logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RICOH MPC2500 - Skanowanie do FTP zawiesza się mimo udanego testu połączenia

Kamilos130 29 Kwi 2014 08:45 4806 14
REKLAMA
  • #1 13552948
    Kamilos130
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam problem ze skanowanie do ftp na w/w maszynie.
    Za pomoc a programy CesarFTP zrobiłem serwer.

Na urządzeniu wyskakuje informacja (test połączenia) że powiodło się.
    Lecz przy próbie skanowania na ten serwer skan "wisi".

Co mogę robić źle?

Wiem że jest możliwość skanowania po SMB ale potrzebuje zrobić skanowanie po ftp no chyb że znacie inny sposób na skanowanie za pomocą w/w maszyny na kompy z Windows 8.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13552967
    arordrg
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Uprawnienia dla użytkownika ftp do zapisu masz?
  • #3 13553202
    Kamilos130
    Poziom 11  
    arordrg napisał:
    Uprawnienia dla użytkownika ftp do zapisu masz?

Tak, nadałem mu wszystkie możliwe uprawnienia.

Jak ma wyglądać ścieżka, możliwe że tu gdzieś robię jakiś błąd.

Po zostawieniu pustego pola test połączenia jest poprawny. Po wpisaniu jakiejkolwiek ścieżki test jest negatywny.
    Możliwe że gdzieś tu leży przyczyna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13553384
    arordrg
    Poziom 13  
    Na serwerze FTP katalogi mają zapis jak w UNIX, czyli
    ftp://uzytkownik@serwer/folder
    po prostu slash nie backslash "\"
    jeśli o to pytasz.
  • REKLAMA
  • #5 13553411
    Kamilos130
    Poziom 11  
    arordrg napisał:
    Na serwerze FTP katalogi mają zapis jak w UNIX, czyli
    ftp://uzytkownik@serwer/folder
    po prostu slash nie backslash "\"
    jeśli o to pytasz.

W miejscu uzytkownik wpisuję nazwę użytkownika a zamiast serwer ip czy co?
    Serwer postawiony jest na moim kompie.
    Próbowałem już chyba wszystkich poradników znalezionych w google i nic.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 13553553
    arordrg
    Poziom 13  
    Tak serwer to może być adres IP komputera.
    Sprawdź podłączenie za pomocą innego komputera lub smartfona jeśli posiadasz.
  • #7 13555847
    Kamilos130
    Poziom 11  
    arordrg napisał:
    Tak serwer to może być adres IP komputera.
    Sprawdź podłączenie za pomocą innego komputera lub smartfona jeśli posiadasz.

Z innego komputera i smartfona mogę się zalogować i wszystko działa.

Po wpisaniu ścieżki, tak jak podałeś test połączenia w kopiarce jest negatywny.
  • #8 13555991
    Nightwing
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Ok, zacznij od tego co jest w logu serwera, czy cokolwiek sie pojawia tam ? próba połączenia jakaś ?
  • #9 13556039
    Kamilos130
    Poziom 11  
    Nightwing napisał:
    Ok, zacznij od tego co jest w logu serwera, czy cokolwiek sie pojawia tam ? próba połączenia jakaś ?

Przy próbie połączenia bez ścieżki w logu serwera jest informacja że użytkownik zalogował się. Po wpisaniu ścieżki i próbie połączenia taka informacja już nie wyskakuje.
  • #10 13556344
    arordrg
    Poziom 13  
    Rozumiem, że serwer FTP dodałeś do zapory jako połączenia przychodzące i wychodzące.
    Czy za pomocą innego komputera możesz wysłać jakiś plik na serwer FTP?
    Może wpisujesz folder FTP taki jak masz na komputerze, a od strony serwera jest to po prostu root (katalog główny serwera FTP). Zobacz czy za pomocą innego urządzenia możesz utworzyć folder np. "skany". Jak tak to na drukarce ustaw folder skanowania do "skany". Bez znaku "/".
  • #11 13560648
    Kamilos130
    Poziom 11  
    arordrg napisał:
    Rozumiem, że serwer FTP dodałeś do zapory jako połączenia przychodzące i wychodzące.
    Czy za pomocą innego komputera możesz wysłać jakiś plik na serwer FTP?
    Może wpisujesz folder FTP taki jak masz na komputerze, a od strony serwera jest to po prostu root (katalog główny serwera FTP). Zobacz czy za pomocą innego urządzenia możesz utworzyć folder np. "skany". Jak tak to na drukarce ustaw folder skanowania do "skany". Bez znaku "/".

Wielkie dzięki :) Działa.
    Mam teraz inny problem. Co gdy w firmie jest kilka laptopów połączonych po wi-fi. (IP dostają poprzez protokół DHCP) Prawdopodobnie dynamicznie, czyli za każdym razem jak komputer zostanie uruchomiano może dostać inne IP.
    Nie mam możliwości ingerowania w ustawienia routera.
  • #12 13560997
    arordrg
    Poziom 13  
    Możesz ustawić zamiast IP nazwę netbios, albo zmienić zamiast DHCP stałe IP na karcie sieciowej (może wówczas wystąpić konflikt jeśli ktoś wylosuje takie IP przed tobą).
  • #13 13561682
    Kamilos130
    Poziom 11  
    arordrg napisał:
    Możesz ustawić zamiast IP nazwę netbios, albo zmienić zamiast DHCP stałe IP na karcie sieciowej (może wówczas wystąpić konflikt jeśli ktoś wylosuje takie IP przed tobą).

Nazwy NetBIOS nigdy nie używałem. Jak to zrobić?
    Kopiarka znajdzie serwer po takiej nazwie?
  • #14 13562166
    arordrg
    Poziom 13  
    Zobacz jak nazywa się twój komputer i puść pinga z tą nazwą z innego komputera w sieci.Jak odpowie znaczy, że inne urządzenie np kopiarka też zadziała. Jeśli nie, trzeba przekonfigurować zaporę aby udostępniała nazwę netbios.
  • #15 13571183
    Kamilos130
    Poziom 11  
    arordrg napisał:
    Zobacz jak nazywa się twój komputer i puść pinga z tą nazwą z innego komputera w sieci.Jak odpowie znaczy, że inne urządzenie np kopiarka też zadziała. Jeśli nie, trzeba przekonfigurować zaporę aby udostępniała nazwę netbios.

Sprawdziłem. Z innego komputera można pingować.
    Natomiast po zastąpieniu pingu nazwą komputera kserokopiarka nie może się połączyć.

Mógłbym prosić o dalsze wskazówki?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z funkcją skanowania do serwera FTP na urządzeniu RICOH MPC2500, mimo udanego testu połączenia. Po wprowadzeniu ścieżki do folderu skanowania test połączenia kończy się niepowodzeniem. Użytkownik został poinformowany o konieczności używania poprawnej składni ścieżki FTP oraz o sprawdzeniu uprawnień użytkownika na serwerze. Po wprowadzeniu odpowiednich ustawień i utworzeniu folderu na serwerze FTP, skanowanie zaczęło działać. Pojawił się nowy problem związany z dynamicznym przydzielaniem adresów IP w sieci Wi-Fi, co utrudnia dostęp do serwera. Użytkownik rozważa użycie nazwy NetBIOS zamiast adresu IP, ale napotyka trudności w konfiguracji.
REKLAMA