logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stara antena Yagi - brak TVN, Polsatu i 4 po reanimacji, co zrobić?

ceber1 26 Kwi 2014 20:59 1824 13
REKLAMA
  • #1 13545499
    ceber1
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Mamy stara siatkę między blokami ,chodziła wcześniej na wzmacniaczu ale przycinała programy , więc założyłem symetryzator i się poprawiło . Problem jednak stał się inny , jak jechał samochód to na chwile staje obraz .

Ogólnie też jest problem z miejscem bo to miedzy blokami na 1 piętrze a nadajniki są akurat z drugiej strony bloku ale jako tako odbiera .

Więc dalej postanowiłem pobawić się i reanimować starą antenę Yagi . Przełożyłem z tej siatki symetryzator i zacząłem kręcić . Sygnał był 100 na 100 prawie i znalazł kanały bez zakłóceń , ale po chwili radości się okazało , że brak tvn , polsatu i 4

Czy coś się da z tym fantem zrobić ? Czy wrócić do siatki ?
    Załączniki:
    • Stara antena Yagi - brak TVN, Polsatu i 4 po reanimacji, co zrobić? Antena.jpg (874.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13545751
    ducia
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    No stara to ona jest ale nie wiadomo na jakie kanały jest stworzona ta antenka. Lepiej kupić nową koszt 30zł.
  • REKLAMA
  • #3 13545841
    zpx
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Czy ja dobrze widzę, że nie ma symetryzatora? Jeśli tak, to koniecznie go zamontuj (przełóż z anteny siatkowej).
  • #4 13545853
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 13545856
    virus91
    Poziom 17  
    Ocena: 107
    ceber1 napisał:
    Przełożyłem z tej siatki symetryzator i zacząłem kręcić .

Czytamy ze zrozumieniem.
  • #6 13546007
    zpx
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    No macie rację, zignorowałem odrobinę tekstu, ale wzrok mam dobry i na zdjęciu symetryzatora nie ma.
    Dywagując dalej na temat symetryzatora - są dwa rodzaje: z transformatorkiem w na rdzeniu ferrytowym lub bezpośrednio na druku. Te drugie lepiej sprawdzają się na wyższych częstotliwościach, ta pierwsze na niższych.
    Teraz co myślę o antenach - kierunkowa zawsze jest lepsza od siatkowej - pod warunkiem braku przeszkód w najbliższym otoczeniu. W tym przypadku ceber1 stara się uzyskać dobry odbiór z nadajnika po drugiej stronie bloku. Niewykluczone, że siatkówka łapała sygnał z różnych stron, niekoniecznie z kierunku w stronę nadajnika.
  • REKLAMA
  • #7 13546319
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

virus91 napisał:
    Czytamy ze zrozumieniem.

Popieram, ale musimy dość często sprawdzać "wiarygodność" opisywanych przez user-ów wypowiedzi. :cry:

Rozdzielczość zdjęcia nie jest powalająca ale faktycznie ja również nie mogę doszukać się tego symetryzatora, który nie musi być zainstalowany w puszce, po której ani śladu. :!:

Proponuję abyśmy poczekali na informacje od samego autora postu i dowiemy się - co i jak.

Pozdrawiam.
  • #8 13546410
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2907
    A wg. mnie to antena na kanały 21-39.
    Cytat:
    Ogólnie też jest problem z miejscem bo to miedzy blokami na 1 piętrze a nadajniki są akurat z drugiej strony bloku ale jako tako odbiera .

Wygląda, że masz silny sygnał lub pasuje akurat kąt odbicia. W warunkach odbić dobrze radzą sobie anteny siatkowe.
    No i konkrety- gdzie, skąd, odległość, jakie kanały.
  • #9 13546830
    ceber1
    Poziom 14  
    To nie jest ta antena tylko taka zamontowalem a zrobilem zdjecie drugiej
  • #10 13547511
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    ceber1 napisał:
    To nie jest ta antena tylko taka zamontowalem a zrobilem zdjecie drugiej

Czy TY przypadkiem nie robisz sobie z Nas jakieś "jaja" , czy co. :?:

_____

Przechodzimy do tak zwanych podstaw pisania na tym Forum i w tym dziale.

Regulamin pkt 3.1.13.
    Regulamin pkt 3.1.15.

Zalecenia w dziale : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2212466.html .
    Regulamin pkt 3.1.17.
    [SP5ANJ]
  • #11 13548025
    ceber1
    Poziom 14  
    Nie robię sobie jaj taką antenę zamontowałem u koleżanki w bloku a tu na zdjęciu jest druga taka jak tamta , żeby wam ją pokazać jak wygląda .

Myślę że już teraz będzie wszystko wyjaśnione . Dziś tam jadę i założę płytkę ze wzmacniaczem , bo chce żeby to jakoś chodziło .

Czytałem na innym linku ktoś napisał że powinien być inny specjalny symetryzator ? Musze zobaczyć jaki ja tam założyłem w takim razie .

Problemy ;
    1-Nie ma możliwości założenia anteny na dachu
    2-Miasto włocławek między blokami 1 piętro , pole manewru od wschodu do zachodu
    3-Nadajniki po przeciwnej stronie bloku północny wschód 1 a drugi nadajnik płnocny zachód
    4- Finanse na nową super antenę znikome
    5- siła sygnału na tej yagi teraz ekstra tylko nie działają tvn polsta 4 stopklatka i jeszcze coś ale nie pamiętam

Myślę że teraz jaśniej napisałem i przepraszam za wcześniejsze mało informacji i nie jasność z ta anteną

Dodano po 11 [minuty]:

W innym podobnym poście ktoś tak doradził cytuje ;
    Witam Smile

Oj Kolega Przedmówca się pomylił w doborze symetryzatora do ant. Yagi na pasmo UHF (k. TV: 21 - 60).

Prawidłowy symetryzator dla TV k. UHF to:

http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_iv-v_C0002.htm

PS: Ten symetryzator, który Kolega Przedmówca podał to symetryzator na k.TV R1 - R12 czyli na k. I, II i III Pasma TV.

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #12 13548096
    arcon38
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Już pisałem na podobny temat przy problemie z okolic Czestochowy, że przy transmisji dvb-t nie istotny jest poziom sygnału lecz parametry opisujące ten sygnał (jakość) tj. MER , BER , echo i ten parametr w Twojej sytuacji jest ważny.Proponuję tę starą antenę przystosować oczywiście ze wspomnianym symetryzatorem do długości fal na jakich jest nadawany sygnał tj. częstotliwości poszczególnych mux-ów we wskazanym miejscu .Przystosować , znaczy dobrać długość elementów o nazwie direktory , które mogą zachowywać się jak reflektory,tz.odbijać segnał z nadajnika.
    Pozdrawiam
  • #13 13548110
    ceber1
    Poziom 14  
    A założenie płytki i wzmacniacza nic nie da przy tej antenie ?
  • #14 13549604
    ceber1
    Poziom 14  
    Założyłem stara siatke na wzmacniaczu bo nic nie dalo

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odbiorem telewizji na starej antenie Yagi, która po reanimacji nie łapie kanałów TVN, Polsat i 4. Antena była wcześniej używana z wzmacniaczem, ale sygnał był niestabilny. Po zamontowaniu symetryzatora sygnał poprawił się, jednak nadal występują zakłócenia, szczególnie gdy przejeżdża samochód. Użytkownik rozważa powrót do anteny siatkowej, ale nie ma możliwości montażu anteny na dachu. Wskazówki dotyczące poprawy odbioru obejmują przystosowanie anteny do długości fal nadawanych sygnałów oraz sprawdzenie jakości sygnału (MER, BER). Użytkownik planuje zainstalować wzmacniacz, aby poprawić odbiór.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA