Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Testo
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz Sanyo JA 2003 - uszkodzony lewy kanał.

02 Maj 2014 13:17 19710 289
  • Poziom 15  
    Witam


    Nieopatrznie pożyczyłem tenże wzmacniacz koledze z klasy. Jak się pewnie domyślacie, nie powrócił sprawny. Na ostrej bibie uszkodzeniu uległ lewy kanał.

    Co zaobserwowałem :

    Kiedy po raz pierwszy go otworzyłem nie zauważyłem żadnych przepaleń, kondensatory wyglądały na dobre. Wszystkie tranzystory końcowe były ok. Lewy kanał grał, lecz strasznie cicho. Prawy jest ok. Chciałbym też zaznaczyć, że wzmacniacz ten wyposażony jest we wskaźniki analogowe. Podczas pracy wskazówka dla lewego kanału w ogóle się nie porusza, w przeciwieństwie do prawej wskazówki.

    Kiedy otworzyłem go ponownie wczoraj i włączyłem do sieci przepalił się bezpiecznik 2 amperowy chyba dla lewego kanału. Bezpiecznik ten znajduje się z lewej strony płytki wzmacniacza. (Przedostatnie zdjęcie)

    Teraz po włączeniu wzmacniacza nie dzieje się nic złego, ale nie chcę wymieniać tego bezpiecznika, żeby nic się nie uszkodziło.

    Zamieszczam szczegółowe zdjęcia wnętrza, na szczęście elementy są opisane na płytce więc nie będzie problemu na tle ich lokalizacji.
    Wzmacniacz Sanyo JA 2003 - uszkodzony lewy kanał. Wzmacniacz Sanyo JA 2003 - uszkodzony lewy kanał. Wzmacniacz Sanyo JA 2003 - uszkodzony lewy kanał. Wzmacniacz Sanyo JA 2003 - uszkodzony lewy kanał. Wzmacniacz Sanyo JA 2003 - uszkodzony lewy kanał.
  • Testo
  • Użytkownik usunął konto  
  • Testo
  • Poziom 41  
    Jaką metodą sprawdzałeś te tranzystory?
  • Poziom 15  
    Multimetrem cyfrowym z użyciem testu diody, ale nie wylutowywałem tych elementów jeszcze. Dlatego założyłem ten temat bo nie chcę nic pochopnie robić i pogorszyć sprawy.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 41  
    Jakie jest napięcie na wyjściu tej niesprawnej końcówki?
  • Poziom 15  
    Właśnie też mnie to dziwi. No ale miernik nie pokazuje żadnych nieprawidłowości.

    Zaznaczam jeszcze, że ten kanał gra, ale bardzo bardzo cicho.

    Czy może to mieć związek z wadliwymi po tylu latach pojemnościami?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 15  
    A nic się złego nie stanie jeśli włożę nowy bezpiecznik dla lewego kanału? Nie mam pojęcia dlaczego on się spalił. Po prostu włączyłem wzmacniacz.

    Może włożyć bezpiecznik o mniejszej wartości ?
  • Poziom 41  
    To czy się ten bezpiecznik spali zależy od tego jakie jest napięcie stałe na wyjściu oraz czy jest podłączony głośnik. Jeśli to napięcie jest inne niż zero i głośnik będzie podłączony to bezpiecznik się spali.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Dlatego właśnie zapytałem o to napięcie ale nie raczyłeś go zmierzyć.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Aby było wszystko jasne ''na wyjściu'' oznacza w tym przypadku to miejsce w którym łączą się rezystory emiterowe tranzystorów końcowych, nie gniazdo głośnikowe
  • Poziom 15  
    Nie że nie raczyłem, ale musiałem udać się do garażu i pomierzyć. Więc te rezystory to R716 i R717 oraz R816 i R817. Napięcia wynoszą tam 5 mV dla sprawnego kanału oraz 26 dla uszkodzonego.
  • Poziom 41  
    W takim razie włożenie bezpiecznika w niesprawnym kanale spowoduje jego spalenie jeśli głośnik będzie podłączony do tego kanału. Jeśli głośnik pozostanie nie podłączony wówczas bezpiecznik się nie spali.
  • Poziom 15  
    Zaryzykowałem i włożyłem tam bezpiecznik na 1,6 A ( z fabrycznych 2A ). Nie spalił się tylko trochę zaskwierczał :D .
  • Poziom 41  
    No i co Ci dał ten eksperyment?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 15  
    Teraz znowu strzelił ten bezpiecznik jak go włączyłem. Przy pierwszym odpaleniu zaskwierczał, potem strzelił.
  • Poziom 41  
    Tranzystory mocy trzeba tak czy inaczej wylutować i dokładnie sprawdzić poza układem a resztę uruchomić bez nich tak aby napięcie wyjściowe doprowadzić do zera.

    dj-MatyAS> Ten pomysł ze wzbudzaniem z powodu ewentualnego nie zamknięcia pętli nie wydaje mi się prawdopodobny ponieważ tendencji do wzbudzania wzmacniacz nabiera wraz z coraz głębszym sprzężeniem zwrotnym.

    tb_> jak chcesz to doprowadzić do sprawności a nie popsuć go jeszcze bardziej to powstrzymaj łapki od robienia rzeczy bezsensownych.
    Tak więc wylytuj tranzystory końcowe i sprawdź je dokładnie. Bez względu na rezultat nie montuj ich z powrotem narazie. Ponadto odłącz głośnik od tego kanału i nie podłączaj aż do odwołania.
  • Poziom 15  
    Ale to chyba trzeba wszystkie wylutować z obu kanałów?
  • Poziom 41  
    Nie, tylko te z niesprawnego

    Dodano po 24 [sekundy]:

    Tylko dwa końcowe

    Dodano po 2 [minuty]:

    Q708 i709
  • Poziom 15  
    No więc wylutowałem je, ale nie odkręcałem i... są ok. Nie ma na nich zwarć.
  • Poziom 41  
    Ok, pozostaw te tranzystory nie wlutowane na razie. Wylutuj jeszcze Q706 i 707 i sprawdź je ale bez względu na rezultat nie montuj ich z powrotem na razie.
  • Poziom 15  
    Ok zrobione. Te też są ok.
  • Poziom 41  
    Ok, teraz zrób dodatkowe połączenie narysowane na schemacie na czerwono, włącz sprzęt i pomierz napięcia w tych miejscach w których są pomierzone na schemacie i wpisz rezultaty w schemat pod oryginalnymi wartościami

    Wzmacniacz Sanyo JA 2003 - uszkodzony lewy kanał.

    Dodano po 33 [sekundy]:

    Te wylutowane tranzystory niech tak pozostaną wylutowane
  • Poziom 15  
    Żeby było wszystko jasne - mam połączyć diodę Zenera D704 z rezystorem R711 albo wpiąć się w miejsce połączenia rezystorów emiterowych, zgadza się?
  • Poziom 41  
    Tak, to jest wszystko jedno ponieważ elektrycznie jest to ten sam punkt
  • Poziom 15  
    I jak to zrobię, to co dalej? wpiąć normalnie głośniki i mierzyć napięcie stałe na tych rezystorach?
  • Poziom 41  
    Nie, głośnik na razie musi pozostać odłączony. Nie jest do niczego potrzebny w tej chwili. Napięcia zmierz w tych punktach które na schemacie są wskazane strzałkami

    Dodano po 1 [minuty]:

    Tylko na tym fragmencie układu który wkleiłem. Reszta nas nie interesuje na razie

    Dodano po 2 [minuty]:

    Napięcia na górnej końcówce R715 nie należy mierzyć ponieważ tam będzie zero z uwagi na brak tranzystorów w układzie
  • Poziom 15  
    Ok zrobiłem tak jak napisałeś.

    Sytuacja jest odwrotna do początkowej. Teraz w niesprawnym kanale jest 4,8 mV (a było 26) napięcia a na tym sprawnym 16 - 20 mV gdzie wcześniej wynosiły 4 - 5 mV.
  • Poziom 41  
    W niesprawnym kanale było wcześniej 26mV czy 26V?