logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór wzmacniacza do Monacor EDL-10 w instalacji 100V, 4 kanały, tuner radiowy

h-doc 27 Wrz 2003 18:37 4779 7
REKLAMA
  • #1 340950
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Mam do nagłośnienia lokal składający się z kilku pomieszczeń. Instalacja głośnikowa jest już wykonana - moim zadaniem jest dobór i instalacja wzmacniacza oraz podłączenie do odtwarzacza.
    Okablowanie wygląda następująco - jest 5 kanałów:
    1. 4 głośniki
    2. 3 głośniki
    3. 2 głośniki
    4. 2 głośniki
    5. 2 lub 3 głośniki

pierwsze dwa kanały (łącznie 7 głośników) nagłaśniają jedno pomieszczenie. Pozostałe kanały nagłaśniają osobne pomieszczenia.

Głośniki w instalacji to Monacor EDL-10 przystosowane do linii 100V. W specyfikacj podane są tylko gabaryty, pasmo i moc, przy czym moc podana jest następująco:
    Power Rating: 10/6/4/2W RMS - czy ktoś wie co to znaczy?

Kolejne pytanie: jaki wzmacniacz zastosować do tej instalacji? Na mój gust to powinno wyglądać tak:
    1. Pierwsze dwa kanały można połączyć (nagłaśniają to samo pomieszczenie). Uzyskujemy wtedy 4 kanały
    2. Każdy kanał powinien mieć osobną regulację głośności
    3. Dobrze by było, gdyby wzmacniacz miał wbudowany tuner radiowy
    4. Wzmacniacz powinien mieć dwa przełączane lub miksowane wejścia liniowe

Jaki wzmacniacz polecacie? Istotnym kryterium jest jego dostępność w Polsce. Czy macie jakieś sugestie odnośnie wykonania instalacji?
  • REKLAMA
  • #2 341005
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Możesz stosować z tych starszych sprzętów Forte 101, albo lampowe BISy czy Radiolę ZR100 (ma wbudowane radio)- było tego jeszcze od groma :) Na nowych się nie znam, ale było coś takiego jak powermixer GRAN, który ma wyjście 100V Nie wiem czy jeszcze robią.

10/6/4/2W- transformator głośnikowy ma odczepy pozwalające na regulację mocy (a więc i głośności) poprzez przyłączenie linii do odpowiednich odczepów. Można stosować np. przełącznik obrotowy, tak jak to było w starych kołchoźnikach.

Jeśli chodzi o kanały to trzeba niestety kilka wzmacniaczy lub wzmacniacz wielostrefowy.

Ja mam w domu radiowęzeł, i rozwiązałem to następująco:
    -w każdym z 3 pokoi i docelowo w kuchni po 1 głośniku z regulacją głośności
    -użyłem linii 30V
    -wzmacniacz własnej konstrukcji, moc około 100W na czterech KD502, jednostrefowy
    -konsoleta też własnej roboty, 8kanałowy moduł miksera z kitu NE097, do tego 2 przedwzmacniacze mikrofonowe, 1 gramofonowy i 1 korekcyjny oraz wzmacniacz słuchawkowy- wszystko oprócz miksera jest na lampach i gra bardzo fajnie
    -kupione za psie pieniądze w komisie RTV i naprawione przeze mnie :))magnetofon Fisher CR-140C, tuner AS206S Faust oraz gramofon G620 Fryderyk, a także odtwarzacz CD własnej roboty, do tego jeszcze planuję kupić korektor FS042
  • REKLAMA
  • #3 341038
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Z tego co piszesz wynika że chcesz wykonać instalację 100V.Głośniki które opisujesz to głośnki sufitowe do takich właśnie instalacjii.Dlatego też powinny one posiadać trafa.Każde trafo będzie miało odczepy po stronie pierwotnej i w zależności gdzie się podłączysz będzie 10/6/4/2W RMS (to o czym pisałeś).Jeśli chodzi o wzmacniacze i osprzęt do tego typu nagłośnienia polecam firmę Dexon (nie jest to szczyt w tej dziedzinie ale za to przyzwoite ceny).Na stronie http://www.dexon.pl/index1.htm znajdziesz osprzęt do lini 100V.Z tego co wiem firma ta jest dość uczciwa i z przesłaniem sprzętu nie będzie problemu.Warte uwagi są tam centrale nagłośnieniowe czyli wzmacniacz z małym mikserem i otworem w który w zależności od widzi mi się wsadzić możesz moduł radia ,CD czy magnetofonu (moduły do dostania także w Dexonie).Firma ta sprzedaje także wszelkiego rodzaju duperele niezbędne do instalacjii 100V.Między innymi znajdziesz regulator głośności w postaci modułu do montażu w standartowych puszkach instalacyjnych (takich jak do gniazd elektrycznych).Regulatory takie możesz zamontować osobno dla każdej sali i w ten sposób wpływać na głośności poszczególnych grup głośników.
    P.S.
    Jeśli nie jest to bardzo palący temat polecam Ci zamówienie katalogu w firmie Dexon (wysyłają go za darmo po wypełnieniu małej ankiety) i spokojne zastanowienie się nad tym co kupić trzymając go w ręce.Wydaje mi się że katalog na papierze daje możliwość głębszego zapoznania się z ofertą firmy.
  • #4 341136
    h-doc
    Poziom 27  
    Paweł.ko - dzięki za namiary na firmę Dexon. Mają całkiem niezłą ofertę. Jeszcze nie przebrnąłem przez cały katalog, ale widzę, że oferują końcówki nie mniejsze niż 250W a ja aż tyle nie potrzebuję. No i ceny też takie sobie... Jeśli tylko mój zleceniodawca nie będzie kręcić nosem na ceny, to może się na nich zdecyduję.
  • #5 341145
    SG1
    Poziom 2  
    Głośniki już masz, w doborze pozostałego sprzetu i doractwo polecam już wspomniany www.gran.net.pl, DEXON, www.monacor.pl.
    Napewno są jeszcze inne firmy.
    Tyle co wiem Dexon i Monacor to dystrybutorzy (ceny ?) a Gran to producent.
    [/url]
  • REKLAMA
  • #6 342616
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Przy takiej instalacji zawsze warto dać wzmacniacz o mocy większej niż suma mocy głośników - głośniki są dopasowywane napięciowo, głośniej i tak nie zagrają, a zawsze jest możliwosć rozbudowy instalacji. Jeśli chodzi o oddzielną regulację głośnosci w pomieszczeniach to na pewno taniej dać w pomieszczeniu regulator głośności, wzmacniacz wielokanałowy w tak małej instalacji to duży i nieuzasadniony wydatek - końcówki w kanałach i tak mają najczęściej 50 - 100 W.
  • #7 343365
    Bogdan Szczygieł
    Poziom 12  
    Jeżeli interesuje cię temat sprzętu do nagłośnień 100v, to proponuję abyś zapoznał się z ofertą Spółdzielni Pracy "Elektronika " z Legionowa, która produkuje bardzo dobre wzmacniacze do tego typu nagłośnień.Zajrzyj na stronę ; www.elektronika-legionowo.com.pl. Pozdarawiam.
  • REKLAMA
  • #8 343949
    h-doc
    Poziom 27  
    dzięki wszystkim!
    Od Monacoru dostałem fajny katalog - ale mają wg mnie mały wybór. Dexon i Gran mnie nie zachwyciły a ta firma z Legionowa ma faktycznie całkiem ciekawą ofertę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru wzmacniacza do instalacji nagłośnieniowej 100V z głośnikami Monacor EDL-10 rozmieszczonymi na 5 kanałach, z których dwa pierwsze można połączyć, tworząc 4 kanały z osobną regulacją głośności. Wyjaśniono, że podane moce 10/6/4/2W RMS dotyczą odczepów transformatora głośnikowego umożliwiających regulację mocy i głośności poprzez wybór odpowiedniego odczepu. Zalecane jest stosowanie wzmacniaczy wielostrefowych lub kilku wzmacniaczy, a osobna regulacja głośności w pomieszczeniach może być realizowana taniej przez lokalne regulatory głośności. Wskazano na firmy oferujące sprzęt do instalacji 100V, takie jak Dexon (wzmacniacze z modułami radiowymi, regulatory głośności), Gran (producent powermixerów z wyjściem 100V), Monacor (dystrybutor głośników i sprzętu) oraz Spółdzielnię Pracy "Elektronika" z Legionowa, która produkuje wzmacniacze dedykowane do nagłośnień 100V. Zwrócono uwagę, że wzmacniacz powinien mieć moc większą niż suma mocy głośników, co pozwala na ewentualną rozbudowę instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA