(1) Jest to sterownik 8 wyjść podłaczany do portu RS232. Zaprezentowany niegdyś w miesięczniku CHIP.
Do sterowania urządzenia wystarczy dwużyłowy przewód, TXD i Masa.
Zbudowałem go dodając kilka bajerów.
W załączniku schemat urządzenia z mozaiką ścieżek.
Wszystko co potrzeba do budowy sterownika.
(2) Po pokonaniu kilku konfliktów z wersją EAGLE 4.11r2 & EAGLE 4.03, dodaję projekt w wersjii "4.03"
(3) Wiatraczki.
Na prośbę pewnej osoby przerysowałem część schematu ze strony http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_71416.html
i dozbroiłem sterownik o płytkę układu wykonawczego do wiatraczków. Steruje się programem wiatraczki.exe z Chip-CD.
W płytkę sterownika nie trzeba ingerować, wystarczy podpiąć nową zabawkę taśmą.
Zasilanie można podłączyć dowolnie, z komputera, z zewnętrznego zasilacza, do płytki sterownika lub płytki układu wykonawczego. – (sterownik zasilany jest wtedy przez taśmę łączeniową). Jeśli ma to sterować wiatrakami zasilacz zewnętrzny raczej odpada.
Nie zbudowałem tej zabawki, istnieje tylko na schemacie. Schemat, montaż i mozaika ścieżek.
Połamania nóżek,
tych matalowych.
Do sterowania urządzenia wystarczy dwużyłowy przewód, TXD i Masa.
Zbudowałem go dodając kilka bajerów.
W załączniku schemat urządzenia z mozaiką ścieżek.
Wszystko co potrzeba do budowy sterownika.
(2) Po pokonaniu kilku konfliktów z wersją EAGLE 4.11r2 & EAGLE 4.03, dodaję projekt w wersjii "4.03"

(3) Wiatraczki.
Na prośbę pewnej osoby przerysowałem część schematu ze strony http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_71416.html
i dozbroiłem sterownik o płytkę układu wykonawczego do wiatraczków. Steruje się programem wiatraczki.exe z Chip-CD.
W płytkę sterownika nie trzeba ingerować, wystarczy podpiąć nową zabawkę taśmą.
Zasilanie można podłączyć dowolnie, z komputera, z zewnętrznego zasilacza, do płytki sterownika lub płytki układu wykonawczego. – (sterownik zasilany jest wtedy przez taśmę łączeniową). Jeśli ma to sterować wiatrakami zasilacz zewnętrzny raczej odpada.
Nie zbudowałem tej zabawki, istnieje tylko na schemacie. Schemat, montaż i mozaika ścieżek.
Połamania nóżek,

Cool? Ranking DIY