logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop ASUS N550JV-CN027H - Problem z kartą graficzną GEFORCE 750M

banyszn 12 Lis 2018 17:20 798 15
  • #1 17554995
    banyszn
    Poziom 10  
    Witam, posiadam Laptopa ASUS N550JV-CN027H i mam problem z grafiką. Grywam ostatnio w HOTS`a i zauważyłem, że mimo dobrego sprzętu mam ustawione wszystko na LOW i tak FPSy są niskie w granicach 60 kalatek. Próbowałem różnego rodzaju metod aby to naprawić ale nic nie pomaga i pisze tutaj do Was użytkownicy Elektrody. Podejrzewam, że mam chyba uszkodzoną kartę graficzną i nie wiem czy laptopa trzeba oddać do serwisu czy może obejdzie się bez tego. Czytałem różne fora i opinie na temat tej karty i ogólnie laptopa ale na prawdę nic nie pomaga. Laptop podczas gry strasznie się grzeje do 80 stopni nawet. Zrobiłem kilka testów o których udało mi się wyczytać w necie, proszę o pomoc i nie hejtowanie, że może cos takiego już było bo nigdzie nie mogłem tego znaleźć.
    Wynik testu programem 3DMark

Graphics Score
    367

CPU Score
    2 608

Program HD Tune 2.55
    w zalaczniku
    Usuwałem programem DDU i instalowałem na nowo stery i też nic nie pomogło.

Processor
    Intel Core i7-4700MQ (Intel Core i7)
    Graphics adapter
    NVIDIA GeForce GT 750M
    Memory
    8192 MB
    Display
    15.6 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel, glossy: yes
    Operating System
    Microsoft Windows 10 64 Bit

Z góry dziękuje za pomoc
    Załączniki:
    • Laptop ASUS N550JV-CN027H - Problem z kartą graficzną GEFORCE 750M xsdsdfsdfdsfsd.png (144.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop ASUS N550JV-CN027H - Problem z kartą graficzną GEFORCE 750M asdadasdad.png (87.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 17555752
    banyszn
    Poziom 10  
    ul1002 napisał:
    A uruchom furmark i pokaż screena.

Uruchomiłem ten furmark i chodzi juz prawie godzine. Jak długo ma to chodzić żeby wysłać screena ?

Dodano po 18 [minuty]:

wylaczyłem to za 1 razem bo nie wiem dokladnie jak mam to ustawić prosze o jakąś podpowiedź wrzucam screena
    Załączniki:
    • Laptop ASUS N550JV-CN027H - Problem z kartą graficzną GEFORCE 750M furmark.png (103.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 17557283
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Normalnie prscr podczas testu, konkretnie chciałem zobaczyć czy frumark automatycznie działa z Geforce, w tym czasie też uruchom gpu-z, wybierz geforce i zakładka sensors aby sprawdzić czy zegary idą odpowiednio.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #6 17558242
    banyszn
    Poziom 10  
    Tutaj ten screen
    Załączniki:
    • Laptop ASUS N550JV-CN027H - Problem z kartą graficzną GEFORCE 750M screen.png (1.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 17558392
    ul1002

Poziom 35  
    Skok temperatury na grafice faktycznie za duży, trzeba zrobić czyszczenie wymiennika ciepła i zmienić paste, minimum MX-2. Jak odpalisz gre również sprawdź zakładke GPUz sensors czy geforce zaczyna pracować.
    Konto firmowe:
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #8 17558609
    banyszn
    Poziom 10  
    Wrzucam po odpaleniu gry
    Załączniki:
    • Laptop ASUS N550JV-CN027H - Problem z kartą graficzną GEFORCE 750M asdasdadsadasdadasdasdadsadad.png (44.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 17558792
    ul1002

Poziom 35  
    Gra nie uruchamia sie z geforce - "GPU LOAD" 0% , i te temperatury, zrób coś z tym. Co do gry, prawy klawisz i uruchom z geforce spróbuj.
    Konto firmowe:
  • #10 17558824
    siasku
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Witaj,

1. sprawdź ustawienia zasilania w windows czy czasem nie jest włączone oszczędzanie energii lub maksymalny zegar cpu nie jest ograniczony

2. tak jak już kolega wspomniał - trzeba wyczyścić chłodzenie, wymienić pastę lub termopaty (jeżeli nie czujesz się na siłach to udaj się do pobliskiego serwisu rtv)

3. przeinstaluj sterowniki karty graficznej

4. sprawdź czy czasem nie uruchamiasz gry domyślnie ze zintegrowaną kartą graficzną - tak jak kolega pisał - prawy klik-> uruchom z procesorem graficznym-> wybierz nvidia
  • #11 17558971
    banyszn
    Poziom 10  
    ul1002 napisał:
    Gra nie uruchamia sie z geforce - "GPU LOAD" 0% , i te temperatury, zrób coś z tym. Co do gry, prawy klawisz i uruchom z geforce spróbuj.

Domyślnie jest ustawiona NVIDIA na tą kartę domślną pomimo tego bez zmian. Temperatury ogarnę zanosząc do serwisu laptopa. Dalej bez zmian FURAMRK GPU LOAD 0% dajel sie utrzymuje.
    W dodatku wlaczylem też podczas gry drugą kartę i tam też jest GPU LOAD 0%

Dodano po 2 [minuty]:

siasku napisał:
    Witaj,

1. sprawdź ustawienia zasilania w windows czy czasem nie jest włączone oszczędzanie energii lub maksymalny zegar cpu nie jest ograniczony

2. tak jak już kolega wspomniał - trzeba wyczyścić chłodzenie, wymienić pastę lub termopaty (jeżeli nie czujesz się na siłach to udaj się do pobliskiego serwisu rtv)

3. przeinstaluj sterowniki karty graficznej

4. sprawdź czy czasem nie uruchamiasz gry domyślnie ze zintegrowaną kartą graficzną - tak jak kolega pisał - prawy klik-> uruchom z procesorem graficznym-> wybierz nvidia

AD 1. Mam ustawoione Power4Gear High Performance
    AD 2. To już ustalone, że oddam lapka
    AD 3. Stery przeinstalowane mimo to nic nie pomaga w dodatku mega spadki fpsow przez co się zacina
    AD 4. Domyślnie jest NVIDIA ale nic to nie zmienia :(
  • #12 17559169
    ul1002

Poziom 35  
    Przy furmark widze wyraźnie GPU LOAD 100%, pozatym trzeba czasem poczekać, odświeżanie z opóźnieniem.
    Konto firmowe:
  • #13 17559304
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 884
    HDD do remapa w mhdd bo masz current pending sectors niezerowy.
    Wstaw dodatkowo screena z crystaldiskinfo z całej tabelki SMARTa.

Odpal hwinfo sensors only, odpal grę i pograj pare minutek - wstaw screena z całości okna hwinfo (nie hwmonitora).

Odpalanie furmarka na laptopie = chory pomysł i wiadomy będzie wynik przegrzewania się.
  • #14 17565633
    siasku
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Edytuj ten plan power 4 gear i sprawdź czy nie jest tam namieszane. Takie „turbo” plany zasilania czasem robią takie sztuczki
  • #15 17565684
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Widzę, że teraz to HDTune nawet C5 nie oznacza jako problem. Na początek problemy z dyskiem do naprawy, a dopiero później szukać dalszej przyczyny jeśli to nie pomoże.
  • #16 17565725
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    enhanced napisał:

Odpalanie furmarka na laptopie = chory pomysł i wiadomy będzie wynik przegrzewania się.

Kolegę poprosimy o naukę, dlaczego chory to pomysł, jakieś wyjaśnienie poparte wiedzą i konkretami a nie chorobą...?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem ASUS N550JV-CN027H, który ma niską wydajność graficzną podczas gry w HOTS, mimo ustawień na LOW. Wykonane testy 3DMark wskazują na niskie wyniki, a temperatura GPU osiąga 80 stopni. Użytkownik próbował różnych metod, w tym reinstalacji sterowników i użycia DDU, ale bez skutku. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień zasilania, czyszczenie układu chłodzenia oraz wymianę pasty termoprzewodzącej. Wskazano również na możliwość uruchamiania gier z zintegrowaną grafiką zamiast dedykowanej NVIDIA GeForce 750M. Problemy z dyskiem twardym również mogą wpływać na wydajność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA