logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pojazd gąsienicowy - jakie silniki wybrać + kilka pytań laika.

kojak3565077 28 Kwi 2014 18:05 1947 5
  • #1 13551203
    kojak3565077
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.
    Chciałbym zbudować taki pojazd gąsienicowy jak w tym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1510222.html
    Mój problem dotyczy doboru silnika.
    Nie chce bawić się w żadne przekładnie. Myślałem, że mogłyby to być 2 serwomechanizmy które przerobię. Nie wiem ile taki pojazd będzie ważyć, na początek chce zrobić sterowanie poprzez mikrokontroler MSP430 (lub avr), 2 stabilizatory 5V i 7V (podłączone do zasilacza) i sterowanie poprzez mostek H L293D (bez zdalnego sterowania). I Tutaj kilka pytań dla was:
    1) Jakie silniki (serwa?) wybrać, żebym nie musiał montować dodatkowych przekładni w rozsądnej cenie (podajcie jakieś nazwy)? Nie zależy mi na szybkości tylko na tym, żeby to żelastwo ruszyło oraz było zasilane ze stabilizatora 7V i 5V
    2) Rozumiem, że musi to być serwo z metalowymi trybami?
    3) Gdzie najlepiej ich szukać? Jakiś sklep może allegro?
    4) Z jakimi problemami mogę się natknąć, podczas budowania go? Z częścią programistyczną sobie poradzę, trawiłem parę rzeczy i lutowałem.
    5) Mikrokontroler MSP430 jest zasilany napięciem 3,5 V. Rozumiem, żeby obniżyć napięcie ze stabilizatora 5V do 3.5V, musiałbym zamontować diodę zenera, tak? Lub dzielnik napięcia?
    6) MSP430 pracuje w innym standardzie niż TTL (obniżonego napięcia - nie pamiętam nazwy). Czy będę mógł sterować przez mostek L293D? Albo lepiej to zrobić na jakiś tranzystorach?
    7) Mikrokontroler, zasilacz, 2 stabilizatory (5V, 7V), mostek H + kilka rezystorów powinny mi wystarczyć (z części elektronicznych), żeby pojazd ruszył?

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
    Miłego dnia.
  • #4 13563057
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1365
    kojak3565077 napisał:
    mikroserwo odpada a co powiecie na to? może być?:

To są podobne musisz szukać z metalowymi zębatkami i łożyskowane.

Servo MG995
  • #5 13566626
    diablok6
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    Witam.
    Nie wiem jak jest z żywotnością serwa np MG995 na ciągłej pracy
    Takie serwo zastosowałem do autka jako wyciągarka , mimo że chwile chodzi ale nie cały czas, wiec nie wiem czy się nada do ciągłej pracy.
  • #6 13566732
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1365
    To zastosuj silniki z wbudowaną przekładnią i hamowanie silnikiem w czasie skrętu.

REKLAMA