mrsajm0n napisał: Wiem, że nie wiesz. Tak jak bogaty nie wie co to bieda. Jakoś to się nie udaje wielu osobom.
Słabe porównanie... Nie udaje się np. takim osobom jak autor tematu w którym jesteśmy - zamiast instalatora w archiwum są pliki OpenOCD no i koniec... (teraz zacząłem podejrzewać, że autor tematu ściągnął paczkę ze źródłami...) Nie da się pójść dalej, może poszukać na stronie opisu, czy może google albo wyszukiwarka forum (w ostateczności pomyśleć)... Potem okazuje się, że po włączeniu Eclipse nie ma tam przycisku "automatycznie skonfiguruj mi taki projekt jak mi potrzebny" no i znów koniec, bo się nie da poszukać czy pomyśleć... Widząc jakie to straszne "problemy" ludzie napotykają z takim toolchainem można je wg. mnie podzielić na następujące kategorie, które obejmują 99% przypadków (z doświadczenia):
- najpopularniejsza - zaczynam z założeniem że to strasznie trudne, ewentualnie że Keil jest najlepszy, najgłupszy problem napotkany na drodze ogłaszam jako spektakularne fiasko, "gcc to dno" i kończę "przygodę" bez nawet 5s poświęconych na znalezienie rozwiązania
- zakładam że znajduje się w jaskini 1000m pod ziemią i przy pierwszym problemie od razu się poddaję, bez poszukania w google, w komentarzach lub na forum, zapytanie absolutnie nie wchodzi w grę (BTW - czy ja kiedyś komuś nie odpowiedziałem?)
Pozostały 1% przypadków to faktyczne problemy których rozwiązanie udaje się znaleźć na forum lub rozwiązać z pomocą choćby moją. W temacie o tym toolchainie czy w komentarzach pod artykułem jest opis rozwiązania 99% możliwych problemów. Nie pojawiają się w animowanych "balonikach" w Windowsie, trzeba poświęcić tą chwilę za pierwszym razem żeby to przeczytać (ewentualnie użyć google lub po prostu pomyśleć), niektórzy po prostu mają bardzo wygórowane oczekiwania i jeszcze uznają je za "podstawowe"...
No bo spójrzmy na sprawę realnie, biorąc za przykład ten wątek - jaki "kosmiczny" problem napotkał autor tego tematu? Jeśli dla kogoś samodzielna konfiguracja CZEGOKOLWIEK jest zbyt skomplikowana i musi być kreator (najlepiej z obrazkami), taki na max 5 kliknięć, to... ARM, elektronika, programowanie nie są dla każdego i tyle. Jeśli kogoś zadowala 32kB kodu albo ma zbędne 5000€ to proszę bardzo - można używać Keila. Jednak jeśli ktoś twierdzi, że używając Keila od razu jest cudownie to sorry - w tym programie jest tysiąc opcji i programy nie piszą się same, wiec...
4\/3!!