logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka samsung R1045AV - Spalona blokada drzwi, Usterka sterownika

matbiela 30 Kwi 2014 23:19 5262 6
REKLAMA
  • #1 13558251
    matbiela
    Poziom 2  
    Witam!
    Mam problem z pralką Samsung R1045AVGW1/XEO - mianowicie spaliła się trójstykowa blokada drzwiczek Metalflex ZV-446L. Oprócz niej spłonęła także wtyczka doprowadzająca przewody do wymienionej blokady. Pytania, które mam do Panów/ Państwa:
    1)czy ktoś z was orientuje się jaki jest typ tej wtyczki i z własnego doświadczenia orientuje się, czy istnieje możliwość nabycia takowej?
    2)czy fakt, że po zdemontowaniu uszkodzonych części tj. wtyczki i blokady wyświetlacz po odpaleniu jest niemożliwy do odczytania, jak i obsługa jakichkolwiek funkcji niemożliwa, świadczy o jego uszkodzeni w wyniku zwarcia w blokadzie(wg. mnie powinien występować jedynie błąd dE)?
    Od razu wyjaśniam, że nigdzie na płytce nie widać jakichkolwiek zniszczeń - sprawdziłem jedynie wizualnie.
    3) jeśli waszym zdaniem możliwe i prawdopodobne jest uszkodzenie sterownika, to który z jego elementów mógł ulec przepaleniu? (Wiem, że pytanie jest dość niemądre, ale wielu z was niejednokrotnie spotykało się z tego typu usterkami w pralkach samsunga, czy też w tym konkretnym modelu)

Za pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 13558318
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Wcale nie musisz zabiegać o zdobycie wtyczki na blokadę, wystarczy że porządnie zarobisz osobne końcówki konektorowe na każdy przewód z osobna, otulisz je koszulką termokurczliwą i też będzie dobrze, oczywiście musisz zachować kolejnośc wtykania konektorów na blokadę według spalonej wtyczki. Po tej operacji wszystko powinno ruszyć, łącznie ze skasowaniem sie błędu dE.(Rozumiem, że nowa blokada już zakupiona :D).
  • REKLAMA
  • #3 13558664
    matbiela
    Poziom 2  
    Końcówki konektorowe w wersji izolowanej to świetne rozwiązanie. Blokady jeszcze nie kupiłem, bo awaria zdarzyła się bezpośrednio przed majówką.
    No właśnie gdyby pojawiał się chociażby błąd dE, byłbym spokojny. Obecnie po włączeniu pralka wariuje - nie można nic ustawić a podświetlenie wyświetlacza jest takie, że nic nie można odczytać.
    Stąd było moje pytanie.. Czy oprócz drobnej awarii blokady nastawić się na awarię programatora?
  • REKLAMA
  • #4 13571447
    krzysio13
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    U mnie to samo co u kolegi matbiela. Programator sprawny, założyłem nową blokadę i nadal dE. Koledzy pdpowiedzcie coś bo osiwieję.
  • REKLAMA
  • #5 13572225
    matbiela
    Poziom 2  
    Również wymieniłem blokadę. Zupełnie nic nie dało. Tak jak się spodziewałem 'strzał' pewnie uszkodził mi programator. Sęk w tym, że żaden z podzespołów nie wygląda na spalony, ale zamierzam to sprawdzić dokładnie.
  • #6 14346173
    deku
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    No i jak to wygląda?
    W weekend zjarała mi się blokada (oczywiście razem z wtyczką)
    Gdzie ją nabyliście?
    Czy po wymianie pralka działa, czy jednak uwaliło się coś jeszcze?
  • #7 18865097
    t0ken
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Prawdopodobnie uszkodzenie na płycie głównej - triak lub przekaźnik + towarzyszące rezystory. Podobny temat:
    Link

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Samsung R1045AVGW1/XEO, w której spaliła się blokada drzwi Metalflex ZV-446L oraz wtyczka do niej. Pojawiają się pytania dotyczące możliwości zakupu nowej wtyczki oraz potencjalnych uszkodzeń sterownika pralki. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że można użyć konektorów izolowanych zamiast wymieniać wtyczkę, a także wskazują na możliwość uszkodzenia programatora, mimo braku widocznych uszkodzeń na płytce. Wspomniane są również problemy z wyświetlaczem, który nie działa poprawnie po demontażu uszkodzonych części. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, że wymiana blokady nie zawsze rozwiązuje problem, co sugeruje uszkodzenie innych komponentów, takich jak triak lub przekaźnik na płycie głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA