Witam, interesuje mnie przetwarzanie obrazu, dlatego chciałbym porobić jakieś projekty właśnie w tym temacie. Jestem w trakcie jednego projektu, jednak kamerkę którą kupiłem kompletnie nie nadaje się do takich rzeczy, nie była ona droga, też się po niej dużo nie spodziewałem, ale jej autofocus i dopasowanie do zmiany światła bardzo przeszkadzają przy np. wycinaniu tła. Do tego, obiekty w ruchu bardzo rozmazuje.
Proszę was tutaj o pomoc w znalezieniu jakiejś w miarę dobrej kamery do przetwarzania obrazu, na początek przynajmniej. Wiem że budżet nie jest zbyt duży, ale strasznych wymagań to nie mam (napiszę je poniżej w punktach). Wszystkie porady na co zwracać uwagę itp. są bardzo mile widziane.
Myślałem o takiej kamerze z monitoringu z podczerwienią, niestety nie wiem jak one się rzeczywiście sprawują przy przetwarzaniu obrazu i czy nie ma przypadkiem lepszych substytutów. Też nie wiem czy da się taka podłączyć bezpośrednio do komputera, ew. z jakąś przejściówką i odbierać obraz najlepiej używając tylko OpenCV.
Wymagania:
- do 200zł
- nie musi mieć dużego zasięgu
- widoczność w nocy bardzo mile widziana
- możliwość bezpośredniego podłączenia do PC / laptopa (ew. z przejściówką)
- najlepiej, aby OpenCV mogło obsłużyć taką kamerę
- minimalne rozmazywanie obrazu w ruchu
- minimalne zmiany obrazu przy nie dużej zmianie natężenia światła
- rozdzielczość obrazu wyjściowego min. ~640x480
*Jako że się nie znam na takim sprzęcie, powyższe wymagania mogą podlegać zmianom
Proszę was tutaj o pomoc w znalezieniu jakiejś w miarę dobrej kamery do przetwarzania obrazu, na początek przynajmniej. Wiem że budżet nie jest zbyt duży, ale strasznych wymagań to nie mam (napiszę je poniżej w punktach). Wszystkie porady na co zwracać uwagę itp. są bardzo mile widziane.
Myślałem o takiej kamerze z monitoringu z podczerwienią, niestety nie wiem jak one się rzeczywiście sprawują przy przetwarzaniu obrazu i czy nie ma przypadkiem lepszych substytutów. Też nie wiem czy da się taka podłączyć bezpośrednio do komputera, ew. z jakąś przejściówką i odbierać obraz najlepiej używając tylko OpenCV.
Wymagania:
- do 200zł
- nie musi mieć dużego zasięgu
- widoczność w nocy bardzo mile widziana
- możliwość bezpośredniego podłączenia do PC / laptopa (ew. z przejściówką)
- najlepiej, aby OpenCV mogło obsłużyć taką kamerę
- minimalne rozmazywanie obrazu w ruchu
- minimalne zmiany obrazu przy nie dużej zmianie natężenia światła
- rozdzielczość obrazu wyjściowego min. ~640x480
*Jako że się nie znam na takim sprzęcie, powyższe wymagania mogą podlegać zmianom