logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myjka ciśnieniowa a pompa wody - Myjka ciśnieniowa i pompa wody ze studni.

matteogirino 20 Kwi 2014 19:24 14469 6
REKLAMA
  • #1 13528484
    matteogirino
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam,
    Mam takie małe pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi, na czasie mam zamiar kupić myjkę ciśnieniową (Lavor STM160) i chciałbym pobierać wodę ze studni. Mam węża z pompą wody której dotychczas używałem do podlewania kwiatków. Wiadomo jak ja włączam pompa pompuje wodę cały czas, chodzi mi o to czy mogę ją podpiąć do myjki czy mam dokupić jakiś elektrozawór jeśli tak to jaki i jak mniej więcej go podłączyć. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 13528777
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4684
    Myślę, że jednak najlepszym wyjściem w takim przypadku będzie mały zestaw hydroforowy. Dlaczego - bo myjka potrzebuje wody pod jakimś określonym ciśnieniem,a elektrozawór tego nie zapewni.
  • REKLAMA
  • #3 13528814
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1062
    Nie jest potrzebny żaden elektrozawór. Co to za pompa?
  • REKLAMA
  • #4 13528831
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4684
    Każda pompa daje jakieś ciśnienie,ale gdy chwilowi myjka nie potrzebuje wody to co wtedy?
  • REKLAMA
  • #5 13529040
    matteogirino
    Poziom 2  
    Z tego co się orientuje ta myjka ma funkcję ssącą czyli sama pobiera wodę np. ze stawu, ale studnia ma swoją głębokość i chodzi mi o to żeby pompa włączała sie wtedy gdy np. naciskam lance w myjce. Czy da się coś takiego zrobić jeśli nie podprowadzę wodę z innego źródła.
  • #6 13529096
    artcreator
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    matteogirino napisał:
    Z tego co się orientuje ta myjka ma funkcję ssącą czyli sama pobiera wodę np. ze stawu, ale studnia ma swoją głębokość i chodzi mi o to żeby pompa włączała sie wtedy gdy np. naciskam lance w myjce. Czy da się coś takiego zrobić jeśli nie podprowadzę wodę z innego źródła.

Sam użytkuję kilka lat wokół domu jedną z najtańszych myjek "Karcher".
    1/3 ceny twojej. Za zaoszczędzone pieniążki zakup sobie najtańszy kompaktowy zestaw hydroforowy w cenie max. ~250zł w najbliższym hipermarkecie budowlanym.
    On zassie wodę, poda w odpowiedniej ilości do kwiatków i myjki....
    To rozwiąże wszelkie Twoje dylematy.

A propos.
    W opisie Twej wybranej myjki, nie zauważyłem aby sama wodę zasysała.
    Za to potrzebuje minimum "510l/h przepływu wody z zasilania" ...

"Dane techniczne:
    Ciśnienie operacyjne 160 bar,
    Podawanie wody 510 l/h
    Max temp. wody na dopływie: 40ºC
    Moc 2500 W / 230 V
    Długość węża 8 m"
  • #7 13554174
    matteogirino
    Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedź z tą pompą już wiem wszystko.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zakup myjki ciśnieniowej Lavor STM160 i chce podłączyć ją do pompy wody ze studni. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące ciśnienia wody, które myjka wymaga do prawidłowego działania. Zasugerowano, że najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie małego zestawu hydroforowego, który zapewni odpowiednie ciśnienie i przepływ wody. Użytkownik zauważył, że myjka ma funkcję ssącą, ale nie jest pewien, jak zintegrować pompę, aby włączała się automatycznie przy użyciu lancy. Ostatecznie, po uzyskaniu informacji, użytkownik potwierdził, że ma wystarczającą wiedzę na temat podłączenia pompy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA