Jestem posiadaczem dwóch par kolumn- Altus 140 i Alton 80. Altusy są prawie jak nowe mają może z kilka lat i nie były regenerowane, natomiast Altony 80 przeszły nieudaną regeneracje głośnika basowego na gumie co je całkowicie zepsuło... Brzmienie tych kolumn mi sie nie podoba więc zastanawiam sie nad ich porządnym wytłumieniem i sprawieniem Altusom prawdziwych bass reflexów, ale nie wiem czy to wiele da... Czy da się coś jeszcze z nimi zrobić? Do tego myśle nad kupnem bądź samodzielnym skonstruowaniem trzeciej pary kolumn. Zacząłem sie poważnie zastanawiać nad zrobieniem obudowy pod głośnik 15" ale hgw jak to będzie grało i czy całkowicie nie zepsuje sobie akustyki. Ostatnio często słysze o Tonsilu z membraną bierną- ma 40W zastanawia mnie teraz jedna kwestia- czy wytrzyma on moc ok 100-120w rms (tj 60ciągłej bo do takiego wzmacniacza chce go podpiąć) wiem że tonsile są wytrzymałe gdyż posiadam w domu dwa zestawy oparte na bodajże gd-28-18/3(3VA/15ohm) i wytrzymywały kilka godzin maksymalną moc wzmacniacza (wg wskaźnika 120rms/8ohm), ale wole nie ryzykować dlatego pytam. Teraz chciałbym jeszcze spytać o końcówke mocy (80-100W mocy CIĄGŁEJ) czy można złapać na polskim rynku taką końcówke za niedużą cene i ostatnie pytanie które mnie dręczy: Czy ELTRON 100U ma 100W ciągłej czy RMS??