logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Civic 1.6 16V - Check Engine na gazie, problem z emulacją sondy lambda

slaawek77 09 Paź 2006 18:58 2819 8
REKLAMA
  • #1 3100926
    slaawek77
    Poziom 11  
    Witam.
    W moim aucie (Honda Civic 1,6 16v 125HP wielopunktowy wtrysk) zamontowałem instalację gazową II generacji (Bingo S4).
    Niestety podczas jazdy (tylko na gazie) z ta samą prędkością (zawsze w trasie) zapala się check ( układ paliwa lub jego obwód).
    Gazownicy nie mogą sobie poradzić z prawidłowym ustawieniem komputera (emulacji sondy).
    Mam uniwersalną sondę- czy może być ona przyczyną błędu?
    W starej sondzie uszkodzeniu uległa grzałka- myślę aby założyć ja na próbę, ale jak obejść grzałkę aby komp nie wywalił od niej błędu?
    Czy z uszkodzoną grzałką spali mi więcej?
    będę wdzięczny za odpowiedź na jakiekolwiek pytanie- po prostu już nie wiem do kogo się udać po pomoc- wszyscy rozkładają ręcę.
    Pozdrawiam.
    Sławek
  • REKLAMA
  • #2 3101451
    piotriix
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    najpierw sprawdz co to jest emulacja. a jak juz sprawdzisz to uwierzysz mi ze to wina zle ustawionej emulacji a nie sondy itd. ps sonda wywalala by ci check i na benzynie
  • REKLAMA
  • #3 3105181
    gazer11
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    w niektorych autkach (nie powiem czy akurat ten model hhondy tez) wycina sie kontrolke check a emulacje sie ustawia tak jak zalecaja dane. to ze sonda jest uniwersalna to nie oznacza ze jest zla, musi tylko pracowac w odpowidnim zakresie i miec te same parametry jak fabryczna np od od 0 do 1 volta
    jesli grzalka byla uszkodzona to auto moglo wiecej palic bo sonda stygła
    pozdrawiam
  • #4 3105215
    tkaczyk ireneusz
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Przecież widać sąde czy chodzi też na bęzynie jeśli pdłączysz się do gazu
  • REKLAMA
  • #5 3107428
    slaawek77
    Poziom 11  
    Piotriix- wiem co to jest emulacja (pisałem że nie można ustawić odpowiednich parametrów emulacji), a sonda pracuje w innym zakresie na gazie niż na benzynie, więc nie jest pewne że na benie też by wywalił check.

Gazer11- odłączenie lampki jest półśrodkiem- pomimo tego że nie świeci to komputer i tak przechodzi w tryb awaryjny.

Tkaczyk ireneusz- na oscyloskopie sonda chodzi prawidłowo, ale nie mam mozliwości sprawdzić tego podczas jazdy (wtedy zapala się check), mozliwe że przy obciążeniu coś się z nią dzieje.

Czekam na sondę oryginalną, jak założę, to napiszę czy coś się zmieniło.
    Pozdrawiam.
  • #6 3107886
    piotriix
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    no to nic prostrzego jak wypiac emulator zrobic jak bylo przed zalozeniem lpg i dopiero sprawdzic co sie z nia dzieje i czy wywala check

Dodano po 3 [minuty]:

a z zalozenia emulator ma pracowac tylko na lpg wiec jak jezdzisz na benzynie sonda pokazuje faktyczna prace .wiec jezeli jest emulacja podpieta prawidlowo to przy uszkodzonej sadze powinno wywalic check
  • #7 3108074
    rumun-r32
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    cze
    problem w twojej hondzie polega na tym ze niemasz założonego emulatora na wtryskiwacze to jest takie małe urzadzenie które rozcina wtryski na gazie a robi to w ten sposob ze stawia taki opór zeby komputer nie mogł otworzyć wtrysku ale zeby miał połaczenie z wtryskiem. Jeżeli nie bedziesz miał tego emulatora to nic ci nie pomoże. a jezeli sonda pracuje na benzynie w zakresie od 0 do 1V to jest dobra na gazie inaczej nie bedzie pracować a grzałka sondy słóży do szbkiego rozgrzania sondy lambda np na zimnym silniku lub nawet na letnim bo wiadomo ze sonda pracuje od okreslonej temp. to niema nic wspólnego z ta glupia lampka chec! bez tej grzałki to nie bedzie Ci pracował sinik w pełnym zakresie zaraz po odpaleniu po prostu jak odpalasz i odrazu jeden i jedziesz! dopiero po upłynieciu np 20s bedziesz miał cała moc bo okolo 20s nagrzewa sie sonda. no i jescze jedna sprawa musza Ci ustawić w tym komputerku od gazu prawidłowa emulacje sondy lambda np ,,prostokątna" lub ,, do masy" juz nie pamiętam jak tam ma być. mam nadzieje ze moja rada sie przyda. pozdro:)
  • REKLAMA
  • #8 3110151
    slaawek77
    Poziom 11  
    Rumun-r32- w bingo S4 jest wbudowany emulator wtryskiwaczy, i mam go podłączonego- więc pozostaje tylko sonda.
  • #9 3159390
    slaawek77
    Poziom 11  
    I po problemie- przyczyną była UNIWERSALNA SONDA!! Po wymianie na oryginał checka nie ma.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Hondzie Civic 1.6 16V z instalacją gazową II generacji Bingo S4 pojawiał się błąd check engine podczas jazdy na gazie, związany z emulacją sondy lambda. Problemem okazała się uniwersalna sonda lambda, która pracowała w innym zakresie napięć niż oryginalna, co powodowało błędy komputera silnika. Uszkodzona grzałka sondy wpływa na jej szybkie nagrzewanie i może zwiększać zużycie paliwa, jednak nie jest bezpośrednią przyczyną błędu check engine. Emulator wtryskiwaczy w instalacji Bingo S4 był prawidłowo podłączony, a problem wynikał z nieodpowiedniej sondy. Po wymianie na oryginalną sondę lambda check engine przestał się pojawiać. Emulacja sondy musi być ustawiona zgodnie z parametrami fabrycznymi, a sonda powinna pracować w zakresie napięć od 0 do 1 V, aby poprawnie współpracować z komputerem silnika na gazie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA