Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zwiększenie wydajności prądowej portu USB

servgsm 02 Mar 2012 14:23 5761 28
  • #1 02 Mar 2012 14:23
    servgsm
    Poziom 23  

    Witam,

    Potrzebuję zwiększyć wydolność prądową usb.
    Czy Nic nie stoi na przeszkodzie, aby po prostu wpiąć się z zasilaczem stabilizowanym na 7805 w żyły zasilające USB?

    Nie wpłynie to na pracę urządzeń komunikujących się tym przewodem?

    Pozdrawiam,
    Bartek.

    0 28
  • #2 02 Mar 2012 14:27
    darek4455
    Poziom 20  

    Co ty kombinujesz?
    Jak podepniesz tam zasilacz to zapewne cała płytę główną ci szlak trafi:)
    Na pewno wpłynie tak ,że część urządzeń będzie uszkodzone:)

    0
  • #3 02 Mar 2012 14:29
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Zasilać urządzenia USB w ten sposób możesz, ale nie możesz tego napięcia wysłać w stronę komputera/płyty gł.

    0
  • #4 02 Mar 2012 16:11
    servgsm
    Poziom 23  

    Tzn chodzi mi o taką sprawę...
    Mam huba usb i chcę do niego podpiąć 3 dyski na usb.

    Po prostu nie chcę przeciążyć portu w routerze do którego podpinam huba.
    Rozumiem, że masy z zasilacza i routera mam połączyć, aby nie uciekł potencjał?

    Ponadto ten hub jest marki china i nic więcej o nim nie wiadomo. Ale ma wejście takie jakby od zasilacza. Czy jest sens próbować coś tam stosować na ślepo?

    1
  • #5 02 Mar 2012 16:26
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Jeśli hub posiada wejście na zasilacz, to nie ma przeciwwskazań by zasilanie tam wpiąć.
    Dla własnego (i sprzętu) dobra sprawdź, czy podłączając tam zasilanie nie pojawi się ono też na kablu wtyczce USB tego huba.
    Możesz też odłączyć zupełnie wewnątrz kabel +5V - to Ci zagwarantuje bezpieczeństwo płyty gł.

    0
  • #6 02 Mar 2012 17:57
    Adrian_1591
    Poziom 28  

    Witam.
    Co ja bym zrobił.
    Rozebrał HUB'a, od każdego gniazda w celu zwiększenia wydajności prądowej HUB'a wyprowadziłbym przewodem 5V oraz masę [minusowy pin].
    W miejsce lutu przewodu USB w HUB'ie dolutowałbym minusy wszystkich portów i zasilacza do PCB HUB'a (w miejscu lutu kabla od wtyczki USB z płytką HUB'a).
    Z +5V to samo z jednym wyjątkiem - przerwałbym żyłę w przewodzie USB pomiędzy wtyczką a HUB'em.
    Powinno działać.

    0
  • #7 02 Mar 2012 18:00
    adamadi33
    Poziom 43  

    Na co się męczyć wystarczy porządny zasilacz dysponujący sporym amperażem na
    linii +5V.

    0
  • #8 02 Mar 2012 21:48
    grzemach
    Poziom 20  

    @adamadi33 a USB 2.0 nie ma ograniczenia od 500mA/gniazdo? Nic nie da wymiana zasilacza.

    0
  • #9 02 Mar 2012 22:54
    Tommy82
    Poziom 39  

    Ludzkość znalazła rozwiązanie tego problemu nazywa się aktywny hub usb

    0
  • #10 06 Mar 2012 17:06
    servgsm
    Poziom 23  

    Okazuje się, że hub którego używam jest aktywny.
    Szybko skleciłem do niego zasilacz na 7805 i dałem trafo takie, żeby spokojnie sobie radził przy 1A.

    No i cóż... Wpiąłem dysk, który żre 0,45A i nic... Ani myśli ruszyć.
    Nawet wpiąłem się zasilaczem bezpośrednio w gniazdo usb pod które podpinam dysk.. Też nic(!)

    Ale bezpośrednie wpięcie dysku pod usb routera od razu go budzi i jest ok...

    Tylko, że po primo nie chcę za bardzo męczyć routera tymi amperażami,
    a po secundo muszę jednocześnie udostępniać drukarkę na usb przez router, więc bez huba się nie obejdzie.
    Mądralińskich uprzedzam, że hub będzie świetnie działał na routerze, bo już coś takiego wpinałem i działała na nim drukarka +2 pendrive.

    O co tu chodzi Panowie? Bo jak dla mnie, to jakaś magia tu działa.
    Wszystko co próbowałem, na logikę powinno działać bez szwanku!

    Pozdrawiam.

    0
  • #11 06 Mar 2012 20:13
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    servgsm napisał:
    Szybko skleciłem do niego zasilacz na 7805

    Sprawdziłeś, czy jest odpowiednie napięcie na wyjściu?

    0
  • #12 06 Mar 2012 20:24
    servgsm
    Poziom 23  

    Tak, po podłączeniu dysku spada max. do 4,97 V.

    0
  • #13 06 Mar 2012 20:57
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    servgsm napisał:
    Tak, po podłączeniu dysku spada max. do 4,97 V

    A jakie napięcie utrzymuje się w routerze z tym dyskiem?

    0
  • #14 06 Mar 2012 21:14
    servgsm
    Poziom 23  

    Z dyskiem trzyma 4,8V

    0
  • #15 06 Mar 2012 21:34
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Mniej Volt i działa. Może jednak amper za mało.

    0
  • #16 06 Mar 2012 22:14
    Adrian_1591
    Poziom 28  

    Hmm, a nie ma przypadkiem takiego efektu, że dysk chcąc wystartować, pobiera wysokie prądy (spore obciążenie), napięcie od razu spada, i dysk sobie "odpuszcza" z racji za niskiego napięcia :?:
    Spadek może trwać ułamek sekundy i być nie do wykrycia zwykłym miernikiem.

    Inne opcje.
    Przewód sprawdzony :?:
    Spróbuj pociągnąć napięcie z jakiegoś mocnego zasilacza np. komputerowy ATX.
    Oczywiście w HUB'ie spróbuj wlutować się bezpośrednio w luty gniazda USB.
    Nie zapomnij o odłączeniu przewodu napięciowego od routera [USB].

    0
  • #17 06 Mar 2012 22:48
    helmud7543
    Poziom 42  

    Niektóre dyski przy rozruchu potrafią przekroczyć i 1A poboru. Miałem tak na własnym przykładzie gdzie mam zasilacz 1A przy jednocześnie odciętym połączeniu zasilania między USB na płycie i na urządzeniu (kabelek sobie przerobiłem). I ten 1A spokojnie wystarcza do np: nagrywarki USB ale niektórych dysków 2,5 cala już nie uciągnie...

    0
  • #18 06 Mar 2012 23:33
    servgsm
    Poziom 23  

    Przed chwilą połączyłem dwa 7805 równolegle... 2A powinno uciągnąć spokojnie, a tu co? To samo co było.

    Już zgłupiałem.

    0
  • #19 06 Mar 2012 23:40
    Adrian_1591
    Poziom 28  

    Chciałbym podzielić się pewnym spostrzeżeniem.
    Mianowicie zauważyłem,że pod niektórymi HUB'ami dyski zewnętrzne bądź dysk w kieszeni (zasilane z USB) w ogóle nie podejmuje prób rozpędzenia talerzy.
    Podłączamy i ani razu nie słychać choć najmniejszego cyknięcia.
    Moim zdaniem nie chodzi tu o wydajność prądową,a o jakąś "blokadę" .
    U kolegi powyżej wydaje się być to samo...
    Mógłby ktoś coś o tym powiedzieć :?:

    0
  • #20 07 Mar 2012 01:26
    servgsm
    Poziom 23  

    Cykanie słychać, czyli próbuje się zakręcić.
    Wpadłem na pomysł, żeby zobaczyć, czy trafo czasami mi nie przysiada.
    W sumie nie powinno, ale to 8V kloc, więc być może.

    Wygrzebałem trafo 24V 60VA. Jak z tego nie uciągnie, to chyba porzucę dalsze próby.

    Dodano po 41 [minuty]:

    Cóż... Na trafie napięcie przysiadało i to solidnie.

    Ale podłączyłem to 60VA i... Nic!
    Dysk wyciąga swoje ok. 0,53A na rozruch, tyka tyka i na tykaniu się kończy.

    Tym razem prądu mu nie brak... Zasilany dwoma 7805 osiąga napięcie na poziomie 4,98V ±0,03V.

    Dodano po 20 [minuty]:

    Zastanawiałem się, czy nie jest on uruchamiany z szyny danych, ale zakryłem te szyny i dysk się uruchomił bez problemu (z usb komputera).
    Więc musi być jakiś sposób, aby uruchomić ten wynalazek.

    Dodano po 41 [minuty]:

    Dobra. Postanowiłem wytoczyć ciężką artylerię i wyciągnąłem swój stary zasilacz ATX.
    Dysk ruszył.

    Z ciekawości sprawdziłem ile prądu zażyczył sobie na start - nieco ponad 1A.
    Moje stabilizatory niestety okazały się jakieś trefne, bo badałem je z obciążeniem i okazało się, że napięcie to one słabo trzymają.

    HDD świetnie pracuje na hubie, pendrive w parze nie robi mu różnicy.
    Transfer sięga 25-30 MB/s, co mi wystarcza podczas pracy po sieci.
    Skołuję sobie jakiś solidny zasilacz 5V na co najmniej 2A i powinno wszystko ładnie śmigać :)

    Dziękuję wszystkim za chęć pomocy.

    Dla potomnych chciałbym napisać, że takie kombinacje można czynić, jednak warto przeciąć żyłę +5V w przewodzie na relacji komputer/router - hub. Zwykle jest to czerwona żyła.

    0
  • #21 07 Mar 2012 06:31
    helmud7543
    Poziom 42  

    servgsm napisał:

    Dla potomnych chciałbym napisać, że takie kombinacje można czynić, jednak warto przeciąć żyłę +5V w przewodzie na relacji komputer/router - hub.

    Bez takiego odłączenia płyta główna "kradnie" prąd z dodatkowego zasilacza i mamy kichę.

    0
  • #22 21 Maj 2013 17:14
    JokoPS
    Poziom 15  

    Przepraszam za odkopanie tematu. Mam pytanie do Was jak to jest z tymi hubami aktywnymi, czy jeżeli hub jest 4 portowy i posiada zasilacz 2A to jest możliwe dostanie większego prądu na 1 port niż 0.5A? czy jest jakieś ograniczenie?? Interesuje mnie HUB Unitek Y-206P.
    Licze na Waszą pomoc. pozdrawiam

    0
  • #23 22 Maj 2013 10:06
    helmud7543
    Poziom 42  

    Teoretycznie powinien dawać tyle, ile ma zasilacz w zależności od potrzeb prądowych podłączonego urządzenia. Nie wiem, co masz na myśli, ale czy nie mylisz napięcia z natężeniem? Urządzenie ma dostać 5V - to jest napięcie. Teoretycznie USB 2.0 ma zapewnić natężenie na poziomie conajmniej 0,5A. W praktyce niektóre urządzenia, np: dyski zewnętrzne 2,5 cala, pobierają więcej przy rozruchu i jeśli gniazdo USB nie da tego prądu, dysk nie ruszy.

    0
  • #24 22 Maj 2013 13:50
    JokoPS
    Poziom 15  

    Nie mylę napięcia z natężeniem :) Wiem że standard USB 2.0 to 5V i 0.5A. Zastanawiam się czy hub aktywny jest w stanie dać mi dla urządzeń bardziej prądożernych więcej niż 0.5A na wyjściu jeżeli pozostałe porty beda wolne? Czy w środku jest jakiś układ w środku co organiczna pobór prądu tylko do 0.5A na 1 port?

    0
  • #25 22 Maj 2013 13:56
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    JokoPS napisał:
    Czy w srodku jest jakis układ w srodku co z ograniczna pobór prądu tylko do 0.5A na 1 port?
    Jeśli urządzenia ma spełniać normy, to powinno być wyposażone w odpowiednie układy ograniczające natężenie prądu.
    Należałoby rozebrać HUB i sprawdzić sekcję jego zasilania.

    0
  • #26 22 Maj 2013 18:48
    Rerusso
    Poziom 15  

    W takich urządzeniach stosowane są rózne zabezpieczenia nadprądowe (over-current protection OCP). Można się spotkać z zabezpieczeniem na 0,5A.

    USB Implementers Forum, Inc. zaleca ograniczenie maksymalnego poboru mocy do 5A przez czas nie dłuższy niż 100 mikrosekund. Oraz zaleca zastosowanie zabezpieczenia 1,5A na każdy port lub 3A wspólnego dla czterech portów.

    0
  • #27 23 Maj 2013 09:05
    helmud7543
    Poziom 42  

    Nie znam budowy bo nie rozkręcałem, ale z doświadczenia używania tych urządzeń mogę powiedzieć, że powinien móc dać trochę więcej niż standardowe 0,5A. W przypadku aktywnych hubów USB nie spotkałem się z sytuacją, że prądu było za mało dla energożernych urządzeń.

    0
  • #28 24 Maj 2013 08:14
    JokoPS
    Poziom 15  

    Witam. Jeżeli by sie okazało że na port jest ograniczenie 500mA to mogę dokonać takiej modyfikacji : przeciąć + w portach i połączyć te + bezpośrednio z + zasilacza? Przeciąłbym jeszcze + w wtyce co wpina się do kompa by prąd nie popłyną w drugą stronę.
    Co sądzicie o czymś takim?

    0
  • #29 24 Maj 2013 09:57
    helmud7543
    Poziom 42  

    Ja mam tak rozwiązane - przerobiony prze ze mnie kabel USB Y, gdzie jedna wtyczka przesyła tylko dane, druga tylko zasilanie. W przypadku standardowego kabla Y jedna wtyczka przesyła i dane i prąd, druga tylko prąd.

    0