logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Civic V 1.5 d15b7 - problem z instalacją gazową Bingo S4 i obrotomierzem

wuPiotrek 22 Kwi 2014 17:49 1455 2
REKLAMA
  • #1 13533043
    wuPiotrek
    Poziom 10  
    Witam

Posiadam honde Civic V 1.5 d15b7 z instalacja gazowa II generacji z komputerem bingo s4. Otuz mam ostatnio problem z praca silnika. Pewnego razu zgasł i nie chciał już odpalic. Przy zapłonie gazownik przeciął żółto zielony przewód i od strony wiązki podłączył brązowy przewód ze sterownika gazu który odpowiada chyba za odczyt predkosci wału. (na schemacie oznaczony jako RPM, podlaczyc do czujnika halla/masy cewki) Auto tak działało wszystko było ok ale teraz po remoncie silnika są jakies problemy. Wszystko zostalo zlozone dobrze elektryka podpięta tak jak trzeba.

Złączyłem spowrotem tez przewód z zapłonu jak w orginale i silnik pracuje lecz obrotomierz szwankuje, potrafi zgasnąć lub nie chcieć odpalić. Na tym żółto zielonym kablu od strony zapłonu jest napięcie 12V. Z tego brązowego z centralki natomiast żadne napięcie nie wychodzi. Czyli jak dam napięcie na ten zolto zielony przewod w strone wiązki auto pracuje.

Pytanie teraz, czy centralka powinna tym żółto zielonym przewodem dawać napięcie 12V czy służy on tylko do odczytu obrotów silnika? Czy może mam uszkodzone coś w tym zapłonie i na tym przewodzie (żółty z zielonym paskiem) ktory wychodzi z zapłonu nie powinno być napięcia? Moze ktos ma honde z gazem i mógł by to sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #2 13533660
    diablo23248
    Poziom 28  
    Ocena: 613
    Zacząłbym od sprawdzenia wszystkich połączeń masowych.
  • #3 13533928
    wuPiotrek
    Poziom 10  
    gaz podpiety jest pod akumulator, komputer ma dobra mase, silnik tak samo. na co jeszcze patrzec?
REKLAMA