logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ST Link na STM32F4 Discovery - brak połączenia, błąd Internal command error

lukash90 21 Kwi 2014 19:38 1635 6
REKLAMA
  • #1 13530767
    lukash90
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam, potrzebuję pilnie pomocy. ST Link na mojej płytce Discovery nagle odmówił współpracy. Działał bez zarzutu, debugowałem program, aż tu nagle przy kolejnej próbie zaprogramowania przestał działać. CooCox wyrzuca błąd, że nie może się połączyć, ST Link Utility daje "Internal comand error" a ja nie mam pojęcia co mogło się stać no i przede wszystkim jak to szybko (bardzo szybko) naprawić. Był restart, próba na innym USB ale nic nie daje. Ktoś coś, jakiś pomysł? Będę bardzo wdzięczny chociaż za wskazówki co mogło się tak nagle stać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13530882
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    Czy z poziomu STLINK Utility (Target -> Settings) próbowałeś połączyć się w trybie "Connect under Reset" ?
    Czy w Menadżerze urządzeń ST Link jest w ogóle poprawnie widoczny (jako STMicroelectronic STLink dongle) z VID = 0483 i PID= 3748?
  • REKLAMA
  • #3 13530902
    lukash90
    Poziom 16  
    Wielbię Cię!
    "Connect under Reset" zadziałało, sytuacja opanowana. Ale mógłbyś jeszcze wyjaśnić co robi ta opcja i dlaczego tak nagle okazała się niezbędna?

EDIT:
    Problem powraca w momencie kiedy podpinam wyświetlacz TFT 320QVT a ściślej to tylko slot karty SD z niego. Jeśli mam w slocie kartę SD, starczy że podepnę zasilanie i masę płytki z wyświetlaczem a discovery staje. Pytanko zatem co sie dzieje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13530970
    tadzik85
    Poziom 38  
    Ocena: 16
    lukash90 napisał:
    Wielbię Cię!
    "Connect under Reset" zadziałało, sytuacja opanowana. Ale mógłbyś jeszcze wyjaśnić co robi ta opcja i dlaczego tak nagle okazała się niezbędna?

Robi to co sama nazwa wskazuje. Istotne gdy zmienisz funkcjonalność pinów SWD lub działasz z uśpieniem procesora.
  • Pomocny post
    #5 13531010
    mickpr
    Poziom 39  
    lukash90 napisał:
    Ale mógłbyś jeszcze wyjaśnić co robi ta opcja i dlaczego tak nagle okazała się niezbędna?
    Wyjaśnił już kol. tadzik85.
    lukash90 napisał:
    Problem powraca w momencie kiedy podpinam...

Zwróć uwagę z jakich pinów korzystasz w tych elementach, które podłączasz.
    Nie da się, aby pin był jednocześnie używany do jednego i drugiego skoro jego podłączenie wymusza w jednym przypadku jakiś stan na nim, który nie jest dopuszczalny w drugim przypadku (czyli programowaniu SWD).
    Należy tak projektować układ, aby te piny albo omijać, albo wykorzystywać nie blokując sobie możliwości programowania/debugowania.
  • REKLAMA
  • #6 13531043
    lukash90
    Poziom 16  
    Heh najśmieszniejsze, że nie wykorzystuję pinów które działają jako SWD, chyba że bierze tam udział PB4 oznaczony jako JRST. Problemem okazało się złe zasilenie płyty wyświetlacza, która chciała 5 V zamiast 3, także mój błąd ale powstał ciekawy temat z nieporuszanymi zdaje się dotąd kwestiami, więc może kiedyś się komuś przyda.
  • #7 13531049
    mickpr
    Poziom 39  
    lukash90 napisał:
    że nie wykorzystuję pinów które działają jako SWD, chyba że bierze tam udział PB4 oznaczony jako JRST. Problemem okazało się złe zasilenie płyty wyświetlacza, która chciała 5 V zamiast 3
    Błędy konstrukcyjne w swoich rozważaniach pominąłem, ale zawsze - jak widać - mogą się zdarzyć. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem połączenia ST Link na płytce STM32F4 Discovery, który wcześniej działał poprawnie. Po próbie programowania pojawił się błąd "Internal command error" w ST Link Utility oraz problemy z połączeniem w CooCox. Użytkownik próbował restartu i zmiany portu USB, ale to nie pomogło. Odpowiedzi sugerowały użycie opcji "Connect under Reset" w ST Link Utility, co rozwiązało problem. Dodatkowo, użytkownik zauważył, że problem powraca przy podłączeniu wyświetlacza TFT 320QVT, co może być związane z niewłaściwym zasilaniem. Wskazano na konieczność odpowiedniego projektowania układów, aby unikać konfliktów w użyciu pinów SWD.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA