logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki sterownik muzyczny lub DMX do taśmy LED RGB 7x1m, 300 diod/5m na bar?

Rafben1 09 Maj 2014 12:27 1512 5
REKLAMA
  • #1 13584397
    Rafben1
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, chciałbym uzyskać informacji, pomocy co do mojego efektu dyskotekowego LED BAR.
    Opisze go, postanowiłem zbudować z taśm LED RGB takie światełko. Użyłem do tego 7 pasków LED o długości 1m. Gęstość diod to 300 na 5m. Na allegro kupiłem tani chiński kontroler muzyczny. Po pierwszym podłączeniu, wydaje się fajny, lecz po jakimś czasie coś się z nim dzieje i po prostu głupieje. Leży mi tak ta listwa z tymi LED'ami i chcę je wykorzystać nadal jako BAR .
    Macie jakieś pomysły na sterownik, najlepiej muzyczny do tegoż światełka? :>
    Myślałem nad jakimś sterownikiem DMX, ale nie wiem co i jak z tym jest. Różne są na DMX, ale mało jest informacji na ich temat.
    Proszę o jakieś opinie, informacje co myślicie na ten temat ;)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13594348
    Rafben1
    Poziom 9  
    Mógłbyś mi bardziej przybliżyć temat tego układu ? Działałby on pod muzykę ?
  • REKLAMA
  • #4 13594648
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    Ocena: 131
    Rafben1 napisał:
    Mógłbyś mi bardziej przybliżyć temat tego układu ? Działałby on pod muzykę ?

Oczywiście ;) To: https://www.youtube.com/watch?v=ubQC839Pvqk lub prościej, to: https://www.youtube.com/watch?v=wJlglHS2w74. Na filmach wszystko jest wytłumaczone.

color organ - iluminofonia

pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 13597322
    Rafben1
    Poziom 9  
    Taki układ będzie działał pod 7 metrami taśmy led rgb o gęstości 300/5 m ? Typ diód to 5050. A jakiś układ z mikrofonem i regulacją czułości ?
  • #6 13597765
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    Ocena: 131
    Zdaję mi się, że tak trzeba tylko dobrać odpowiednio większy tranzystor sterujący i większy prąd zasilania. Układ mikrofonu można podłączyć zamiast wejścia sygnałowego IN z odpowiednim przedwzmacniaczem.

Pozdrawiam.
REKLAMA