logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kierownica PC - Logitech Formula Vibration Feedback Wheel

geeknoob 21 Kwi 2014 00:22 7284 11
REKLAMA
  • #1 13529206
    geeknoob
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam,
    Posiadam kierownicę PC jak w tytule. Kierownica PC - Logitech Formula Vibration Feedback Wheel
    Kierownica przez lata działała dobrze, jednak teraz ma jakieś odbicia. Mianowicie przy skrętach przesuwa się za bardzo i skręca troszkę w lewo troszkę w prawo. Najlepiej zobrazuje to filmik. https://www.youtube.com/watch?v=ek3ZlTOLdW8

Jest możliwość ewentualnej naprawy w warunkach domowych?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13529256
    Memphis60s
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Trzeba wymienić lub przeczyścić potencjometry.
    Przeczyszczenie da efekt ale podejrzewam na krótki okres, więc lepiej było by je wymienić.
    Jeśli masz lutownice i troche wprawy poradzisz sobie z tym.
  • REKLAMA
  • #3 13529671
    geeknoob
    Poziom 16  
    A co tam można polutować? Jak bym wiedział co, to poszedłbym do znajomka i mi to zlutuje.
  • #4 13529685
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    geeknoob napisał:
    A co tam można polutować?

Memphis60s napisał:
    Trzeba wymienić lub przeczyścić potencjometry.
  • Pomocny post
    #5 13530321
    Memphis60s
    Poziom 15  
    geeknoob napisał:
    A co tam można polutować? Jak bym wiedział co, to poszedłbym do znajomka i mi to zlutuje.

Wybierając opcje z czyszczeniem pewnie da się bez wylutowania to zrobić, ale może być ciężko.
    Natomiast jeśli będziesz wymieniał to logicznie rzecz ujmując trzeba wylutować z układu scalonego wadliwy potencjometr i na jego miejsce wlutować dobry.
  • REKLAMA
  • #6 13530602
    geeknoob
    Poziom 16  
    Dobrze, zrozumiałem. Jest możliwość uszkodzenia potencjometru podczas czyszczenia?
  • Pomocny post
    #7 13530647
    Memphis60s
    Poziom 15  
    Zawsze jest możliwość uszkodzenia jeśli nie ma się wprawy, więc jeśli masz kogoś kto lepiej się na tym zna a może pomóc skorzystaj z tej pomocy.
  • #8 13533738
    geeknoob
    Poziom 16  
    Kolegi nie będzie w przyszłym czasie, więc wrzucam zdjęcie. Może ktoś zaznaczyć co mam dokładnie przeczyścić? Coś zdemontować. Na wałku jak to nazwę była osłonka którą zdjąłem, było tam sporo kurzu. Kierownica PC - Logitech Formula Vibration Feedback Wheel
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 13534324
    Memphis60s
    Poziom 15  
    To jest potencjometr:

A tu możesz zobaczyć jak on wygląda po wyjęciu (pierwszy od lewej) i po rozebraniu (dwa kolejne):

Jak widzisz czerwona część obudowy łączy się z czarną przez takie "czopy" w 4 punktach. Musisz ich brzegi lekko podważyć, a nawet lekko zdrapać tak żeby obie części oddzielić od siebie. Przeczyścić środek preparatem do czyszcenia i konserwacji styków elektrycznych bądź po prostu spirytusem, technika dowolna, byle w miare delikatnie. Następnie odczekać chwile żeby zdążyło podeschnąć (spirytus schnie momentalnie). Delikatnie z chirurgiczną precyzją odgiąć styki potencjometru (widoczny na zdjęciu srebrny element przymocowany do czarnej części obudowy). Składasz obudowe spowrotem, podgrzewasz troche te czopy które wcześniej podważyłeś w ten sposób żeby znów brzegi delikatnie się poszerzyły (np przykładając końcówkę rozgrzanego dobrze starego noża).

Po tym zabiegu potencjometr będzie chodził znacznie lepiej, ale nie potrafię przewidzieć na jak długo. Zależy to od częstotliwości użytkowania rzecz jasna i od jego obecnego stanu wyeksploatowania.
  • #10 13534446
    geeknoob
    Poziom 16  
    Dziękuję za dobre rady. A jeszcze mam pytanie z innej beczki, jak zrobić taki efekt jaki zrobiłeś z mojego zdjęcia? To może załatwmy na PW.
  • #11 13537253
    Memphis60s
    Poziom 15  
    Moge jeszcze dodać, że "kierownica by się nie obraziła" gdyby ją w tym miejscu przesmarować (WD40 powinien dać radę):

• #12 13540476
    geeknoob
    Poziom 16  
    Nasmarowałem. Nie obraziła się ;). Dziękuję za wszystkie pomocne porady. Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z kierownicą Logitech Formula Vibration Feedback Wheel, która po latach użytkowania zaczęła mieć odbicia, skręcając w lewo i prawo. W odpowiedziach zasugerowano wymianę lub czyszczenie potencjometrów, co można wykonać w warunkach domowych, jednak z ryzykiem uszkodzenia. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące demontażu potencjometru oraz jego czyszczenia, a także porady dotyczące smarowania. Po zastosowaniu rad, użytkownik potwierdził poprawę działania kierownicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA