Mam do nagłośnienia lokal składający się z kilku pomieszczeń. Instalacja głośnikowa jest już wykonana - moim zadaniem jest dobór i instalacja wzmacniacza oraz podłączenie do odtwarzacza.
Okablowanie wygląda następująco - jest 5 kanałów:
1. 4 głośniki
2. 3 głośniki
3. 2 głośniki
4. 2 głośniki
5. 2 lub 3 głośniki
pierwsze dwa kanały (łącznie 7 głośników) nagłaśniają jedno pomieszczenie. Pozostałe kanały nagłaśniają osobne pomieszczenia.
Głośniki w instalacji to Monacor EDL-10 przystosowane do linii 100V. W specyfikacj podane są tylko gabaryty, pasmo i moc, przy czym moc podana jest następująco:
Power Rating: 10/6/4/2W RMS - czy ktoś wie co to znaczy?
Kolejne pytanie: jaki wzmacniacz zastosować do tej instalacji? Na mój gust to powinno wyglądać tak:
1. Pierwsze dwa kanały można połączyć (nagłaśniają to samo pomieszczenie). Uzyskujemy wtedy 4 kanały
2. Każdy kanał powinien mieć osobną regulację głośności
3. Dobrze by było, gdyby wzmacniacz miał wbudowany tuner radiowy
4. Wzmacniacz powinien mieć dwa przełączane lub miksowane wejścia liniowe
Jaki wzmacniacz polecacie? Istotnym kryterium jest jego dostępność w Polsce. Czy macie jakieś sugestie odnośnie wykonania instalacji?
Okablowanie wygląda następująco - jest 5 kanałów:
1. 4 głośniki
2. 3 głośniki
3. 2 głośniki
4. 2 głośniki
5. 2 lub 3 głośniki
pierwsze dwa kanały (łącznie 7 głośników) nagłaśniają jedno pomieszczenie. Pozostałe kanały nagłaśniają osobne pomieszczenia.
Głośniki w instalacji to Monacor EDL-10 przystosowane do linii 100V. W specyfikacj podane są tylko gabaryty, pasmo i moc, przy czym moc podana jest następująco:
Power Rating: 10/6/4/2W RMS - czy ktoś wie co to znaczy?
Kolejne pytanie: jaki wzmacniacz zastosować do tej instalacji? Na mój gust to powinno wyglądać tak:
1. Pierwsze dwa kanały można połączyć (nagłaśniają to samo pomieszczenie). Uzyskujemy wtedy 4 kanały
2. Każdy kanał powinien mieć osobną regulację głośności
3. Dobrze by było, gdyby wzmacniacz miał wbudowany tuner radiowy
4. Wzmacniacz powinien mieć dwa przełączane lub miksowane wejścia liniowe
Jaki wzmacniacz polecacie? Istotnym kryterium jest jego dostępność w Polsce. Czy macie jakieś sugestie odnośnie wykonania instalacji?