logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo 3000 N100 - Bateria nie ładuje się i wyłącza laptop po 3 minutach

całka 29 Kwi 2014 03:01 5082 2
  • #1 13552751
    całka
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mój laptop działa na kablu normalnie, za to kiedy jest bateria z kablem, to działa tylko jakies 3 minuty i nagle bez żadnego ostrzeżenia sie wyłącza (tak jakby ktos odciął zasilanie). A na samej baterii to nawet w ogóle nie startuje. Ta bateria nie była w ogóle używana kilka lat... Jak myślicie - da sie jakoś to jeszcze naprawic, czy bateria ląduje do kosza..?

A jeszcze co mi się wydaje niepokojące, to jak wstawiłam z początku ta baterie, to najpierw mrugała kontrolka baterii jakieś 2 minuty, po czym przestała i nie świeci sie w ogóle. Jakby ładowała sie ta bateria, to chyba by sie coś świeciło? Czyli ona sie nawet nie ładuje?
  • #2 13552755
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ocena: 82
    W wielu laptopach występuje zjawisko "postarzania produktu" polega to na tym ,że nawet bateria posiada swój własny procesor w którym ma wpisane ile powinna działać i można te wpisy usunąć ale nowa bateria (zamiennik) kosztuje tyle samo.
    Oczywiście bateria też przestaje działać ze starośći .
  • #3 13552785
    całka
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    No tak, ja wiem, że może paść bateria po prostu ze starości, albo z jakichś innych przyczyn, jak to opisałeś z tym "postarzaniem produktu". Tylko się dziwię, że komp sie wyłącza przez to - może to jednak z nim coś nie tak, a nie z ta baterią? Bo jakby po prostu była nie naładowana, to chyba komp powinien ją ignorować i ciągnąc z kabla, a nie wariować...?

edit
    Poszperałam troche wiecej na necie i jednak ta bateria może byc nie tylko zwyczajnie stara, ale uszkodzona. Podobno z tej serii było dużo uszkodzonych, można było nawet wymienić w okresie gwarancji za darmo. W podobnym do mojego wątku z 2010 ktoś dostał taką odpowiedź od jednej osoby, że po wymianie baterii na nową powinno byc OK. Z kolei niejaki muczo zdiagnozował problem inaczej: "Najprawdopodobniej do wymiany układ 39a126" i polecał nie kupować nowej baterii, bo może być z nową to samo. Więc nie wiem już kto miał rację i czy to bateria tylko, czy cały układ w lapku, ale raczej ryzykowac nie bede wydawaniem pieniedzy na nową baterię, skoro może to nic nie dać.
    Jeszcze jakby kogos interesował tamten wątek, o którym pisłam (nie mogłam go jakos znaleźć tu przez wyszukiwarke) to jeszcze zostawiam link: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1810872.html
REKLAMA