdzić czy faktycznie wina leży po stronie zasilacza, czy może czegoś innego. Samo piszczenie cewek nie jest jakąś poważną wadą czy usterką, no chyba że jest bardzo głośne, wtedy można próbować reklamować sprzęt, ale z tego co wiem takich rzeczy raczej nie uwzględnia się w czasie reklamacji :P.

EDIT:
    Sprawdziłem Model "C2" tego Chiefteca i jest to jednak inna konstrukcja, z innymi parametrami niż XFX 650 Pro. Parametry wersji "C" wyglądają identycznie jak XFX, ale C2 są już inne. Małe niedopatrzenie z mojej strony. Tak więc "C" posiada 636W / 53A na 12V, natomiast "C2" - 648W / 54A na 12V, co jeszcze bardziej dowodzi o możliwościach tego zasilacza :).
  • #10 13526727
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Maad92 napisał:
    Napięcia wyglądają w porządku:
    12V - 12,23 (spoczynek); 12,22 (stres);
    5V - 5,07 (spoczynek i stres)

Zmierzyłeś 2 napięcia.
    Pozostały do zmierzenia jeszcze 3 - +3,3V, +5V PG i +5V SB
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

Otwórz Chieftec'a i sprawdź dokładnie wszystkie kondensatory (wizualnie oczywiście).
  • #11 13529732
    Maad92
    Poziom 9  
    Witam ponownie.

Sytuacja nieco się zmieniła. Komputer zaczął restartować się jeszcze szybciej, ale w dość losowych odstępach czasu - raz jest to nawet podczas ładowania systemu, raz podczas logowania, raz podczas siedzenia na facebooku, a raz zaraz po odpaleniu OCCT.

Przyjrzałem się kondensatorom, wyglądają w porządku. Poniżej zdjęcia, niestety dość kiepskie, ale mam nadzieję, że będziecie mogli to potwierdzić.
    Restarty komputera pod obciążeniem - MSI B75A-G43, Chieftec BPS-650C2 650W Restarty komputera pod obciążeniem - MSI B75A-G43, Chieftec BPS-650C2 650W Restarty komputera pod obciążeniem - MSI B75A-G43, Chieftec BPS-650C2 650W

Idąc za wskazówką, zmierzyłem więcej napięć:
    - 3,3V: 3,345 - 3,347 V (spoczynek); 3,335V (stres);
    - 5V SB: 5,08 - 5,10 V
    - 5V PG: 5,06 V
    - 12V 4PIN: 12,22 - 12,20 V

Wygląda na to, że jednak najwygodniej będzie sprawdzić zestaw z innym zasilaczem. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki, to chętnie wysłucham.
  • REKLAMA
  • #12 13530531
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Witaj ponownie.
    Na drugim zdjęciu podejrzanym wydaje się być kondensator u góry po prawej stronie.
  • #13 13533414
    Maad92
    Poziom 9  
    Januszf777 napisał:
    Witaj ponownie.
    Na drugim zdjęciu podejrzanym wydaje się być kondensator u góry po prawej stronie.

Przyjrzałem się temu kondensatorowi dokładnie i raczej obstawiałbym, że to złudzenie na zdjęciu, gdyż wygląda on zupełnie normalnie.

Postanowiłem kupić nowy zasilacz, pomęczę go w zestawie przez kilka dni i jeśli przyczyna okaże się inna to go ewentualnie zwrócę. Moje aktualne pytanie brzmi - czy ten zasilacz się nada? Wprawdzie ma nieco mniejszą cyferkę przy watach, ale sprawdziłem w kalkulatorze i podobno trzeba mi około 330 W.

corsair-vs-450w-atx

No i jak wasze odczucie co do zasilaczy Corsair?
  • #14 13533453
    Edward321
    Poziom 26  
    Ocena: 16
    Jest jak najbardziej w porządku.
  • #15 13533808
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Dorzuć trochę pieniędzy i kup XFX Core 450W. Różnica może 10-30zł.

Maad92 napisał:
    No i jak wasze odczucie co do zasilaczy Corsair?

Maad92 napisał:
    http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-450w-atx-120mm-wentylator-eu-version-cp-9020049-eu-527950/

Najniższa półka wśród zasilaczy Corsair. Nie polecam. Utopienie pieniędzy. Lepiej już zaczekać i kupić albo XFX Core 450, albo Corsair CX 500. Nie chodzi o "cyferki", ale o jakość.
    Może być także Enermax enp500agt
    Warto dorzucić.;) Będziesz miał zasilacz na lata.;)

Edward321 napisał:
    Jest jak najbardziej w porządku.

Ale nie do tak drogiego sprzętu.;) Na PSU akurat się nie oszczędza.;)

Januszf777 napisał:

Maad92 napisał:
    Przyjrzałem się temu kondensatorowi dokładnie i raczej obstawiałbym, że to złudzenie na zdjęciu, gdyż wygląda on zupełnie normalnie.

Wg mnie jest ok. Pozostałe także, ale kondensatory mogą być uszkodzone także, tylko w dolnej części, której nie widać.;)

Maad92 napisał:
    Sytuacja nieco się zmieniła. Komputer zaczął restartować się jeszcze szybciej, ale w dość losowych odstępach czasu - raz jest to nawet podczas ładowania systemu, raz podczas logowania, raz podczas siedzenia na facebooku, a raz zaraz po odpaleniu OCCT.

Zrób test pamięci MemTestem z bootowalnego nośnika.
  • #16 13534219
    Maad92
    Poziom 9  
    Poszedł memtest ponownie, poniżej skrin.

Restarty komputera pod obciążeniem - MSI B75A-G43, Chieftec BPS-650C2 650W

Nie wiem czy to istotne, ale podczas drugiego przejścia, program wyraźnie zwolnił - pass pierwszy wykonał się w 16 minut, drugi po 40 minutach miał niecałe 50%. Może coś powinienem dodatkowo ustawić?

Co do zasilacza to chyba pójdę w model Enermaxa właśnie, o sprzęcie tej firmy mam bardzo dobre zdanie. Dzięki za wskazówkę swiercm.
  • REKLAMA
  • #17 13534228
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Maad92 napisał:
    Nie wiem czy to istotne, ale podczas drugiego przejścia, program wyraźnie zwolnił

A jak wyglądają temperatury CPU?;)
    Poprawnie chłodzenie masz zamontowane?

Źle wykonany montaż może powodować to, o czym pisałeś.

Plus jest taki, że przy tym bardzo stresującym teście, komputer się nie zresetował.;)
    Może winny też być sam system...
  • #18 13534301
    Maad92
    Poziom 9  
    Montaż elementów sprawdziłem jako pierwszy, więc raczej to nie to. Pastę na procesorze zmieniłem dla pewności jak tylko zaczęły się moje problemy. Temperatury CPU w stresie między 60 a 70 stopni, stres w OCCT. Podczas testu w memtest, ten pokazywał temperatury koło 50 stopni. Z tego wnioskuję, że "bardzo stresujący" test było ironią? ;)

Żeby zrobiło się jeszcze ciekawiej, wróciłem z pecetem do swojego studenckiego mieszkania i dziś komputer nie resetuje się już tak losowo, jak pisałem wczoraj. Dziś wysypuje go test PSU w OCCT. Chyba mam tu prąd o wyższej kaloryczności...

Zamówię Enermaxa który był tutaj wymieniany. Jeśli problemy ustąpią, będziemy mieli winowajcę, jeśli nie, pomyślimy dalej.
  • #19 13534376
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Razor509 napisał:
    Core i5 3350P

Maad92 napisał:
    Temperatury CPU w stresie między 60 a 70 stopn

http://ark.intel.com/pl/products/69114/intel-core-i5-3350p-processor-6m-cache-up-to-3_30-ghz

TCASE 67.4°C

Masz częściowo odpowiedź. Palisz procesor, kolego.
    Masz źle zaaplikowana pastę i/lub źle zamontowane chłodzenie.

Maad92 napisał:
    Z tego wnioskuję, że "bardzo stresujący" test było ironią?

Żadną ironią. Ten test jest bardzo stresujący i pamięć i CPU i zasilacz.;)

Maad92 napisał:
    Żeby zrobiło się jeszcze ciekawiej, wróciłem z pecetem do swojego studenckiego mieszkania i dziś komputer nie resetuje się już tak losowo, jak pisałem wczoraj. Dziś wysypuje go test PSU w OCCT. Chyba mam tu prąd o wyższej kaloryczności...

Bo masz zimno w akademiku..
  • #20 13535193
    Maad92
    Poziom 9  
    swiercm napisał:
    Masz źle zaaplikowana pastę i/lub źle zamontowane chłodzenie.

Jak już mówiłem, pasta i chłodzenie były w porządku. Sprawdziłem to dla pewności dziś raz jeszcze. Problem mógł dotyczyć cyrkulacji powietrza w obudowie, bo we wszystkich otworach są wiatraki, które nie były dotąd podłączone. Temperatury teraz nie przekraczają już 60 stopni, ale pecet wciąż się resetuje. Pierwszy reset nastąpił po 20 minutach stresu, drugi i każdy następny po kilku minutach od jego rozpoczęcia. Może kwestia dotyczy przegrzewania się samego zasilacza?

swiercm napisał:
    Bo masz zimno w akademiku..

Mam tu jakieś 4 stopnie cieplej w porównaniu do pomieszczenia, w którym pecet restartował się "losowo".

Tak mi teraz na myśl przyszło, może wpływ na to miała również listwa zasilająca?
  • #21 13535486
    AnyKey
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Maad92 napisał:
    może wpływ na to miała również listwa zasilająca?

To, jak i "jakość" napięcia w gniazdku może mieć wpływ na ewentualne wyłączanie się komputera.

Jak swiercm napisał sprawdź jeszcze raz montaż chłodzenia, i odpowiedz na pytanie jakiej i ile pasty termo-przewodzącej użyłeś. Może będzie trzeba się przerzucić na inne chłodzenie (o ile masz BOX'a), lub w Extremalnych pomysłach pokusić się o Lapping procesora.
  • #22 13535583
    Maad92
    Poziom 9  
    AnyKey napisał:
    sprawdź jeszcze raz montaż chłodzenia

Maad92 napisał:
    Sprawdziłem to dla pewności dziś raz jeszcze.

AnyKey napisał:
    jakiej i ile pasty termo-przewodzącej użyłeś

Pasta Coolink w strzykawce, nie ma napisanego żadnego konkretnego modelu. Nałożyłem jej pasek długi na jakieś 8 mm, po czym łopatką rozsmarowałem na procesorze. Położyłem cooler i wcisnąłem zatrzaski. Całość trzyma się stabilnie i ani drgnie. Wentylatorowi nic nie przeszkadza bo akurat co do tego to jestem mocno uczulony.

Poza tym, restarty podczas testu Power Supply w OCCT występują nawet gdy temperatura procesora nie jest wysoka. Spójrzcie na moje nagranie:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik forum zgłasza problem z komputerem, który restartuje się pod dużym obciążeniem. Zestaw składa się z płyty głównej MSI B75A-G43, procesora Core i5 3350P, karty graficznej GeForce GTX 660, pamięci RAM Kingston HyperX 4GB oraz zasilacza Chieftec BPS-650C2 650W. Zasilacz od początku wydaje dziwne dźwięki, co sugeruje możliwe problemy z jego jakością. Użytkownik przeprowadził pomiary napięć, które wykazały, że są one w normie, ale pojawiły się sugestie dotyczące wymiany zasilacza oraz sprawdzenia kondensatorów. W miarę postępu dyskusji, użytkownik zauważył, że problemy z resetowaniem się komputera mogą być związane z przegrzewaniem się zasilacza lub innymi podzespołami. Wskazówki dotyczące testowania pamięci RAM oraz wymiany zasilacza na model Enermax zostały podane jako potencjalne rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA