logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Movano 2002r - alternatywne silniki do 2.5 DTI (115 KM) bez modyfikacji

kubaciach 05 Maj 2014 21:54 4290 2
REKLAMA
  • #1 13573446
    kubaciach
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    od paru lat jestem posiadaczem Opla Movano 2002r z silnikiem 2.5 DTI (115km). No i niestety od dłuższego czasu borykałem się z problem silnika, aż w końcu odmówił posłuszeństwa i stwierdziłem, że wymienię silnik. Problem polega na tym, iż 2.5 DTI (115 km) jest bardzo mało a jak już są to ceny ich niestety przewyższają mój budżet. Dlatego piszę tutaj z pytaniem, bo nigdzie nie mogłem znaleźć na to odpowiedzi czy pasowałby do tego samochodu jakiś inny silnik np. 2.2 DCI, 2.5 DCI, 2.8 DTI ... oczywiście wiem, że każdy praktycznie silnik można wsadzić, ale czy powyższe silniki będą pasowały do tego "modelu" movano bez konieczności wymiany innych, sprawnych podzespołów takich jak sprzęgło, rozrusznik itp?
  • REKLAMA
  • #2 13574143
    lukkii
    Poziom 17  
    Ocena: 132
    A nie prościej było by stary zrobić? Zazwyczaj każdy zmienia silniki i coś tam lepi ale zrobić silnik wcale nie wychodzi tak dużo a wiadomo co się pcha do samochodu.
  • #3 13574503
    kubaciach
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Zgadzam się, że lepiej jest wyremontować obecny silnik, tylko że koszt kapitalnego remontu niestety będzie dużo wyższy a zarazem nie opłacalny, tym bardziej iż samochód ma już 12 lat. Dlatego zacząłem rozważać wymianę silnika. Będę musiał przejechać się po miejscowych mechanikach i poprosić ich o wstępna wycenę remontu, jeżeli koszt remontu rzeczywiście będzie nieco wyższy od kosztu wymiany to oczywiście, że lepiej będzie postawić na remont.
REKLAMA