logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWT 5109/P - 1000 - Pralka nie pobiera wody, niskie napięcie na elektrozaworze

artur00 21 Kwi 2014 16:36 2046 5
REKLAMA
  • #1 13530407
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam
    Na wstępie chciałbym uprzedzić że jestem totalnie zielony w temacie pralek, wiec wybaczcie jak będę kaleczył. Jest to pierwsza pralka jaką rozebrałem :)

Objawy:
    Pralka niezależnie od położenia pokrętła wyboru rodzaju prania po załączeniu zasilania kilkakrotnie obraca bęben i na kilka kilkanaście sekund uruchamiana jest pompa która wypompowuje wodę z bębna. I generalnie na tym się kończy jej praca, ponownie przestawienie pokrętła powoduje uruchomienie powyższej procedury od nowa, dmuchniecie w hydrostat powoduje załączenie pompy. W trakcie tych czynności napięcie na elektrozaworze podającym wodę waha się w przedziale 16-25VAC.
    W trakcie tej pracy nie da się otworzyć klapy, ryglowanie działa.

Sprawdziłem elektrozawór wodny, "na stole" działa, oczyściłem sitko, sprawdziłem hydrostat tak jak wyżej plus pomiar beznapieciowy miernikiem, sprawdziłem drożność przewodu od odpowietrznika do hydrostatu, jest ok, oczyszczony zbiornik odpowietrznika z kamienia. Programator na oko wygląda ok, żadnych zimnych lutów, nic się nie grzało, oczyściłem styki w pobliżu silniczka, takie kołyskowe z nich idzie zasilanie na silnik bębna.

I co teraz robić ? Powiedzcie czy automatyka tej pralki mierzy prąd silnika bębna i pompy, niby oba te urządzenia działają ale czy np przy zatarciu łożysk prąd wzrasta na tyle że sterownik nie pozwala na normalną prace?

Podpowiedzcie coś bo mi się skarpetki świeże kończą :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13530463
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 13530502
    artur00
    Poziom 25  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Grzałka ma 25ohm, a co do silnika nie za bardzo wiem jak się dobrać, jakieś dziwne mocowania, podpowiedz trochę.
    Z jednej strony jest jakby nit a z drugiej taki plastik zabezpieczający, nie za bardzo wiem jak go usunąć
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13531057
    artur9419
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Szczotki silnika są przykręcone z drugiej strony jak patrzysz na koło pasowe silnika.
  • REKLAMA
  • #5 13531937
    artur00
    Poziom 25  
    Nie wiem po co chciałem demontować cały silnik, obyło się bez. Szczotki mają po około 2cm, komutator wygląda ok, nie nadpalony nie wyżłobiony szczotkami, przewody silnik - programator przedzwonione, przy okazji sprawdziłem prądniczkę tachometryczną coś tam generuje, rozebrałem i oczyściłem pompę.

Hmmm w innym temacie wyczytałem że rezystancja mierzona na wtykach pompy powinna wynosić 150-200 kΩ, u mnie jest 168Ω. Czy ktoś może potwierdzić tą wartość ? Wydaje mi się trochę duża ale kto tam wie.

Czujnik NTC ma u mnie opór 13,3kΩ
  • #6 13534382
    artur00
    Poziom 25  
    Witam
    Wszystkim udzielającym się dziękuję za pomoc, pralka działa.
    Jak to kiedyś miałem w zwyczaju mówić - usterka usunięta przyczyna nieznana.
    Trochę czasu to pochłonęło ponieważ chyba oprócz bębna rozebrałem wszystko w drobny mak.
REKLAMA