logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[STM32F4 Discovery] STM32F4 Discovery - brak wykrycia STLink po ponownej instalacji sterowników

P4wlut3K 04 Gru 2012 19:36 7284 7
REKLAMA
  • #1 11610549
    P4wlut3K
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Swego czasu po instalacji: st-link_v2_usbdriver, STM32 ST-LINK Utility_v2.3.0 oraz libusb-win32-bin-debug-1.2.6.0 mogłem za pomocą programu STM32 ST-LINK Utility połączyć się z płytką i m. in. przejrzeć zawartość pamięci. Po odstawieni zabawy z płytą i wróceniu do niej po kilku miesiącach ta sama próba w tym samym programami powoduje błąd: No STLink detected. Odinstalowałem wszystko i zainstalowałem jeszcze raz ale nie pomogło. Podobno trzeba odmontować wirtualne napędy. Zrobiłem to chociaż wcześniej działało i razem z nimi. Jak rozgryźć ten problem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 11611664
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    No to chyba widzisz, że masz zainstalowany zły, no nie? Przy jego usuwaniu jest taki checkbox do zaznaczenia, ewentualnie sterowniki musisz wybrać ręcznie, a nie automatycznie, bo wtedy Windows po prostu wybiera nowsze.

4\/3!!
  • REKLAMA
  • #5 11611770
    P4wlut3K
    Poziom 11  
    Odinstalowywałem już te sterowniki, zaznaczałem checkbox a gdy wypiąłem i wpiąłem płytkę to znów pojawił się w tym samym miejscu w menadżerze urządzeń.
  • #6 11611892
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    No to zainstaluj ręcznie poprawne - w paczkach z OpenOCD jest szczegółowy opis co trzeba klikać żeby zainstalować inny sterownik ręcznie.

No dobra, dziś jestem wyjątkowo uczynny, bo mam kiepski humor:

Cytat:
    DRIVER INSTALLATION

Start with plugging your JTAG adapter to an USB port. If no drivers were
    installed the install wizard will pop-up automatically. If ftd2xx drivers were
    installed earlier, you should invoke the wizard manually - open the Device
    Manager (Control Panel > System > Hardware > Device Manager), right click on the
    JTAG device (in "Universal Serial Bus controllers" group) and select Update
    Driver. During the installation don't use automatic methods (this may install
    wrong drivers) - use "Don't search. I will choose the driver to install" (fully
    manual mode) instead. Succesfully installed driver(s) will be displayed in the
    "libusb-win32 devices" group in the Device Manager.

Oczywiście ty akurat robisz trochę "na odwrót", ale idea jest identyczna.

4\/3!!
  • #7 11616037
    blue_17
    Poziom 32  
    Ocena: 472
    Jeśli nie chce się instalować w systemie i nie znajduje go należy przejść do menadżera urządzeń znaleźć nieznane urządzenie wybrać właściwości i dać aby ponownie spróbował zainstalować urządzenie.

lub odinstalować urządzenie nie usuwając sterowników i potem kliknąć w ikonę z lupką aby wyszukało sprzęt

Oczywiście jeśli zainstalowaliśmy Utility

Pozdrawiam
  • #8 11616395
    P4wlut3K
    Poziom 11  
    Temat rozwiązany. Jestem tylko ciekawy dlaczego po kilku miesiącach nie używania po prostu to przestało działać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem wykrycia programatora STLink po ponownej instalacji sterowników. Po zainstalowaniu sterowników st-link_v2_usbdriver, STM32 ST-LINK Utility oraz libusb-win32-bin-debug, program nie wykrywał urządzenia. Użytkownik próbował odinstalować i ponownie zainstalować sterowniki, jednak problem pozostał. Uczestnicy dyskusji sugerowali, aby zainstalować właściwe sterowniki ręcznie oraz sprawdzić menedżera urządzeń w celu ponownej instalacji. Ostatecznie użytkownik rozwiązał problem, ale był ciekaw, dlaczego po dłuższym czasie nieużywania urządzenie przestało działać.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA