Why did my Sanyo DCA 3510 amplifier switch off after overheating and no longer power on, and what should I replace to fix it?
Najprawdopodobniej padł bezpiecznik termiczny wewnątrz transformatora zasilacza, bo wzmacniacz był bardzo gorący, wyłączył się sam i po włączeniu nie świeci nawet dioda [#4984489] Jeśli bezpiecznik jest wyprowadzony na zaciski, można go wymienić; jeśli siedzi pod uzwojeniem, pozostaje obejście albo wymiana całego transformatora [#4985007] Do końcówki mocy powinno być trafo około 2×20–24V~ i nie mniej niż ok. 100VA, co po prostowaniu daje około ±28V, a dla przedwzmacniacza potrzeba osobnego zasilania około 15V [#5009841][#5015826][#5014912] W rozmowie zaproponowano też rozwiązanie z dwoma transformatorami: głównym 2×24V oraz osobnym małym trafem dla zasilania pomocniczego, np. 12V/20VA lub 15V/8VA [#5014876][#5015199][#5018430] Przy podłączaniu nie ma znaczenia, który przewód AC z pomocniczego trafa jest „+” lub „-”, bo to napięcie zmienne; ważne jest tylko poprawne połączenie środka uzwojenia głównego trafa z punktem czarnego przewodu na płytce [#5028853][#5029413][#5029663][#5029696] Ostatecznie autor uruchomił wzmacniacz po wymianie zasilania [#5036067]
Witam
Pożyczyłem wzmacniacz i ten otóż wzmacniacz padł po 1 godz grania na imprezie wzmacniacz to sanyo dca 3510 i nigdzie nie znalazłem nic na jego temat.
Wydaje mi sie ze padł zasilacz gdyż wzmacniacz sie sam wyłączył i był strasznie nagrzany właśnie od strony zasilacza, myślałem że jest zabezpieczenia przed przegrzaniem ze jak ostygnie to sie włączy ale niestety, wszystkie bezpieczniki sprawdziłem i sa cale.
Co może być przyczyną uszkodzenia??
Na wzmacniaczy jest napisane: ~ac 110/220v 50Hz 170WATT
a na zasilaczu: 4-2512-10620 YODA 06-51
Jaka może być przyczyna uszkodzenia?? i jak ją naprawić i jaki mógłby być koszt takiej naprawy??
Z góry dziękuje za pomoc.
Jeśli temat jest w złym miejscu prosiłbym o przesuniecie do właściwego wątku.
Proszę Kolegę o poprawienie pisowni w swoim poście tak, aby była zgodna z Regulaminem Forum.
Regulamin p.15
Użycie w tym celu klawiszy "zmień" oraz "pisownia" będzie jak najbardziej wskazane.
(dj-MatyAS)
Zakładam że podłączyłeś kolumny 4ohm a wzmacniacz ma wymaganie min np 6lub 8ohm padły wtedy końcówki mocy a trafo też mogło być gorące bo działało powyżej swoich nominalnych wartości dla 4ohm trzeba więcej prądu niż dla np 6 lub 8. Dla pewności sprawdź czy na wzmacniaczu pisze coś o impedancji. No i jakie kolumny miałeś czy wzmacniacz nie działał na przesterowaniu ?
No właśnie nie działa po włączeniu nawet dioda się nie świeci
Nie chciałbym zanudzać.Proszę poprawić post i pisać poprawnie.
Regulamin p. 15
(dj-MatyAS)
w miejscach zaznaczonych na czerwono jest napięcie a w miejscach zaznaczonych na zielono nie ma napięcia, więc prawdopodobnie padł zasilacz tylko na jaki go wymienić???
Załączniki:
P1040013.JPG(453.16 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Z tego co opisałeś wynika jasno, że padł bezpiecznik termiczny umieszczony wewnątrz transformatora ( a ściślej pod uzwojeniem pierwotnym lub pod izolacją tego uzwojenia). Musisz sprawdzić czy jest on wyprowadzony na łączówki transformatora- jeśli tak, jest możliwość jego ominięcia i podanie zasilania bezpośrednio na uzwojenie pierwotne. Wyciągnij transformator ze wzmacniacza, zdejmij jego osłonę i zrób ponownie zdjęcie- może coś będzie można powiedzieć więcej.
Pozdrawiam.
Jak pisałem wcześniej- jeśli jest umieszczony bezpośrednio pod izolacją (czasem tak bywa) jest taka możliwość. Natomiast jeżeli pod uzwojeniem to niestety...pozostają dwie możliwości; albo go pominąć (zewrzeć), albo zastąpić nowym. Ze względów bezpieczeństwa to drugie rozwiązanie jest korzystniejsze. Bezpieczniki termiczne można kupić n.p. w TME, albo w jakimś lepszym sklepie z elektroniką. Pozostaje jedynie zadbać o to by był tego samego typu (temperatura zadziałania)
Pozdrawiam..
bezpiecznik najczęściej jest montowany pomiędzy uzwojeniami.. obejrzyj bardzo dokładnie transformator.. po jednej stronie.. powinieneś widzieć że pomiędzy uzwojeniami jest szczelina.. (to tam siedzi bezpiecznik) nawet jak nie jest wyprowadzony.. a u ciebie nie będzie.. to musisz skołować szydło..albo inny mocny drut, zrobić z niego haczyk wsadzić w szczelinę, pomodlić się, i urwać końcówkę uzwojenia od bezpiecznika.. przy odrobinie szczęścia będzie wystawała poza obudowę.. wtedy lutujesz tam kabelek.. i gotowe.. zabezpiecz tylko potem poxipolem..
Jeśli ktoś może to niech zaznaczy tą szczelinę. Mam jeszcze takie pytanie jakie to może być trafo?? Bo najłatwiej byłoby je wymienić na nowe, gdyż właściciel dostaje już powoli piany.
on siedzi gdzieś tam pod tymi plastikami po stronie, gdzie wchodzą kable od zasilania.. na ostatniej fotce po prawej stronie trafa.. musisz nożem wybebeszyć te plastiki..
Wygląda to tak. W środku jak wchodzą kable jest jakaś brązowa masa bardzo twardza.
Dodano po 13 [minuty]:
Mam jeszcze jedną prośbę czy mógłby mi ktoś doradzić jakie trafo kupić zamiast tego bo tak byłoby najlepiej na TME?? Najlepiej stąd gdyż to jest w łodzi.
Zalecane napięcie zasilania dla STK 465 (taki jest we wzmacniaczu) wynosi +/- 28V, więc raczej zmienne na końcówki powinno nie być większe niż 20-22V.
Ale to tylko połowa sukcesu. Należy jeszcze przyjrzeć się dokładniej zasilaniu części "pre-ampa".Z tego co zdołałem dojrzeć jest tam osobne uzwojenie (przewody w żółtej izolacji). Trzeba więc sprawdzić czy nie ma tam w ich pobliżu stabilizatora (po mostku i kondensatorach) i na podstawie tegoż zdecydować się na konkretne zasilanie pomocnicze.
Pozdrawiam.
Wybór transformatorów jest duży. dj-MatyAS podał ci napięcie wtórne na 20-22V. Podejrzewam, że preamp będzie zasilany napięciem ok. 15V. Zakup trafo podmień i wszystko powinno zadziałać.
Musisz zakupić transformator, który posiada takie napięcia wtórne 2x20-22V może 24V i jedno napięcie ok.12V co po wyprostowaniu da 15V. Jeśli chodzi o moc to patrząc na fotki nie jest to duży transformator. Myślę, że około 50W starczy. Zatra ma jeszcze większy wybór transformatorów. http://www.zatra.com.pl/produkty.php Zerknij jeszcze tutaj jest podanych wiele parametrów.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic119028.html
✨ Wzmacniacz Sanyo DCA 3510 przestał działać po godzinie pracy, prawdopodobnie z powodu uszkodzenia zasilacza, a konkretnie transformatora sieciowego. Wzmacniacz był podłączony do kolumn 8Ω, zgodnie z wymaganiami. Uszkodzenie objawiało się wyłączaniem i przegrzewaniem transformatora. Sprawdzono bezpieczniki, które były całe, co wskazuje na uszkodzenie bezpiecznika termicznego (TAM) umieszczonego pod izolacją lub uzwojeniem transformatora. Możliwe rozwiązania to ominięcie lub wymiana bezpiecznika termicznego, przy czym wymiana jest bezpieczniejsza.
Ze względu na brak schematu i oznaczeń transformatora, zalecano wymianę na nowy o parametrach zbliżonych do oryginalnych: transformator o mocy około 50-100W, napięciu wtórnym symetrycznym 2x20-24V AC dla stopnia końcowego (STK465) oraz dodatkowe uzwojenie 15V AC dla przedwzmacniacza. Wskazano, że napięcie +/-28V DC jest wymagane po wyprostowaniu i filtracji. Proponowano zakup transformatora toroidalnego 50VA 2x24V oraz osobnego transformatora 12-15V 20VA dla zasilania przedwzmacniacza, np. z oferty TME lub Zatra.
Podczas podłączania nowego transformatora zwrócono uwagę, że kolory przewodów z uzwojeń wtórnych nie oznaczają polaryzacji, gdyż jest to napięcie zmienne, a polaryzacja pojawia się dopiero po mostku prostowniczym i filtracji. W przypadku symetrycznego zasilania końcówek mocy dwa minusy z transformatora należy połączyć razem i podłączyć do wspólnego punktu masy na płytce. Dla zasilania przedwzmacniacza (uzwojenie 15V) nie ma znaczenia, który przewód jest plusem, a który minusem przed prostownikiem.
Wskazano również, że przełącznik 110/220V w oryginalnym wzmacniaczu można pominąć, podłączając zasilanie bezpośrednio do transformatora. Po wymianie transformatora i poprawnym podłączeniu wzmacniacz działa poprawnie. Autor otrzymał szczegółowe instrukcje dotyczące doboru transformatora, sposobu podłączenia uzwojeń oraz ewentualnego dowijania dodatkowego uzwojenia na toroidalnym transformatorze, jeśli nie uda się znaleźć idealnego zamiennika.
Podsumowując, problemem był uszkodzony transformator zasilający, a rozwiązaniem jest jego wymiana na transformator o parametrach: 50-100W, 2x20-24V AC symetryczne oraz dodatkowe 15V AC dla przedwzmacniacza, z prawidłowym podłączeniem uzwojeń i pominięciem przełącznika napięcia sieciowego. Wygenerowane przez model językowy.