Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Honda Civic 1.5 - instalacja gazowa 2 gen

wuPiotrek 22 Apr 2014 17:49 1203 2
  • #1
    wuPiotrek
    Level 10  
    Witam

    Posiadam honde Civic V 1.5 d15b7 z instalacja gazowa II generacji z komputerem bingo s4. Otuz mam ostatnio problem z praca silnika. Pewnego razu zgasł i nie chciał już odpalic. Przy zapłonie gazownik przeciął żółto zielony przewód i od strony wiązki podłączył brązowy przewód ze sterownika gazu który odpowiada chyba za odczyt predkosci wału. (na schemacie oznaczony jako RPM, podlaczyc do czujnika halla/masy cewki) Auto tak działało wszystko było ok ale teraz po remoncie silnika są jakies problemy. Wszystko zostalo zlozone dobrze elektryka podpięta tak jak trzeba.

    Złączyłem spowrotem tez przewód z zapłonu jak w orginale i silnik pracuje lecz obrotomierz szwankuje, potrafi zgasnąć lub nie chcieć odpalić. Na tym żółto zielonym kablu od strony zapłonu jest napięcie 12V. Z tego brązowego z centralki natomiast żadne napięcie nie wychodzi. Czyli jak dam napięcie na ten zolto zielony przewod w strone wiązki auto pracuje.

    Pytanie teraz, czy centralka powinna tym żółto zielonym przewodem dawać napięcie 12V czy służy on tylko do odczytu obrotów silnika? Czy może mam uszkodzone coś w tym zapłonie i na tym przewodzie (żółty z zielonym paskiem) ktory wychodzi z zapłonu nie powinno być napięcia? Moze ktos ma honde z gazem i mógł by to sprawdzić.
  • #2
    diablo23248
    Level 28  
    Zacząłbym od sprawdzenia wszystkich połączeń masowych.
  • #3
    wuPiotrek
    Level 10  
    gaz podpiety jest pod akumulator, komputer ma dobra mase, silnik tak samo. na co jeszcze patrzec?