logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto modyfikować Altus 140 i Alton 80? Plany na nowe kolumny 15 i Tonsil 40W

ALTUS 140 11 Kwi 2005 15:51 1896 8
REKLAMA
  • #1 1395879
    ALTUS 140
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Jestem posiadaczem dwóch par kolumn- Altus 140 i Alton 80. Altusy są prawie jak nowe mają może z kilka lat i nie były regenerowane, natomiast Altony 80 przeszły nieudaną regeneracje głośnika basowego na gumie co je całkowicie zepsuło... Brzmienie tych kolumn mi sie nie podoba więc zastanawiam sie nad ich porządnym wytłumieniem i sprawieniem Altusom prawdziwych bass reflexów, ale nie wiem czy to wiele da... Czy da się coś jeszcze z nimi zrobić? Do tego myśle nad kupnem bądź samodzielnym skonstruowaniem trzeciej pary kolumn. Zacząłem sie poważnie zastanawiać nad zrobieniem obudowy pod głośnik 15" ale hgw jak to będzie grało i czy całkowicie nie zepsuje sobie akustyki. Ostatnio często słysze o Tonsilu z membraną bierną- ma 40W zastanawia mnie teraz jedna kwestia- czy wytrzyma on moc ok 100-120w rms (tj 60ciągłej bo do takiego wzmacniacza chce go podpiąć) wiem że tonsile są wytrzymałe gdyż posiadam w domu dwa zestawy oparte na bodajże gd-28-18/3(3VA/15ohm) i wytrzymywały kilka godzin maksymalną moc wzmacniacza (wg wskaźnika 120rms/8ohm), ale wole nie ryzykować dlatego pytam. Teraz chciałbym jeszcze spytać o końcówke mocy (80-100W mocy CIĄGŁEJ) czy można złapać na polskim rynku taką końcówke za niedużą cene i ostatnie pytanie które mnie dręczy: Czy ELTRON 100U ma 100W ciągłej czy RMS??
  • REKLAMA
  • #2 1396197
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    Za dużo naraz :) dobra potwierdze że zepsułeś te altony ładując do głośników basowych gume...charakteru altusów nie zmienisz gdyż te głośniki były tak zaprojektowane aby były głośne...i wszystko :) nic z nich nie wyciśniesz więcej...i nie kieruj się tak w życiu watami bo zgubisz się :D a tym bardziej nie wierz w napisane watty bo w 90% przypadków to jest kant.A eltron 100U ma 100 watt i to ci starczy...
  • REKLAMA
  • #3 1396325
    djodell
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ja też jestem posiadaczem altusów 140.Powiem krótko.Oryginalne głośniki dawno się ze starości rozsypały...więc zaryzykowałem i kupiłem 2 głośniki samochodowe firmy PYRAMID (Originals) (Moc 400 W, tak naprawde mają 200W mocy znamionowej).Zauważ, że głośników samochodowych nie powinno się używać do kolumn do domu ale ku mojemu zdziwieniu (musiałem powiększyć dziury na basówki w Altusach-około 0,5 cm) zamontowałem(niczym nie wygłuszałem tylko zatkałem otwory Bass-Reflex.Kolumna była kompletnie Szczelna.Napędzane są Wzmacniaczem Unitra Ws-303 ztuningowanym do 2x70 WAT.Efekt jest porażający. Bas jest przerażająco głęboki i słychać bardzo niskie częstotliwości.Sparwdzałem na generatorze częstotliwości (ustawiłem na 34 Hz (bez komentarza!!!-myślałem że chałupa mi się rozleci na kawałki).Słychać jakbyś miał w domu Sobwoofer za 3000 tys.zł jakiejś konkretnej firmy.Jeśli masz jakieś pytania to chętnie podpowiem.Mam te głośniki już jakieś 7 lat.
  • #4 1397199
    de Virez
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    i tynk spada i szyby trzaskają. Panu już dziękujemy.

Altus 140:
    Co do tych Tonsili to daj je do porządnej regeneracji, żeby zawiesznie na powrót było piankowe. Mysle ze to coś da:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1397263
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    ALTUS 140 napisał:
    Ostatnio często słysze o Tonsilu z membraną bierną- ma 40W zastanawia mnie teraz jedna kwestia- czy wytrzyma on moc ok 100-120w rms (tj 60ciągłej bo do takiego wzmacniacza chce go podpiąć) wiem że tonsile są wytrzymałe gdyż posiadam w domu dwa zestawy oparte na bodajże gd-28-18/3(3VA/15ohm) i wytrzymywały kilka godzin maksymalną moc wzmacniacza (wg wskaźnika 120rms/8ohm), ale wole nie ryzykować dlatego pytam.

Mialem te kolumienki (ZgX40 iles tam) testowalem na kilku wzmacniaczach (Radmor 5102 jesli dobrze pamietam, Tosca 303). Powyzej 20 W balem sie przylozyc do tych kolumn poniewaz membrany lataly jak szalone.
  • REKLAMA
  • #6 1397431
    niszar
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Prawdziwych basrefleksów?? to tam są jakieś sztuczne;) te basrefleksy są optymalnie zestrojone z całością , przu oryginalnych głośnikach są bardzo krutkie, czyli grubość przedniej ściany. Szkoda że już nie są oryginalne. A ładować do nich jeszcze wytłumienia też nie ma większego sensu, w końcu to bądź co bądź basrefleks, stracisz tylko na dynamice basu.
  • #7 1397701
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Tuning tego wzmacniacza polegał pewnie na wymianie cyferek na obudowie tylnej. Jakbyś miał coś za 3000 złotych wyrzuciłbyś te samochodówki, ze względu chociazby na możliwości techniczne typu przesuwnik fazowy, wysoka skutecznść, bardzo niskie cięcie. Słuchaj ja na Alphardzie za 50 złoty odgrywałem bez problemu 34Hz, ale ten bas był piorunująco kiepskiej jakosci, przypominał telepanie kartką papieru mimo szczelnej obudowy. Był na bardzo niskim spadku. Zrób djodell wykresy SPL tego głośnika, jesli dla 34 Hz spadło mniej niż 3 dB to trzeba się cieszyć z tej konstrukcji i szybko kupowac te głośniki bo zabraknie. To że było coś słychać to nie jest powód do dumy.

Alphard juz dawno się spalił na bele jakiej wiezy Sony przy 30 watach, a mimo jego 34 Hz wole kolumny Tannoya, które pasmo kończą na 48 Hz... dajac za to dużo większa dynamike i prawdziwośc przekazu mimo pozornie małych rozmiarów.

Altusy powoli robia się zabytkami. Te kolumny trzeba po prostu miec i szanować, jeśli coś się zepsuje nalezy kupic albo takie same głosniki (no ewentualnie coś nowego z tonsila o podobnych parametrach), albo zregenerowac na tych samych podzespołach; inne postepowanie jest świętokradztwem.

Jeśli do Altusów wsadzisz gume to zwiększysz mase drgajacą, możliwe że Xmax, zmniejszysz skutecność, obnizysz częstotliwośc rezonansowa, wtedy średnie i wysokie wygwizdają go po prostu hałasem.

A tłumienia nie mas co tam dawać, dużo tym nie zmienisz w charakterystyce kolumny zwłaszcza z BR.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 1398585
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    mniejsza z tym co kto miał albo ma .kolesia całkowicie zmotacie i nie będzie wiedział co robić
    koncówki dopadniesz na LM3886 lub TDA 7294 za małą kase.regeneracja gdn 25 kosztowała mnie 50zl sztuka ale graja bosko.
  • #9 1399044
    djodell
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    ty tremolo nie bądź za mądry, bo cie pająki za obraz wciągną.bez obrazy :) - - - ale jeśli chodzi o zmiane cyferek to polegało to na podniesieniu (a przedewszystkim wymianie transformatora i tranzystorów) napięcia do 90 V. A także elektrolitów i kilka innych elementów na płytkach od kanałów.To pozwoliło mi uzyskać dokładnie 63,2 Wata w kanale. A przy pełnych zniekształceniach nawet 100 WAT.(grzeje się o wiele więcej ponieważ nie zainstalowałem żadnych większych radiatorów ani chłodzenia....a co do altusów to nie popełniłem świętokradztwa (bo to można zrobić tylko w konfesjonale) zaryzykowałem, i wyszedł z tego bardzo dobry efekt.Wystarczyło jeszcze tylko trochę "oderamontować" zwrotnicę ponieważ miała drobne usterki.A jeśli chodzi o Bass Reflex a Altusach to w przypadku głośników Samochodowych Pyramid zatkanie tych otworów było konieczne.bo przy otwartych bas staje się pusty i denny...............pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości modyfikacji kolumn Altus 140 i Alton 80 oraz planów budowy nowych zestawów z głośnikami 15" i Tonsil 40W. Altus 140 charakteryzują się oryginalnym, głośnym brzmieniem, które trudno znacząco poprawić, a próby zmiany basrefleksów i dodatkowego wytłumienia mogą obniżyć dynamikę basu. Altony 80 po nieudanej regeneracji głośnika basowego na gumie zostały uszkodzone i wymagają profesjonalnej regeneracji, najlepiej z przywróceniem zawieszenia piankowego. Jeden z użytkowników zastosował głośniki samochodowe Pyramid o mocy nominalnej 200W w Altusach, zatykając otwory bass-reflex, co dało bardzo głęboki i mocny bas, choć takie rozwiązanie nie jest standardowe dla kolumn domowych. Wzmacniacze stosowane do napędzania tych kolumn to m.in. Unitra WS-303 po tuningu do około 70W na kanał oraz Eltron 100U o mocy 100W. Dyskusja porusza także kwestie wytrzymałości Tonsila 40W przy obciążeniu około 100-120W RMS, gdzie Tonsile są uznawane za trwałe, jednak membrany mogą być podatne na uszkodzenia przy zbyt dużej mocy. Wskazano, że tuning wzmacniacza polegał na wymianie transformatora, tranzystorów i elektrolitów, co pozwoliło na zwiększenie mocy wyjściowej. Ogólnie Altusy są traktowane jako klasyczne kolumny, które warto szanować i niekoniecznie modyfikować radykalnie, a Tonsile wymagają odpowiedniej regeneracji i dostosowania do mocy wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA