logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena Yagi i wzmacniacz do odbioru TVN? SWA-14, 25m kabla, Św. Krzyż

michcio 29 Lip 2007 10:28 4705 14
REKLAMA
  • #1 4124847
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Witam,
    kiedyś napisałem taki temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic608170.html
    Teraz postanowiłem znowu spróbować z moim pomysłem.

Wygrzebałem na strychu starą YAGĘ, jest to tak kiedyś zwana antena "kielecka". Ustawiano ją 20 lat temu na Święty Krzyż. W sumie 15 elementów. Z tym, że nie miała dipola, więc dorobiłem z kawałka kabla do instalacji elektrycznej, tak na oko. Do tego puszka od siatki i wzmacniacz od siatki.

Tak więc: nieznana antena, dorobiony własnoręcznie na oko dipol, szerokopasmowy wzmacniacz od anteny siatkowej, a kabel ma około 25 m, ekranowanie ma zrealizowane za pomocą samego oplotu bez folii, jest sztukowany z 3 kawałków.

Odbiór jest taki:

Czy wystarczy 19-elemetowa, nowa YAGA na UHF by uzyskać lusterko? 40 stopni obok jest Św. Krzyż, co może wprowadzać przestery.

Antena:

Wzmacniacz SWA-14 (wzmocnienie 28-32 db, kan. 1-68 ). Nie widać różnicy w obrazie pomiędzy zasilaniem 12 V a 6 V.

Więc jak?
  • REKLAMA
  • #2 4124882
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 390
    Wzmacniacz z "siatki" posiada inną impedancję wejściową, co powoduje osłabianie sygnału. Należy więc zastosować specjalny wzmacniacz do anten Yagi o impedancji 300Ω.

Należy też zamocować antenę na zewnątrz budynku oraz zrobić dipol z grubego drutu aluminiowego.
  • #3 4124886
    michcio
    Specjalista elektryk
    Wzmacniacz z siatki ma przecież na wejściu impedancję 300 om, więc tyle, co YAGA.
  • #4 4127229
    arik92
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam. Czy ta dwudziestoletnia antena yagi podczas odbioru TVN była ustawiona na strychu czy wystawiłeś ją na zewnątrz na maszt? Jeśli była na strychu to spróbowałbym wystawić ją na na zewnątrz. Dipol lepiej byłoby wykonać z aluminium. Na zewnątrz najpierw włożyłbym sam symetryzator http://dipol.com.pl/sklep/c0002.htm a potem można by spróbować z przedwzmacniaczem kanałowym firmy telmor na kanał 21 http://www.telmor.pl/WK/Karta?gr=122&deal=Telmor tak aby nie wzmacniać sygnału ze Św. Krzyża. Można również przerobić tą antenę tak aby odbierała bardziej wąsko http://www.robertwiaz.republika.pl/tvn.html. Na tej stronie jest opis jak przerobić anteny na kanał 21.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 4127512
    michcio
    Specjalista elektryk
    Antena oczywiście na dachu - na strychu brak odbioru.
  • #6 4130716
    mietek.r
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    Jak koledzy wyżej pisali DIPOL wykonaj z aluminium o średnicy tak jak DIREKTORY ma to duże znaczenie dla zysku jak również miejsce zamontowania (kilka milimetrów robi dużą różnicę) nie zapomnij o odpowiedniej przerwie i symetryczności DIPOLA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 4351906
    michcio
    Specjalista elektryk
    Zakupiłem wczoraj cały osprzęt i anteny. Muszę jeszcze zrobić maszt.

Testowałem wszystkie anteny, ale z samym symetryzatorem. Z Piask wszystkie kanały odbierają idealnie, TVN ze SWoli bez wzmacniacza... łapie kolor, a nawet trochę lepiej.

Myślę jednak, że jakiś filtr pomiędzy anteną a wzmacniaczem będzie konieczny, bo przy większym wzmocnieniu zaczyna wszędzie odbierać TVP2 ze ŚK.

Bez wzmacniacza odbiera tak:

A teraz ciekawostka!
    Oto odbiór TVN z zastosowaniem wzmacniacza AM-417 (38 dB) razem z badziewnym Anprelem 30 db (puszkowy):

A oto odbiór z samym przedwzmacniaczem puszkowym:

Dlaczego nie ma prawie żadnej różnicy? Wzmocnienie regulowałem do uzyskania jak najlepszego obrazu.
    A może wzmacniacz musi być na maszcie koło anteny (był po 30 m kiepskiego kabla w pokoju)? Bo przecież w sumie wzmocnienie musiało by wynosić na mój gust 68 dB, a że do idealnego odbioru wystarczy 60 dB, to trochę dużo... Czyżby sygnał z anteny miał 1 dB????

Co myślicie o dokupieniu przedwzmacniacza Telkom-Telmor PAK-820 na kanał 21? Czy da on radę już na wejściu do instalacji wyciąć przynajmniej częściowo sygnał z kanału 28, a nawet 23 i wzmocnić dodatkowo TVN?

Czy z Kosztowego (Katowice)( (240 km, 450 kW) może aż do mnie dotrzeć sygnał?

Wypowiedzcie się.
  • #9 4352546
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    Wystarczy analogowy tuner SAT/oddam darmo/. TVN nadal nadaje na analogu.
  • #10 4352996
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4353155
    michcio
    Specjalista elektryk
    Analogowy tuner SAT? Mam, powiem więcej - oglądam.
    Tyle, że w domu jest 4 odbiorniki (niedługo 5) i dla każdego chcę TVN. Sposób z modulatorem też znam. Ale na przykład brak dźwięku NICAM mnie nie cieszy.
    W dodatku TVN będzie nadawał w analogu zapewne bardzo krótko.

Jeśli chodzi o dipol.... Właśnie kupiłem cały osprzęt, czyli:
    Wzmacniacz http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_antenowy_a...-biii-uhf-uhf_na_zlaczach_f_alcad_R903717.htm
    Antena (do TVN)
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_pr..._uhf_atv_21-21-45_bez_symetryzatora_A8730.htm
    I to właśnie na niej robiłem próby.
    Jak zrobię maszt, to spróbuję na Trisecie-113.
  • #12 4353437
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 414
    Witam, nie tak, idziesz w złym kierunku. Słaby sygnał, nie wyeliminuje szumu z wejścia wzmacniacza. Trzeba zapewnić większy sygnał, ale na wejściu . Można zrobić to tak, że połączymy 2 anteny synfazowo, usuwamy symetryzator z wejścia wzmacniacza, dla dopasowania falowego. Jeśli sygnał ma być jeszcze dzielony na 5 odbiorników, wystarczy jak zapewnimy poprawny sygnał na poziomie ok 80 dB. Dopasować trzeba odpowiednie odgałęźniki i problemu nie będzie. Pozdrawiam.
  • #13 4353602
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    ja mam super odbior bo nie odbieram i oglądam badziewnych programów hihi TVN kieruje max sygnał tam gdzie są potencjalni odbiorcy(-duże miasta )reklam prowincja ich nie interesuje
    czy twoja antena obejmuje kanał TVn na jakim jest nadawany????
    powodzenia!
  • #14 4353697
    michcio
    Specjalista elektryk
    Kanał 21. Dokładniej Stalowa Wola (Biurowiec Mostostalu). Antena na kanały 21-45.
    Ciekawe, że sąsiad ma idealny TVN na siatce ze wzmacniaczem umiejscowionej 3 metry niżej niż moje anteny.
    A jaki może mieć wpływ na odbiór dach z blachy? Sąsiad ma z eternitu...

A może ktoś zafunduje mi jeden moduł satelitarnej stacji czołowej z kartą TVN i koderem NICAM? :D:D:D
  • #15 4463155
    michcio
    Specjalista elektryk
    Po dłuższej nieobecności w temacie (brak czasu :) ) jestem.
    Co sądzicie o maszcie:
    rura stalowa ocynkowana 1 cal 4 metry (3 na dachu i 1 na mocowanie na strychu).
    Czy wystarczy? Nie będzie zbyt słaba, tzn. czy nie będzie się chwiać?

Na maszcie będzie 3 anteny.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odbioru sygnału TVN za pomocą anteny Yagi ustawionej na Święty Krzyż oraz doboru odpowiedniego wzmacniacza i instalacji. Użytkownik posiada starą antenę Yagi "kielecką" z 15 elementami, z dorobionym dipolem z kabla elektrycznego, wzmacniacz szerokopasmowy od anteny siatkowej oraz około 25 m kabla koncentrycznego o ekranowaniu tylko z oplotu, łączonego z trzech kawałków. Odbiór jest słaby i pojawiają się przestery z pobliskiego nadajnika Święty Krzyż. Zalecane jest wykonanie dipola z grubego drutu aluminiowego o odpowiedniej długości i symetryczności, montaż anteny na zewnątrz na maszcie oraz zastosowanie wzmacniacza dedykowanego do anten Yagi o impedancji 300 Ω. Wskazano na konieczność eliminacji strat w kablu (sztukowany koncentryk) oraz możliwość zastosowania symetryzatora i przedwzmacniacza kanałowego (np. Telmor na kanał 21) dla poprawy selektywności i redukcji zakłóceń z innych nadajników. Użytkownik testował antenę profesjonalną ATV 21-21-45 oraz wzmacniacz AM-417 (38 dB) i zauważył, że wzmacniacz powinien być umieszczony blisko anteny na maszcie. Dyskutowano także o łączeniu anten synfazowo dla zwiększenia sygnału i o wpływie rodzaju dachu (blacha vs eternit) na odbiór. Na koniec poruszono temat masztu stalowego ocynkowanego 1 cal o wysokości 4 m do montażu trzech anten, z pytaniem o jego stabilność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA