logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexmark x4650 - Skanowanie przez sieć, brak konfiguracji komputera

milenka225 26 Kwi 2014 12:19 2592 8
REKLAMA
  • #1 13543846
    milenka225
    Poziom 9  
    Witam,

Przyznaję szczerze, że nie znam się za bardzo na komputerach i tego typu urządzeniach.
    Wgrałam sterowniki, dodałam drukarke ręcznie po adresie IP (komputer automatycznie nie znajdował), lampka od wifi na drukarce świeci się na zielono. Generalnie drukowałam juz coś i wszytsko wydwało się ok, ale jak chce zrobić skan przez sieć to na drukarce wyświetla się komunikat "W sieci nie znaleziono skonfigurowanego komputera". Zrobiłam rozwiązywanie problemu wifi tej sieci na komputerze i zdiagnozowano "Karta sieciowa „Połączenie sieci bezprzewodowej” nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP". I nie wiem co mogę jeszcze zrobić, aby to poprawnie skonfigurować.

Chciałam skonfigurować sieć ad hoc (gdzieś tam wyczytałam na necie, że powinnam tak zrobić), ale niestety nie posiadam kabla USB, bo kupowałam drukarkę używaną i nie dostałam takiego kabla.

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc, kombinuje pół dnia ijestem bezradna, nie wiem co mogę jeszcze zrobić, żeby to zadziałało.
  • REKLAMA
  • #2 13543975
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    Masz router z wifi?
  • REKLAMA
  • #3 13543976
    milenka225
    Poziom 9  
    modem bezprzewodowy

Dodano po 1 [minuty]:

Ale już w sumie sobie poradziłam :) Przeskanowałam na pendriva, skoro przez sieć się nie dało.

Choć i tak dziwi mnie to, że drukuje normalnie przez sieć, a ze skanowaniem ma problemy. Wydaje mi się, że skoro sieć byłaby nie poprawnie skonfigurowana to drukowanie też byłoby nie możliwe.
  • #4 13543984
    hermes-80
    Poziom 43  
    Chyba najprostszym rozwiązaniem będzie zakup kabla USB w twoim przypadku.
    A czy w ogóle jest możliwość skanowania przez sieć?
    Chociaż skoro jest możliwość skanu na pena to powinna być możliwość skanu przez sieć może na jakiś protokół (ftp itd.)
  • REKLAMA
  • #5 13543993
    milenka225
    Poziom 9  
    no właśnie już jest chyba wygodniejsze na pendriva, ponieważ mam tak mały pokój, że drukarka jest na szafie :) dlatego szukałam drukarki z wifi. Juz sobie jakoś poradziałam, chociaż skoro ma już taką funkcję jak skanowania przez sieć to irytuje mnie to nieco, że nie działa.

Dodano po 1 [minuty]:

Jest mozliwość skanowania przez sieć, ale jak wchodzę w tą funkcję to wyświetla mi się komunikat na drukarce, że nie widzi skonfigurowanego komputera.
  • REKLAMA
  • #6 13544015
    hermes-80
    Poziom 43  
    Widocznie coś musi nie grać w konfiguracji ;0 może tryb ad-hoc coś nie działa - uaktualnij sterowniki wifi w PC
  • #7 13544046
    milenka225
    Poziom 9  
    Ale sterowniki wgrywałam dwa dni temu, to mam wgrać je jeszcze raz? No Ad-hoc prówbowałam zrobić, ale nie mam aktualnie kabla usb, a pisze, że jest wymagany żeby skonfigurować ad hoc
  • #8 13544073
    hermes-80
    Poziom 43  
    Chodziło mi o sterowniki do wifi - pokaż menadżer urządzeń z wersja sterownika wifi.
  • #9 14284152
    rstlen29

Poziom 22  
    Ocena: 101
    Witam
    Poszukuje polskiej instrukcji konfiguracji drukarki gdyz na stronie jest tylko w jezyku angielskim.
    A także orginalnej płyty CD ze sterownikiem informacje prosze na PW.
    Konto firmowe:
    R.S. Volt
    Złocieniecka, Drawsko Pomorskie, 78-500

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z konfiguracją skanera w drukarce Lexmark x4650, która działa przez sieć Wi-Fi. Mimo że drukowanie przez sieć działa poprawnie, skanowanie kończy się komunikatem o braku skonfigurowanego komputera. Użytkownik zdiagnozował problem z kartą sieciową, która nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP. W odpowiedziach zasugerowano zakup kabla USB do konfiguracji ad-hoc oraz aktualizację sterowników Wi-Fi. Użytkownik znalazł tymczasowe rozwiązanie, skanując na pendrive, ale nadal poszukuje sposobu na poprawne skonfigurowanie skanowania przez sieć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA