logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa linia 100V w instalacjach elektroakustycznych?

batonx 11 Kwi 2005 19:09 4021 7
  • #1 1396367
    batonx
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Czy można jakoś po krótce wyłumaczyć o co chodzi w lini 100V, która wykorzystywana jest w instalacjach elektroakustycznych. Może znacie strony, bądź posiadacie w postaci elektronicznej materiały na ten temat. Z tego co się orientuje to ma coś wspólnego z napięciem znamionowym wzmacniacza(100V), który zasila linię. Dziękuję za wszelką pomoc.
  • #2 1396556
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    System składa się ze wzmacniacza(100V...) i systemu głośniczków z transformatorami obniżającymi napięcie do odpowiedniej/żądanej wartości. Służy to zmniejszeniu strat (proporcjonalnych do kwadratu natężenia prądu) na przewodach, przy przesyłaniu sygnału na większe odległości. Ponadto niekiedy umożliwia dzielenie lokalu typu szkoła na sekcje i przesyłanie komunikatów tylko tam, gdzie to konieczne.
    Użyj guziczka 'Szukaj' pod hasłem radiowęzeł.
  • #4 1396633
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 138
    Ja chciałem się podczepić pod temat. Jak można regulować głośność na linii 100V. U mnie w szkole w radiowęźle każde piętro ma osobny włącznik, ale piętra grają nierówno. Chciałem mieć możliwość regulacji głośności każdego z pięter. Chciałbym to zrobić jak najniższym kosztem.
    Co może być powodem tego nierównego grania?
  • #5 1397203
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1397694
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Straty związane z rezystancją , sa proporcjonalne do kwadratu natężenia prądu (ciepło Joula-Lenza). Uzycie linii 100V lub innej, umozliwia posyłanie sygnału elektroakustycznego na duże odległości przy uzyciu byle jakich przewodów - dobre rozwiązanie dla kościołów, szkół, biurowców.

Przy czym, nie trzeba się martwić tym, ze spalimy wyjście wzmacniacza podłaczając większą ilośc głośników. Transformator wyjściowy transformuje nie tylko prąd i napięcie, ale również impedancję. Toteż możemy instalować kolumny o nietypowych ilościach głośnikow połaczonych równoleglew pace 3...5...10 - normalnie balibyśmy się o impedancję (dla 10 sztuk - byłoby to na przykład 1 Ohm) a tu całe niebezpieczeństwo wyrównuje nam transformator. W dodatku w jednym pomieszceniu możemy mieszać małe kolumny z duzymi, na tych samych przetwornikach.

prócz 100V istnieją równiez inne standardy, ale na pewno coś znajdziesz na www.google.com - jesli chodzi chociazby o ofertę takich urzadzeń.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #7 1397767
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    batonx napisał:
    Czy można jakoś po krótce wyłumaczyć o co chodzi w lini 100V, która wykorzystywana jest w instalacjach elektroakustycznych. Może znacie strony, bądź posiadacie w postaci elektronicznej materiały na ten temat. Z tego co się orientuje to ma coś wspólnego z napięciem znamionowym wzmacniacza(100V), który zasila linię. Dziękuję za wszelką pomoc.

Witam.
    Zapraszam do odwiedzenia strony:
    http://www.dexon.pl/teoria/technika100v/teoria.htm
    Jest tam trochę teorii na temat nagłośnienia 100V.
    Pozdrawiam.
  • #8 7809117
    kloss8
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    czy mozna w jakis sposob polaczyc koncowke mocy nie majac transformatora 100v
    mam instalacje na stadionie i potrzebuje transformatora duzej mocy min 600w ale mam prorblem by zdobyc cos takiego a stare konce juz nie daja sobie rady czasem i myslalem o zastosowaniu normalnej koncowki ale trafa nie ma

Podsumowanie tematu

✨ Linia 100V w instalacjach elektroakustycznych to system nagłośnieniowy wykorzystujący wzmacniacz o napięciu znamionowym 100V oraz głośniki wyposażone w transformatory obniżające napięcie do odpowiednich wartości. Takie rozwiązanie minimalizuje straty mocy na przewodach, które są proporcjonalne do kwadratu natężenia prądu, co umożliwia przesyłanie sygnału na duże odległości przy użyciu standardowych przewodów. Transformator wyjściowy wzmacniacza dopasowuje impedancję, co pozwala na równoległe podłączenie wielu głośników o różnej mocy i impedancji bez ryzyka uszkodzenia wzmacniacza. Głośniki często posiadają różne odczepy mocy (np. 2,5W, 5W, 10W), co umożliwia dostosowanie głośności i mocy do wymagań nagłośnienia danego pomieszczenia lub strefy. W przypadku instalacji wielostrefowych (np. w szkołach) możliwe jest niezależne sterowanie głośnością na poszczególnych piętrach lub sekcjach. Problemy z nierównomiernym nagłośnieniem mogą wynikać z nieodpowiedniego doboru mocy głośników względem wzmacniacza lub braku regulacji mocy na transformatorach głośnikowych. W sieciach 100V stosuje się transformatory o różnych mocach, a modernizacja instalacji może polegać na dostosowaniu mocy głośników do wzmacniacza. W sieciach elektroakustycznych 100V stosuje się standardy umożliwiające łatwą rozbudowę i elastyczne zarządzanie nagłośnieniem w dużych obiektach takich jak szkoły, kościoły czy biurowce. Dodatkowo, dostępne są materiały teoretyczne online, np. na stronie dexon.pl, które szczegółowo omawiają technikę 100V. W przypadku braku transformatora 100V i konieczności zastosowania końcówki mocy o dużej mocy (np. 600W) pojawiają się trudności z doborem odpowiednich urządzeń, co wymaga specjalistycznych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA