logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TL-MR3420 - Jak przywrócić router po błędnym wgraniu Gargoyle?

ideamax 20 Kwi 2014 21:12 3168 2
REKLAMA
  • #1 13528822
    ideamax
    Poziom 11  
    Ocena: 275
    Witam,

Mam od 3 lat pierwszą wersję MR3420. Zaraz po zakupie wgrałem Gargoyle. Sprzęt działa bez zarzutu ale po kilku miesiącach użytkowania postanowiłem ponownie zrobić Update.

Niestety zrobiłem szybciej niż pomyślałem i wgrałem wersję gargoyle-1.6.0.5-ar71xx-tl-mr3420-v2-squashfs-sysupgrade.bin

Efektem czego router przestał działać, po restarcie świeci sie stale dioda PWR a pozostałe gasną i zapalają się wszystkie (oprócz diody WLAN) w odstępie około 3 sek.

Aby reanimować router chciałem wgrać właściwy firmware instalując go przez bootloader.
    Mam taki konwerter USB/RS232 z SATELa
    Wlutowałem piny w płytkę routera, zainstalowałam sterowniki konwertera na PC, ustawiłem na karcie sieciowej stały IP na 192.168.1.27, podłączyłem router do PC i konwerter do routera, odpaliłem putty, wybrałem serial podając właściwy com i speed na 115200 i zero reakcji, putty milczy.

Podłączyłem rx i tx z konwertera odwrotnie i mam cos takiego.

Znalazłem w swoich zasobach taki konwerter FTDI.

Nie wiem czy jest odpowiedni ale podłączyłem go do routera i mam coś takiego w putty

i po Autoboot in 1..." jak wpisuje tpl - to proces startu zostanie przerwany ale nie mogę nic wpisać, żadnej komendy

Co mogę zrobić, czy jest jakiś inny sposób aby wgrać firmware w mój uwalony router?

Jestem trochę cienki w te klocki i nie wszystko kumam więc prosiłbym o wyrozumiałość i łopatologiczne sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 13529305
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Można zdobyć wsad i za pomocą programatora po wylutowaniu flashu wgrać. Popytaj na www.eco.one.pl
  • #3 13530529
    ideamax
    Poziom 11  
    Ocena: 275
    Pomogło wlutowanie rezystora 10k pomiędzy vcc a tx.
    W putty nie tylko nie mam krzaczkow ale i putty juz działa poprawnie wskutek czego wgranie firmware poszło bez zająknięć.
    Tak więc problem rozwiązany :D
REKLAMA