logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki transformator do wzmacniacza Sanyo A10 po spaleniu?

Mateusz169 12 Kwi 2005 12:08 1565 6
REKLAMA
  • #1 1398309
    Mateusz169
    Poziom 11  
    Witam!!
    Mam pytanie, czy ktoś może mi powiedzieć jaki transformator jest w tym wzmacniaczu? Bo się spaliłi nie wiem jaki wstawić. Z góry wielki dzięki za opdpowiedź!!!
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 1401311
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    ma przerwę ?? czy są spalone uzwojenia bo większość zachodnich traf ma w środku wbudowany bezpiecznik ( w trafie )bo jak nie ma przypalonych uzwojeń to może tylko poszedł bezpiecznik a jak pa przepalone uzwojenia to cheba trzeba będzie przewinąć
  • REKLAMA
  • #3 1401475
    Mateusz169
    Poziom 11  
    Nie no, bezpiecznika, to on żądnego nie ma, a wzmacniacz nie jest mój, kolega mi przyniósł, bo dostal tam od kogoś i nie działa, rozkręciłem, włączyłem do sieci, miernik do ręki i na wejściu transformatora jest napięcie 230V, a ne wtórnym uzwojeniu nie ma nic. Transformator wyjąłem i zmierzyłem rezystancje wejściową tranzformatora - nieprzewodzi, ustawiłem miernik na 2M i zero reakcji. A transformatora nie uśmiecha mi sie przewijać, mam mało wolnego czasu i dla tego prosił bym, jeśli ktoś wie, o podanie typu transformatora lub chociaż napięcia wyjściowego.
  • REKLAMA
  • #4 1401503
    h jaworski
    Specjalista AGD
    na 90% w trafie jest bezpiecznik zobacz ile masz bolców tam gdzie przychodzi 230v 2 czy 3 jeżeli 3 to patrz jakiego koloru wychodzą przewody ze środka trafa jeżeli 1 noga jest złoty 2 noga złosty i srebrny 3 noga srebrny a sieć przychodzi pod 1 złoty i 3 srebrny to znaczy że te srebrne to bezpiecznik i jest on w srodku w trafie wydłubac go się nie da ale można dołożać z zewnątrz termiczny bezpiecznik przylkeić na trafie te złote to kolor miedzi pokryty emalią czyli może też być to kolor bardzo ciemny ) możesz poczytać też ten wątek https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic261772.html i parę jeszcze innych też jest
  • #5 1401603
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    podaj jakies oznaczenia tego trafa ,przekruj to może da sie cos zrobić

jakie dawał napięcie na wtórnym?
  • REKLAMA
  • #6 1401697
    Mateusz169
    Poziom 11  
    Jest jak mówisz, tylko, że są 4 wyprowadzenia na pierwotnym, do pierwszego miedzianego idze jeden przewód sieciowy, drógie, to zwinięte i zlutowane dwa przewody miedziane, tzrecie jest srebrne i przylutowany jest drógi przewód sieciowy i czwarte to dwa zwinięte i przewody, jden srebrny, drógi złoty. Wymiary 33x67x57. Napięcia wtórnego nie znam, bo jak go dostałem do rąk, to już nie działał, jedyne co mogę powiedzieć, to to, że kondensatory filtrujące mają 3300uF/35V.
    Załączniki:
    • Jaki transformator do wzmacniacza Sanyo A10 po spaleniu? Trafo.JPG (28.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1401729
    h jaworski
    Specjalista AGD
    zdięcie trochę nie wyrażne ale zr egóły te srebrne to właśnie bezpiecznik zrub tak zewrzyj te 2 przewody srebrne tam gdzie przychodzą możesz sprawdzić czy jest przejście jak jest to załóż bezpiecznik tak 1A i podłącz do sieci i zobaczysz jak ruszy to zostaw włączony mozesz też sprawdzić jaki jest pobór prądu samego trafa jak jest mały to zostaw włączone tak na godzinę ale kontroluj czy się nie zmarzy jak bedzie dobre to kup bezpiecznik termiczny na 125c i podłącz pod ten mostek a sam bezpiecznik przyklej na uzwojenie możesz też pomierzyć sobie napięcia tak na przyszłość a jak się będzie smażyć uzwojenie to trafo jest do bani tylko nic nie podłączaj pod wtórne trafo ma chodzić tylko na pierwotnym dopuki nie przetestujesz

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Sanyo A10 ma uszkodzony transformator sieciowy, który nie przewodzi na uzwojeniu wtórnym. Transformator posiada cztery wyprowadzenia na pierwotnym uzwojeniu, z których dwa przewody są zwinięte i zlutowane, a dwa pozostałe mają różne kolory (miedziany, złoty, srebrny). W transformatorze prawdopodobnie znajduje się wbudowany bezpiecznik termiczny (kolor srebrny), który może być uszkodzony. Zaleca się sprawdzenie ciągłości tego bezpiecznika poprzez zwarcie przewodów go obejmujących i ewentualne dołożenie zewnętrznego bezpiecznika termicznego 1A na 125°C przy transformatorze. Jeśli uzwojenia są przepalone, konieczne będzie przewinięcie transformatora, jednak ze względu na brak czasu lepszym rozwiązaniem jest znalezienie oryginalnego typu transformatora lub informacji o napięciach wyjściowych. Wzmacniacz ma kondensatory filtrujące o pojemności 3300uF/35V, co może pomóc w określeniu wymagań transformatora. Wymiary transformatora to około 33x67x57 mm. Przed podłączeniem do wtórnego uzwojenia należy upewnić się, że transformator działa poprawnie na pierwotnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA