logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kontroler zdalnego auta do komputera przez RS232?

fulisz 13 Kwi 2005 09:58 2241 8
  • #1 1401035
    fulisz
    Poziom 2  
    Witam moja kwestia wyglada nastepujaco

Jestem w posiadaniu malego zdalnie sterowanego samochodziku
    i jestem w posiadaniu wiedzy na temat oprogramowywania rs232

Potrzebuje jakis schemat lub uklad jak podlaczyc kontroler pojazdu do komputera przez port rs232
    bo przeciez do samego ruchu sluza dwie galki
    przod tyl
    lewo prawo
    czyli wydaje mi sie ze trzeba sie skupic na podlaczeniu jakiegos ukladu w kierunku tych galek...sam nie wiem wiedza moja z zakresu elektroniki nie jest porazajaca :)
    prosilbym o wszelkie rady, wszelka pomoc a moze i gotowe projekty

pozdrawiam
  • #2 1401131
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witam!
    W ep z marca był układzik bezprzewodowego modemu usb. Tylko tak naprawde to działało w ten sposób:
    USB<->RS232<->NADAJNIK/ODBIORNIK**********NADAJNIK/ODBIORNIK<->RS232<->USB

Nadajnik i odbiornik to gotowe moduły o sporych możliwościach więc niema problemów. Dla swoich potrzeb musiał byś usunąć cześć konwertera i podpiąć się pod RS232 w kompie a potem jakiś mały kontrolerek w autku z RS232 + odbiornik. Albo poprostu zapomnieć o tym rozwiązaniu i jesli możesz wykożystać lpt to poprostu podpiąć je bezposrednio do pilota tego pojazdu. Dając oczywiście jakiś tranzystor zwierający (wajchy) po podaniu na odpowiedni pin szyny danych stanu wysokiego. Poszukaj schematu sterowani silnków z portu lpt. Po drobnej analizie będziez wiedział co i jak.
  • #3 1402458
    wicy
    Poziom 22  
    Ocena: 111
    Jeśli chodzi o podłączenie kontrolera autka, to wystarczy podlutować kabelki pod styki przełączników, a z drugiej strony podłączyć przekaźniki starowane np. przez port LPT.
  • #4 1402620
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Jak byś chciał na upartego wykorzystać RS232 to można to zrobić tak...
    W nadajniku zdalnego sterowania montujesz jakiś mikrokontroler np. ATmega do tego potrzebujesz jeszcze konwerter (+-12V / +-5V) np max232 i kilka tranzystorów...
    Ale po co...
    To samo można zrobić na lpt i to prościej...
    Jeżli twoje autko to prosta zabawka to sterowanie polega na zwieraniu np przez blaszki styków...
    Wtedy w miejsce tych blaszek montujesz tranzystor a na baze podajesz sygnał z lpt...
    Najłatwiej sterować pinami D0-D8...
    Np. pod porty D0-D3 podpinasz tranzystory...
    W C/C++ wystarcza outport(0x378, 1) pinD0 w stan wysoki, outport(0x378, 2) pinD1 w stan wysoki(pozostałe stan niski)...
    Proste jak konstrukcja cepa...

Powodzenia...
  • #5 1402661
    fulisz
    Poziom 2  
    dziekuje panom gentelmenom z tym portem LPT juz pojalem ale sprawa jest taka ze moja praca dyplmowa opiera sie na rs232 i raczej pod tym katem mam sie kierowac do tego dokladal bede pozniej jeszce kamere takze fajnie by bylo jakbym mial jakis schemat co do tych ukladow i tego chipu max232 jak to zamonotowac do kontrolera :) no to narazie tyle...
  • Pomocny post
    #6 1402712
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Witam...

Co do max232 to powstał właśnie FAQ i tam prosze szukać...
    Jest prościutki schemacik...
    Jeżeli programujesz w C to nie będziesz miał większych problemów z uC...
    Atmel ma darmowy kompilator C...
    A i porogramatora nie trzeba żadnego super...
    Zresztą jeśli chciałbyś się zabrać za atmele to zerknij tutaj http://www.patron.net.pl/AVRintropl.htm
    Wśród Atmelii już nawet ATmega8 (którego obecnie ujeżdżam :)) ma sprzętowego UARTa...

Myśle, że nie tylko ja z chęcią śledziłbym postępy tego projektu...

A narazie powodzenia życzę...
  • #7 1403107
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Co do zaproponowanego układu z przekaźnikami to zda to egzamin w fazie testów. Ale po pierwsze przkaźniki musiały by być zasilane na 5V a te są droższe. Po podłączeniu 4 obawiam się że napięcie mogło by być doś niskie. Idąc dalej przy dłuższej zabawie (powiedzmy 2 dni) przekaźniki sukcesywnie padną... Sprawdziłem to wszystko w praktyce w moim robocie. Po dwuch dniach przekaźniki pokoleji odmawiały posłuszeństwa. Do zabawy oki ale na pare minut na dłużej lepiej wsadzić trochę elektroniki.
    Pozdrawiam
  • #8 1403904
    fulisz
    Poziom 2  
    Pubus...swietny artykul...chyba znalazlem sobie zajecie na najblizszy miesiac :) musze tylko wejsc w posiadanie tego procka no i max232 a reszte mysle bede konsultowal z jakims elektronikiem na miejscu...w kazdym razie wielkie DZIEKUJE

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia kontrolera zdalnie sterowanego samochodu do komputera przez port RS232. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie mikrokontrolera (np. ATmega) z konwerterem poziomów napięć MAX232 do komunikacji RS232, co wymaga zastosowania tranzystorów i odpowiedniego układu elektronicznego. Alternatywnie sugerowano użycie portu LPT do sterowania przekaźnikami lub tranzystorami bezpośrednio podłączonymi do styków kontrolera, co jest prostsze, lecz mniej zgodne z wymaganiami pracy dyplomowej opartej na RS232. Wskazano, że przekaźniki mogą być zawodnym rozwiązaniem przy dłuższej pracy, dlatego lepsze jest zastosowanie elektroniki półprzewodnikowej. Podkreślono dostępność darmowego kompilatora C dla mikrokontrolerów Atmel oraz obecność sprzętowego UARTa w modelach ATmega, co ułatwia implementację komunikacji szeregowej. Udostępniono linki do materiałów edukacyjnych i schematów, w tym FAQ dotyczące MAX232 oraz przykładowe projekty sterowania silników z portu LPT.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA