logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką kamerę zewnętrzną z opcją zapisu obrazu na PC wybrać?

zelmerXXX 05 Lip 2016 08:19 1470 8
  • #1 15787339
    zelmerXXX
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, pozwólcie że podłączę się pod temat bo mam podobny problem.

Sprawa jest dość pilna, wczoraj po raz kolejny ktoś dobrał mi się do auta na parkingu pod blokiem, budzę się i lecę do okna słysząc najmniejszy hałas. Od tego czasu przetrzepuję internet w poszukiwaniu informacji na temat monitoringu, ale im więcej czytam tym bardziej głupieję. Powiedzcie mi proszę czy da się w ogóle osiągnąć coś sensownego w niewielkim budżecie czy lepiej wynająć ciecia i posadzić przed autem.

Pomysł jest prosty, jedna kamera na parapecie zewnętrznym, oczywiście nagrywanie 24h/dobę z zapisem obrazu raczej na komputerze w mieszkaniu, preferuję połączenia kablowe więc nie wymagam żadnego wifi.

Problemem jest obszar, parking jest dość spory, ale załóżmy że auto zawsze stoi w miarę blisko okna, w linii prostej to z 50m trzeba liczyć, okno na pierwszym piętrze, oświetlenie raczej mierne, 2 standardowe lampy na chodniku, przygasające co jakiś czas więc zapewne jakiś filtr podczerwieni.

Pomóżcie i powiedzcie co da się zrobić, nie mam totalnie żadnego doświadczenia z systemami monitoringu, już po szybkiej analizie cen w internecie widzę że wydam na to więcej niż myślałem ale nie poddaję się. Może ktoś zna produkt godny polecenia albo zna koszta ?

Pozdrawiam !
  • #2 15787566
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    zelmerXXX napisał:
    czy da się w ogóle osiągnąć coś sensownego w niewielkim budżecie

Niewielkim znaczy jakim?
    zelmerXXX napisał:
    nagrywanie 24h/dobę z zapisem obrazu raczej na komputerze w mieszkaniu

Dlaczego na komputerze? Rejestrator(używanego analoga) można znaleźć czasami już za 50-100zł, masz dedykowane niezależne urządzenie które w dodatku zużyje Ci o wiele mniej prądu.
    zelmerXXX napisał:
    parking jest dość spory, ale załóżmy że auto zawsze stoi w miarę blisko okna, w linii prostej to z 50m trzeba liczyć

Czyli najlepiej sprawdziła by się kamera boxowa z odpowiednim obiektywem.
    zelmerXXX napisał:
    po szybkiej analizie cen w internecie widzę że wydam na to więcej niż myślałem

To znaczy?
    zelmerXXX napisał:
    albo zna koszta ?

Wszystko zależy od zastosowanego sprzętu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 15788423
    mikan4
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    @zelmerXXX temat był niejednokrotnie poruszany na forum, wystarczy poszukać. Zarówno monitoring z wnętrza mieszkania jak i zza okna.
  • #4 15789635
    zelmerXXX
    Poziom 11  
    Wstępnie myślałem że nie będzie problemu z zakupem kamery, a tu nie dość że nie wiem czego szukać to i jak szukać. Miałem nadzieję że w gąszczu chińskiej elektroniki ogarnę to w 200zł ale jak mam wydać 4x więcej to wydam, tylko chcę mieć facjatę rozpoznawalną na nagraniu.

Tylko niech mi ktoś konkretnie podpowie, czy to jest w ogóle w takich pieniądzach wykonalne i ewentualnie na jakich komponentach żeby nie wywalić kasy w błoto. A tematów przejrzałem sporo, uwierz mi i nie pisałbym gdyby były w nich odpowiedzi na moje pytania, może i jak siedzi się w tej branży i zna się wszystkie pojęcia i praktyczne zastosowania to łatwo wywnioskować, dla mnie CCTV to obcy temat a miliardy modeli kamer wcale nie pomagają w wyborze.

Na czym w ogóle będzie realizowany zapis na analogowym rejestratorze i jak to się ma do kamery bo już IP do tego chyba nie podłączymy ? Jeśli dobrze kombinuję i analog to zupełnie inny temat to czy tego typu sprzęt jak mniemam stary sprosta tym wymogom ?
  • #5 15789795
    arelektroda
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    Witam, mam podobny problem z doborem kamery. Posiadam analogowy system monitoringu na 4 kamery. Mam podłączone dwie kamery o kącie widzenia 90 st. Obserwują one dwie granice posesji (ogrodzenie od jednego narożnika działki do drugiego).
    W Twoim przypadku w pierwszej kolejności ze względu na odległość do samochodu powinieneś zaopatrzyć się w kamerę o małym kącie widzenia np. do 10 st. Będziesz mógł obserwować czy też rejestrować obraz najbliższego otoczenia samochodu ale z większą dokładnością niż przy kamerze szerokokątnej. Prościej na całym ekranie ujrzysz w przypadku kamery wąskokątnej np. tylko samochód a nie "malutki" samochód i całe jego otoczenie jak w przypadku kamery szerokokątnej.
    Uważam, że zdobywanie doświadczenia powinieneś rozpocząć właśnie od niekoniecznie najdroższej kamery wąskokątnej kolorowej z IR oraz zakupem używanego taniego rejestratora jak już Tobie ktoś proponował.
    Pomyśl może także o jakimś czujniku ruchu przy samym samochodzie, który załączałby jakieś oświetlenie w jego wnętrzu. Pozdrawiam.
  • #6 15789972
    zelmerXXX
    Poziom 11  
    Cenna uwaga z tym kątem.

Paru znajomych na dzień dobry podrzuciło mi właśnie pomysł żeby wrzucić do auta rejestrator z czujnikiem ruchu, ale to się nie sprawdzi, stawiamy na systemy zewnętrzne.

http://www.action.one.pl/kamery-przemyslowe-k...00m-h264-onvif-28-12mm-hd1-ac9751-p-1699.html
    Ktoś może podpowie coś na ten temat ? Kamerka w fajnej cenie, duży zasięg IR (gdzieś czytałem żeby te dane brać z przymróżeniem oka stąd propozycja do 100m), obiektyw juz od 26st, rozdzielczość chyba też niezła. Może jakaś opinia o marce ?
  • #7 15790008
    glider33
    Poziom 24  
    Ocena: 171
    zelmerXXX napisał:
    http://www.action.one.pl/kamer...28-12mm-hd1-ac9751-p-1699.html
    Ktoś może podpowie coś na ten temat ? Kamerka w fajnej cenie, duży zasięg IR (gdzieś czytałem żeby te dane brać z przymróżeniem oka stąd propozycja do 100m), obiektyw juz od 26st, rozdzielczość chyba też niezła

Z odległości 50 metrów przy obiektywie 12mm nie ma szans żeby zobaczyć np. twarze czy numery rejestracyjne. Zresztą sam zobacz tutaj https://ipvm.com/calculator

Moim zdaniem w Twoim przypadku lepiej sprawdzi się coś takiego + radiolinia do mieszkania.
    http://pomar.pl/autoalarmy/?3,czujnik-mikrofalowy-proxima
  • #8 15790249
    arelektroda
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    Kolego @zelmerXXX kamera z linku, który wskazałeś wg mnie spełni Twoje oczekiwania o ile zakupisz z obiektywem z najmniejszym kątem widzenia ten 11mm.
    Ta kamera ma oprogramowanie dzięki któremu możesz otrzymywać powiadomienia np. na komórkę a to dzięki funkcji wykrywania ruch na obrazie, którą to funkcję posiada. Polega to na tym, że obraz z kamery podzielony jest na wiele kwadratów a użytkownik wskazuje kiedy ruch czyli zmiana w określonym kwadracie (czy też kilkunastu kwadratach) ma być dodatkowo rejestrowana i to np. poprzez wysłanie e-maila, wykonanie zdjęcia itp.
    Oprogramowanie mojego rejestratora ma taką funkcję i mogę potwierdzić, że działa bezbłędnie o ile w polu zaznaczonego kwadratu nie ma innych oprócz intruza ruchomych przeszkód (gałęzie na wietrze, przelatujące ptaki czy np. przejeżdżające w oddali samochody).
    Zresztą nawet gdy otrzymasz sygnał o ruchu w zaznaczonym kwadracie to oprogramowanie umożliwia na pewno przeglądanie wstecz tak jak u mnie a rejestratora używam już od kilku lat.

Dodano po 1 [minuty]:

Kamera oczywiście 25 mm (11 st.)
  • #9 15791259
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    Kamera typu box z obudową i obiektywem z ogniskową 5-100mm.
    zelmerXXX napisał:
    Miałem nadzieję że w gąszczu chińskiej elektroniki ogarnę to w 200zł ale jak mam wydać 4x więcej to wydam, tylko chcę mieć facjatę rozpoznawalną na nagraniu.

Może wyjść nawet więcej, na rozpoznanie twarzy nie licz - chyba że ktoś spojrzy bezpośrednio w stronę kamery.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zewnętrznej kamery do monitoringu samochodu, z możliwością zapisu obrazu na komputerze. Zwraca uwagę na ograniczony budżet oraz potrzebę nagrywania 24h/dobę. W dyskusji podkreślono znaczenie wyboru kamery o odpowiednim kącie widzenia, sugerując kamery wąskokątne dla lepszej detekcji szczegółów z większej odległości. Użytkownicy polecają kamery boxowe z obiektywami o ogniskowej 11mm lub 12mm oraz systemy z funkcją detekcji ruchu. Wskazano również na możliwość zakupu używanego rejestratora, co może być bardziej ekonomiczne. Pojawiły się sugestie dotyczące modeli kamer oraz ich parametrów, takich jak zasięg IR i rozdzielczość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA