logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór paneli 24V off-grid: polikrystaliczne 250W czy amorficzne 100W?

bimki 30 Kwi 2014 13:05 6051 6
REKLAMA
  • #1 13556590
    bimki
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Hej,

Panel polikrystaliczny o mocy ok. 250W ma powierzchnię około 1.5m2 i wage około 19kg
    Panel amorficzny o moce około 100W ma podobną powierzchnię i wagę 26kg

różnicy w cenie dużej nie zauważyłem - tzn. 250W polikrystaliczne kosztuje około 650zł, a amorficzne 100W to około 250zł

Pytanie:
    które lepiej wybrać do instalacji 24v off grid?

pozdrawiam

Pytanie:
  • REKLAMA
  • #2 13556613
    ev_now
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Amorficzny Sungen HN-100 ma obwszem 1,5m2 i 100Wp i waży 26Kg bo jest szklany.
    Panel monokrystaliczny ALM-95D-12 - 95Wp zas ma 0,65m2 i wazy 9KG

Natomiast panel monokrystaliczny bedzie kosztował ponad ok 400zł podczas gdy amorficzny do 250zł.

Ten Sungen jest na 70V (patrz kontoler łądowania) podczas gdy 100W monokrystaliczne sa na 12 lub 24v
  • REKLAMA
  • #3 13556628
    bimki
    Poziom 16  
    czytając różne materiały mam wrażenie, że amorficzny jest wydajniejszy bo działa nawet przy gorszym świetle - to prawda? Jak to wygląda w praktyce?
  • REKLAMA
  • #4 13556801
    fryzjer99
    Poziom 9  
    Ogniwa amorficzne są stosunkowo tanie ale charakteryzują się niską sprawnością - aby uzyskać taką samą moc potrzeba większej powierzchni. Zaletą amorficznych jest niższy spadek mocy przy wzroście temperatury. Krzem amorficzny absorbuje promieniowanie wysokoenergetyczne, głównie widzialne o krótkiej długości fali.
    Miałem podobny problem i wybrałem panele z krzemu krystalicznego właśnie ze względu na mniejszą powierzchnię.
    W załączniku przesyłam ciekawą publikację obrazującą różnice między c-Si a amorficznym -Si
    Załączniki:
    • grunow_et_al-yield_and_spectral_effects_of_a-si_modules.pdf (1.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 13556953
    bimki
    Poziom 16  
    czyli na nasze warunki jednak warto pakować się w polikryształ...
  • #6 13556971
    CzystyZYSK
    Poziom 24  
    Ocena: 81
    Jeszcze raz ktoś powie o tym lepszym zachowywaniu się w rozproszonym świetle to chyba padnę ;-)

tak, jest różnica, bo powierzchnia modułów jest 2,5 raza większa to wiadomo, że z rozproszonego będzie lepiej.. ale to będzie do 3-5% lepiej a nie, jak niektórzy sądzą 50% ;-)
  • #7 17735310
    romanewas
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Podbijam temat. Jak wygląda spadek wydajności współczesnych paneli amorficznych przy mocno rozproszonym świetle w stosunku do paneli poli/mono krystalicznych? Czy ktoś dysponuje jakimiś informacjami z wiarygodnego źródła?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano panele słoneczne polikrystaliczne 250W i amorficzne 100W do instalacji off-grid 24V. Użytkownicy zauważyli, że panele amorficzne, mimo niższej mocy, mogą działać lepiej w gorszych warunkach oświetleniowych, jednak ich sprawność jest niższa, co wymaga większej powierzchni do uzyskania tej samej mocy. Panele polikrystaliczne są bardziej efektywne w standardowych warunkach, a ich mniejsza powierzchnia czyni je bardziej praktycznymi. Wskazano również, że różnice w wydajności w rozproszonym świetle są niewielkie, wynoszące 3-5%. Użytkownicy sugerują, że w polskich warunkach lepszym wyborem są panele polikrystaliczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA