logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać polaryzację głośników Pioneer 40W 4-Ohm bez instrukcji?

Masza 11 Kwi 2005 20:12 6093 10
REKLAMA
  • #1 1396606
    Masza
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam!
    Posiadam Glosniki samochodowe Pioneer 40W, 4-Ohm i nie wiem gdzie jest plus i gdzie minus :)

Niestety nie posiadam do nich instrukcji, a na odwrocie glosnika nie jest to opisane.
    Znajdują się wyprowadzenia z których jedna blaszka jest szersza od drugiej. Czy mam rozumieć ze ta szersza blaszka jest plusem ???

Na forum wyczytalem że należy to sprawdzic baterią 1,5V, (kierunek wypychu glosnika) niestety po podlączeniu takeij baterii nic kompletnie się nie dzieje..czy moge to sprawdzić mocniejsza 4,5 luib 9V ???

W odsluchu wydaje mi się, ze mam jakby za mało niskich tonów...mimo ze w radiu ustawie je na maxa...to jest ich jakos jakby za mało...

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam !!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1396755
    bialy160
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    waski to minus szeroki to plus to standard w Pioneer
  • REKLAMA
  • #3 1396777
    Masza
    Poziom 12  
    dzieki a jezeli chodzi o test za pomoca baterii ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1396996
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Bateria 1.5V (świeża) powinna wychylić membranę o kilka milimetrów i jednoczesnie głośnik powinien głośno puknąć.
    Jeśli słychać tylko cienki trzask, to głośnik jest popsuty - przypalony, cewka zatarta w szczelinie (albo całkiem spalony basowy,
    jeśli to zestaw dwudrożny) - no i jak zresztą napisałeś, nie będzie odtwarzać basów.
    Wmak
  • #5 1397059
    Masza
    Poziom 12  
    znaczy sie on odtwarza basy...ale jakos tak...ich jest malo...
    w moim odczuciu...mimo ze ustawie na maxa.., czyli +10dB i wlacze Xplod.

gdzies tutaj cos czytalem o tym, ze wystarczy ze jeden glosnik jest zle podlaczony i skutkuje to mniejszym basem. Przesuniecie w fazie czy jakos...

radyjko mam sony cdx-s2200 coprawda ma ono 2x50W wiec glosniej to nie moge robić bo spale glosniki.....nigdy nie zglasnialem powyzej 20 (a to nie jest wcale glosno):)
  • Pomocny post
    #6 1397706
    robreg
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Masza napisał:
    znaczy się on odtwarza basy...ale jakos tak...ich jest malo...

Najprościej jest zrobić tak, by zamienić w jednym z głośników (koniecznie TYLKO w jednym) na moment podłączenie przewodów podczas odtwarzania zwykłej muzyki (przeciętnie sprawne ucho wyłapie różnicę od razu) - jeśli się bas pojawi to głośniki były podłączone w przeciwfazie i basy się znosiły (rozwiązaniem jest zmiana podłączenia przewodów w jednym z głośników na stałe), jeśli zaś basu jest jeszcze mniej, to znaczy, że masz dobrze podłączone, lecz niestety kiepsko zabudowane głośniki.

Głośniki by ładnie odtwarzały bas muszą mieć po pierwsze bardzo szczelnie odizolowane od siebie obie strony membrany (szczelne przyleganie głośnika do płaszczyzny montażu), a po drugie przydałoby im się jakaś objętość po ich "tylnej" stronie by ładnie bas brzmiał.
  • #7 1402030
    Masza
    Poziom 12  
    tak sobie grzebalem w tych podlaczeniach i co mnie zdziwilo.
    Okazalo sie ze mialem tylne glosniki odwrotnie podlaczone. Odwrocilem oba (zamienilem plus i minus) i ladnie basy zaczely grac.

ale jeszcze jedno co mnei bardzo zdziwilo...Czy glosniki tylne zaleza w jakis sposob od przednich ?? Wystarczy ze przednie podlaczylem odwrotnie i z tylnych mi zginely basy...i musialem znowu odwracac polaryzacje tylnych aby basy byly slyszalne...dlaczego???
    Jak to mozliwe??? To jest ta cala przeciwfaza???
    Myslalem ze to chodzi o glosniki (lewy/prawy).

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1402123
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Obrazowo tak bym napisał:
    jeśli głośniki są " w fazie", to membrany przy basach poruszają się w tę samą stronę - ciśnienia od każdego głośnika sumują się w Twoim uchu.
    Jeśli są "w przeciwfazie", to gdy jedna membrana wychyla sie do przodu inna jest wciągana, więc powietrze jest "przepompowywane" z jednego do drugiego głośnika a do ucha niewiele trafia - nie ma ciśnienia, słabiej słyszysz.
    Efekt jest tym mocniejszy, im niższa częstotliwość, bo przy wyższych częstotliwościach, gdy długość fali dźwiękowej jest porównywalna z rozmiarami pomieszczenia, gubi się różnica głośności a za to trudno jest zlokalizować pozorne źródło dżwięku.
    Gdu masz w domu prawidłowo ustawione kolumny i siedzisz pośrodku to słyszysz np jakieś instrumenty z lewej, inne z prawej a wokalistę zwykle pośrodku ściany (najlepiej oczy zamknąć) - "widzisz" całą orkiestrę.
    Gdy głośniki będą źle sfazowane, wokalista ze środka ucieknie nie wiadomo gdzie - gdzieś z tyłu z boku, nie można zlokalizować instrumentów na scenie.
    Można mieć uczucie, że muzyka "szczypie w uszy".
    W aucie trudno o prawidłową lokalizację źródłą dźwięku, bo tylko "trzeci z tyłu" pasażer siedzi pośrodku, ale basy powinny się sumować - wtedy najlepiej słychać całą muzykę, nie tylko basy.
    Wmak
  • #9 1403333
    Masza
    Poziom 12  
    mnie to tylko dziwi dlaczego gdy zamienilem polaryzacje z przodu to zniknal caly bas...a ponowna zmiana polaryzacji z tylu go prywrocila...dlczego przod ma wplyw na tyl...ale roznica ( w odsluchu) jest bardzo duza...

widocznie jest tak jak piszesz, ze przednie glosniki "wypychaja" a tylne "wciagaja"...
    dziwi mnie tylko to ze jak zameinilem oba i teoretycznie obie niby "wciagają" to bass jest lepszy..
    po poprstu bass jest lepszy nawet wtedy, gdy glosniki sa spolaryzowane odwrotnie.

Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiales najlepiej jak to wytlumacze jak to sprawdzalem:

1. Pomierzylem miernikiem gdzie idzie plus i minus do tylnych glosnikow oraz przednich.
    2. Popodlaczalem je wg. instrukcji plus do plusa minus do minusa...
    Wydaje mi sie, ze jest jakos malo basów.
    3. Zamienilem polaryzacje z tylu (tylko tylnie) i bass bombie az sie wsyztsko trzęsie.
    4. Oki stwierdizlem ze skoro to pomoglo, to przednie tez zamienie i oba beda rowno.
    Po zmianie polaryzacji glosnikow przednich, bass zniknał...
    5. Zrobilem eksperyment i jeszcze raz odwrocilem tylko tylnią polaryzacje...bass wrocił....zglupialem :)))

pozdrawiam !
  • Pomocny post
    #10 1404341
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Nie, to normalne zjawisko; oznaczenia + i - są umowne, a dla muzyki bez znaczenia, bo tam jest prąd przemienny (zamienia się + z - setki i tysiące razy na sekundę). Chodzi tylko o to, by bez słuchania podłączyc głośniki i wiadomo było jaki efekt się osiągnie.
    Lewy i prawy głośnik zawsze łączy się w fazie (jednakowo). Natomiast w samochodach przód a tył zazwyczaj podłancza się w przeciwnej fazie(niektóre modele radioodtwarzaczy nawet tak wyprowadzają złącza). Ale nie zawsze- trzeba posłuchać. Jest tak min. dltego, że jest różna odległość między tylnymi a słuchaczem a przednimi głośnikami oraz ich położenie w ogóle. Poprawiając bas dla kierowcy, siedzący z tyłu odbiorą tą zmianę jako pogorszenie efektu.
  • #11 1981574
    Masza
    Poziom 12  
    dzieki za odp. EOT :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Polaryzacja głośników Pioneer 40W 4-Ohm bez instrukcji może być rozpoznana po szerokości blaszek przy wyprowadzeniach – w standardzie Pioneer szersza blaszka oznacza plus, węższa minus. Test baterią 1,5V powinien powodować wychylenie membrany i charakterystyczny dźwięk puknięcia; brak reakcji może wskazywać na uszkodzenie cewki. Niewłaściwa polaryzacja jednego z głośników powoduje znoszenie basów z powodu przeciwfazowego działania membran, co skutkuje osłabieniem niskich tonów. Najprostszy test to chwilowa zamiana przewodów w jednym głośniku podczas odtwarzania muzyki – poprawa basów oznacza konieczność stałej zmiany polaryzacji. W samochodowych zestawach audio polaryzacja przednich i tylnych głośników może wpływać na odbiór basów, gdyż różnice fazowe między nimi powodują sumowanie lub znoszenie ciśnienia akustycznego. W praktyce przednie i tylne głośniki często są podłączane w przeciwfazie, co wynika z ich rozmieszczenia i odległości od słuchacza. Poprawne zamontowanie głośników, szczelne przyleganie do powierzchni montażowej oraz odpowiednia objętość obudowy są kluczowe dla prawidłowego odtwarzania basów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA