logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer VSX-D901S - Specyfikacja, kolumny, przeróbka na 230V, opinie

nikukiller 24 Kwi 2014 11:11 3393 4
REKLAMA
  • #1 13538048
    nikukiller
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich forumowiczów :) jestem tutaj od lat aczkolwiek postanowiłem założyć teraz temat, mianowicie:

Zakupiłem jakiś czas temu amplituner Pioneer VSX-D901S
    I najśmieszniejsze jest to, że nic o nim nie wiem!
    W internecie praktycznie nic nie mogę o nim znaleźć, nawet instrukcji, nie wiem ile ma dokładnie wat, czy to dobry amplituner, jakie kolumny do niego (bo teraz jest podłączony pod prawdziwy chłam) no i czy da się przerobić trafa na 230v bo teraz zasilam go przez wielki transformator który jest duży, nieporęczny no i trochę buczy... na google grafika jest tylko parę zdjęć tego amplitunera. Proszę o jakiekolwiek informacje, opinie itd :) z góry dziękuje! Zdjęcia z google grafika. Pioneer VSX-D901S - Specyfikacja, kolumny, przeróbka na 230V, opinie
    Pioneer VSX-D901S - Specyfikacja, kolumny, przeróbka na 230V, opinie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13539482
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Kolego. Odpowiedz niejednoznaczna. Zalety: duza moc, solidne wykonanie, po prostu kawal starego, dobrego (jeszcze) Pioneera. Wady: wiek, brak wejsc cyfrowych, no i model nie na Europe. Byc moze istnieje mozliwosc przelaczenia transformatora glownego na 230 V, co jednak wymaga ingerencji przez speca. Transformator zalaczajacy do wymiany. Zatem dopiero wizyta w nieautoryzowanym serwisie da odpowiedz na podstawowe pytanie. Przy okazji: jaki jest krok strojenia FM. Czy aby nie 200 kHz? Bo wtedy jeszcze jeden problem, przelaczenie procesora, nie wiem czy rozwiazywalny.
    P.S. Brak polskich znakow diakrytycznych, OS english, przepraszam.
  • REKLAMA
  • #3 13539700
    nikukiller
    Poziom 10  
    dziękuje za odpowiedź :) orientujesz się może ile to ma mocy na kanał? Dlaczego traf załączający do wymiany? A jeśli chodzi o radio, to po podłączeniu anteny łapało jakieś polskie stacje ale nie była to super jakość chociaż na tym bardzo mi nie zależy, raczej podłączam do kompa, w przyszłości może TV i czasem gitara. Może zrobię za jakiś czas zdjęcia trafa i ktoś oceni czy da się go przerobić czy ma tam to drugie uzwojenie czy coś. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś info to bardzo proszę :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13542086
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    O ile niektóre transformatory główne mogą mieć dzielone uzwojenie pierwotne, co oznacza możliwość pracy zarówno przy 110 V jak też przy 230, to ten załączający na pewno działa tylko na 110 V. Zatem wymiana konieczna. Po samym wyglądzie, czyli ze zdjęć niczego się nie dowiemy, transformator główny trzeba wymontować i przemierzyć. Jak się nie da przełączyć, zostaje przewinięcie uzwojenia.
    Nie mam śladu wiedzy, ile ten amplituner daje mocy na wyjściu, to jednak najmniejszy problem. Co do kroku strojenia FM: napisz o ile zmienia się częstotliwość po jednokrotnym naciśnięciu klawisza strojenia ręcznego.
  • #5 13547522
    nikukiller
    Poziom 10  
    Trudno jest przełączyć ręcznie. ale jak próbuje to widzę, że przeskakuje z np. 92.20 na 92.30 i tak dalej. Ale radia nie mam zamiaru słuchać na tym, więc najmniej mnie to obchodzi. Właśnie to jaką ma moc na wyjściu to nie jest najmniejszy problem, tylko istotna rzecz i właśnie ona mnie bardzo ciekawi. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pojęcie o tym amplitunerze prosze o wypowiedzi.
REKLAMA