logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pioneer SX-3700 wymiana transformatora 110V na 230V

Superbemol 12 Sie 2018 10:32 1758 17
REKLAMA
  • #1 17379969
    Superbemol
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam szanownych Forumowiczów. Jest to mój pierwszy post, więc proszę o wybaczenie ewentualnych gaf.
    Posiadam działający amplituner Pioneer SX-3700 przywieziony z USA, więc na 110V. Chciałbym wymienić w nim transformator, żeby działał na 230V. Wymontowany transformator i tabliczka znamionowa na załączonym zdjęciu. Czy jest jakiś europejski ekwiwalent tego transformatora? Posiadam także działający amplituner Pioneer SX-590 w wersji europejskiej, więc zakładam, że wymiana transformatora w SX-3700 jest możliwa. Do obu urządzeń mam schematy i Service Manuals (postaram się je dodać do bazy, jeśli jeszcze nie ma).
    Będę wdzięczny za pomoc i sugestie.

Pioneer SX-3700 wymiana transformatora 110V na 230V

• REKLAMA
  • #2 17381214
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17381269
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 719
    Jeżeli masz podstawową wiedzę i woltomierz to możesz spróbować bez przeróbki szeregowo z uzwojeniem pierwotnym włącz kondensator zacznij od 3 mikro do czasu gdy zacznie się grzać transformator jak nie wpadnie w rezonans to będzie działać. ale przy maksymalnej mocy może się jąkać bo kondensator ogranicza prąd.
    Moderowany przez trymer01:

Porada szkodliwa.
    Regulamin, pkt 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• REKLAMA
  • #4 17381308
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17381319
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    A nie prościej kupic trafo o tej mocy 230V na 110V?
    Sprawdz czy tam nie ma synchronizacji np: zegara bo tam jest 60Hz a u nas 50
  • Pomocny post
    #6 17381348
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 190
    W wersji "uniwersalnej-exportowej" masz transformator ATT-698 lub ATT-709...

Parametrów brak, ale moc wychodzi przynajmniej 250VA i napięcia wtórne 2 x 30V oraz pomocnicze 8V.

Pozdr!
    Załączniki:
    • pioneer_sx-3700s-g_additional_sm.pdf (603.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 17381671
    Superbemol
    Poziom 10  
    Dziękuję za tak liczne odpowiedzi. Ponoć SX-820 jest europejską wersją SX-3700, ale nic na to nie wskazuje. Wszystkie znalezione zdjęcia tylnych ścianek pokazują 120V.

Kraniec_Internetów napisał:
    Dodaj proszę schematy i serwisówki - może tam są te napięcia podane.

Service Manual dodany. Schematy na końcu. Na stronie 2 instrukcji podane są wszystkie wersje tego amplitunera.

adamz74 napisał:
    W wersji "uniwersalnej-exportowej" masz transformator ATT-698 lub ATT-709...

Aż zacytuję chłopczyka na rowerku z "Iniemamocnych": "NO WŁAŚNIE O TO MI CHODZIŁO!!!" :D

Teraz tylko znaleźć w sieci, a potem próba montażu. Chyba, że ktoś zna jakiś zamiennik?

Tak, czy inaczej dziękuję wszystkim i będę na bieżąco informował o postępach.
    Załączniki:
    • Pioneer SX-3700 Service Manual.pdf (5.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 17381796
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17381818
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Niekoniecznie musi być to oryginalny zamiennik, wystarczy taki pasujący mocą i napięciem.

Wypadało by jeszcze aby wymiary i mocowanie było podobne, bo skończy sie rzeźbą,
    Najprościej trafo zewnętrzne 230/110 i na pewno tańsze oraz dostępne od ręki.
  • #10 18060327
    Superbemol
    Poziom 10  
    Zgodnie z obietnicą, powracam do tematu rozpoczętego przed rokiem. Cieszę się, że temat śledzi 5 użytkowników; mogłoby to oznaczać, że rozwiązanie problemu pomoże innym.
    Udało mi się sprowadzić oryginalny transformator z USA już po tygodniu od poprzedniego postu, ale dopiero teraz mam możliwość zajęcia się wzmacniaczem.

Poniżej kilka zdjęć transformatora. Pochodzi on z takiego samego wzmacniacza, tylko że z wersji z przełącznikiem napięcia wchodzącego (Wersje S i S/G). Zakładam więc, że muszę wybrać właściwe kable i je odpowiednio podłączyć, o pomoc w czym uprzejmie proszę. Jak wspominałem, potrafię posługiwać się miernikiem i lutownicą, a także wiem, że prąd jest niebezpieczny :)

Może ktoś potrafi odczytać ze schematu które kable brać pod uwagę, a których nie?

• #11 18092734
    djponio12
    Poziom 2  
    Znalazłem. Tutaj część schematu:
    Przy czym Twój model ma tylko 3 przewody z uzwojenia wtórnego. W miejscach gdzie zaznaczyłem, na kondensatorach panuje napięcie 41V. Oznacza to, że transformator ma na uzwojeniu wtórnym +-29V, i taki musisz znaleźć. Niekoniecznie musi być to oryginalny zamiennik, wystarczy taki pasujący mocą i napięciem.

Dzięki!
  • #12 18093787
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 190
    Wszystko jest na schemacie...

Skrótów kolorów i strony wtórnej chyba nie ma potrzeby tłumaczyć. Jeśli chodzi o pierwotną i przełącznik:

Pozdr!

PS. Osobiście zrobiłbym na 240V
  • #13 18104059
    Superbemol
    Poziom 10  
    Dzięki pomocy z poprzedniego postu udało mi się określić miejsca podłączenia kabli z górnego rzędu. Pozostają jednak kable z dolnego. Są tam po dwa niebieskie i czerwone. Jak określić który jest który? Przy wymontowywaniu starego transformatora oznaczyłem miejsca podłączenia tych kabli (zdjęcie 1), ale nie wiem jak rozróżnić kable w nowym transformatorze (oznaczyłem je A, B, C i D - zdjęcie 2). Będę wdzięczny za podpowiedź i dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość.

Zdjęcie 1 - transformator stary:

Zdjęcie 2 - transformator nowy:

• REKLAMA
  • #14 18104123
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18104348
    Superbemol
    Poziom 10  
    Cytat:
    Nie rozumiesz oznaczeń?

Kolory kabli rozumiem, ale symbole schematu w znikomym stopniu. Większość udaje mi się wydedukować porównując schemat z zawartością wzmacniacza.

Cytat:
    nieważne który jest który.

Przyszło mi to na myśl, ale wolałem być mądry przed szkodą i zapytać.

Kolene infantylne pytanie, jeśli można: Chciałbym podłączyć przewód zasilający trójżyłowy (z uziemieniem). Dokąd powinienem podłączyć to uziemienie? Ze schematu widzę, że kabel biały z uzwojenia wtórnego jest uziemiony. Czy mogę "uziemić" do niego? Tak jak poprzednio, wolę zapytać przed podłączeniem do prądu.

Mam podobny wzmacniacz (SX-590) wersję EU, gdzie oryginalnie występuje kabel zasilający trójżyłowy. Otworzyłem obudowę, i wyśledziłem, że kabel uziemiający prowadzi przez bezpiecznik do wyłącznika. Dalej nie wiem. Stąd także moje pytanie...
  • #16 18104355
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 18105096
    Superbemol
    Poziom 10  
    Działa! :D

Podłączyłem transformator zgodnie z zaleceniami i wzmacniacz działa na 240V.

Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim uczestnikom wątku za pomoc, cierpliwość i wyrozumiałość.

Summary in English:

Note: Make pictures before and during dismantling and mark the cables to remember where they were.

Subject: Pioneer SX-3700 Receiver
    Problem: Conversion from 110V (US) to 240V (EU)
    Solution: Transformer replacement. The Forum members kindly supplied the Additional Service Manual which suggested the right part No: ATT-698 which was mounted in the export (Switchable) models.
    Luckily the original ATT-698 transformer was spotted and bought off the internet.
    The picture from post #12 shows how to connect cables to achieve desired voltage.
    Explanation for newbies like me:
    Purple cable was connected where the brown was.
    White cables were connected to the same places respectively.
    Red and Blue cables as above; any blue to the blue cable place and any red to the red cable place.
    Three wire power cord was also installed instead of original two-corded. The ground wire was connected to the white cable coming from the bottom of the transformer.
    After connecting the cables according to the instructions the Receiver works on 240V and external transformer is not required any more.
  • #18 18602283
    Superbemol
    Poziom 10  
    Podłączyłem transformator zgodnie z zaleceniami i wzmacniacz działa na 240V.

Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim uczestnikom wątku za pomoc, cierpliwość i wyrozumiałość.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum poszukiwał pomocy w wymianie transformatora w amplitunerze Pioneer SX-3700, który został przywieziony z USA i działa na napięciu 110V. Chciał przystosować urządzenie do pracy na 230V. Forumowicze zasugerowali, aby sprawdzić parametry transformatora oraz poszukać europejskiego odpowiednika, takiego jak ATT-698, który był stosowany w wersjach eksportowych. Użytkownik znalazł oryginalny transformator i po podłączeniu zgodnie z zaleceniami, wzmacniacz działał na 240V. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące podłączenia kabli oraz uziemienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA